Epley manevrası ile vertigo tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Epley manevrası ile vertigo tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 11:48

İZMİR'deki Özel Tınaztepe Hastanesi'nin Nöroloji bölümü uzmanlarından Dr. Egemen Vardarlı, iç kulaktaki denge kristallerinin oynamasına bağlı olarak oluşan vertigonun ilaçsız tedavisiyle ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Vardarlı, "Epley manevrası adı verilen özel baş hareketleriyle iç kulakta yerinden çıkan kristaller yerine oturtuluyor. Böylece hasta baş dönmesi şikayetinden tek seansta kurtulabiliyor" dedi.


Toplumda sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan baş dönmesinin bir hastalık olmadığını, ancak birçok hastalığın habercisi olabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Egemen Vardarlı, baş dönmelerinin santral ve periferik sebepler olmak üzere temelde ikiye ayrıldığını belirtti. Uzm. Dr. Vardarlı, "Santral sebepler beynin kendisinden kaynaklanan sebeplerdir. Bunlar çok ciddi ölümcül hastalıklar da olabilir. Periferik sebepler ise daha çok iç kulaktan kaynaklanan sebeplerdir. Baş dönmeleri en çok periferik sebeplerden kaynaklanır. Yani iyi huylu şeylerden. Baş dönmesi birçok hastalığın habercisi olabilir, ama en çok iç kulaktaki denge organının bozulduğunun habercisidir. İç kulaktaki birtakım kristallerin yer değiştirmesinden kaynaklanan durumların habercisi olabiliyor. Bizim en çok korktuğumuz, beyin damar hastalıklarının, tümörlerin habercisi olmasıdır" dedi.

Haberin Devamı


İç kulak kristallerinin yer değiştirmesi olarak da tanımlanan Benign paroksismal pozisyonel vertigonun baş dönmelerinde en çok görülen nedenler arasında olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Vardarlı, "Baş dönmesinin en sık görülen nedeni Benign paroksismal pozisyonel vertigodur. Hastaların hep sorduğu soru vertigo bir hastalık mıdır? Hayır vertigo (baş dönmesi) bir semptomdur. Baş dönmesi tek başına bir hastalık olarak kabul edilmiyor, baş ağrısı, tansiyon yüksekliği gibi bir semptomdur. Hastalık değildir, ancak birçok hastalığın habercisidir. Baş dönmesinin ciddi bir problemden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ancak muayene sırasında belli olur" diye konuştu.


3 DAKİKA SÜRÜYOR
Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı oluşan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçların ikinci planda kaldığını anlatan Uzm. Dr. Vardarlı, uyguladıkları tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:
"Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı olan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor. Bazı özel manevraları yaptığımız zaman hasta yaklaşık 3 dakika içinde şikayetinden kurtuluyor. Epley manevrası adı verilen özel baş hareketleriyle iç kulakta yerinden çıkan kristaller yerine oturtuluyor. Böylece hasta baş dönmesi şikayetinden tek seansta kurtulabiliyor."
Uzm. Dr. Vardarlı, kişide baş dönmelerine eşlik eden güçsüzlük, his kaybı, yutmada güçlük, konuşmada pelteklik gibi şikayetler de varsa en kısa zamanda bir acil servise başvurulması gerektiğini kaydetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!