Güncelleme Tarihi:
GIDA tarım ve hayvancılık il müdürlüklerinde göreve yeni başlamış su ürünleri mühendislerinin bilgi ve deneyimlerini arttırmak, uygulamalarda birlikteliği sağlamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na iletilen yasa dışı avcılığa ilişkin şikâyetleri değerlendirmek amacıyla, İzmir ve Manisa illeri ile ilçelerinde eş zamanlı çapraz denetimler yapıldı.
Denetimler, İzmir genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, İzmir, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Urfa, Kocaeli, Kahramanmaraş, Manisa İl Müdürlükleri personellerinin katılımı ve koordinasyonuyla gerçekleştirildi. İzmir ilinde; karaya çıkış noktaları (6), nakil araçları (45), mezat yerleri (5), balık hali (1), depolar (30) ve perakende satış yerleri (15) olmak üzere 102 noktada gerçekleştirilen denetimler sonucu, boy, ağırlık ve zaman açısından sınırlamalara uymayanlar hakkında idari para cezası yaptırımı uygulandı. Denetimler sonucunda 1400 kilo orkinos, 596 kilo kılıç, 480 kilo istavrit, 200 kilo mavi yengeç, 50 kilo lagos, 54 kilo orkinos, 31 kilo böcek, 32 kilo ahtapot, 4 kilo palamut, 2 kilo sinarit ve birer kilo pisi ve karavida olmak üzere toplam 2 bin 851 kilo su ürününe ve 5 trol kapısına el konuldu. Biri mükerrer olmak üzere 18 idari para cezası karşılığı 21 bin 468 TL cezai işlem uygulandı.
Ayrıca tüm balıkçı ve işletmelere 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde, kurallara riayet etmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.
Denetimler sonrası bir açıklamada bulunan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, su ürünleri sektörünün, gerek istihdama olan katkısı gerekse de yarattığı katma değer ile stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Güldal, "İl Müdürlüğü olarak İzmir'in mevcut su ürünleri potansiyelinin yeterince kullanılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli su ürünleri kontrol ekiplerince, yasak avcılıkla mücadele edebilmek adına denizde ve karada etkin denetimler yapılmaktadır. Bu konuda hassasiyetimiz sürecektir ve denetimlerimiz devam edecektir" dedi. Güldal ayrıca yapılan bu çapraz denetimlerin, su ürünleri mühendislerinin bilgi ve deneyimlerini arttırmak, uygulamalarda birlikteliği sağlamak açısından çok faydalı olduğunu da dile getirdi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF