Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de Özel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu arasında imzalanan protokol ile hafif düzeyde zihinsel engellilerin iş yaşamına katılımının arttırılması hedefleniyor.
Özel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında engelli bireylerin meslek kazanması ve istihdamına yönelik imzalanan protokolün pilot uygulaması ilk olarak İzmir'de başlatıldı. Engelli bireylerin istihdamına katkı sağlamak amacıyla 5 pilot ilde imzalanan protokol ile özel eğitim alan bireyler staj yaptıkları işyerlerinde iş sahibi olabilecek.
İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ramazan Barın, hafif düzeyde zihinsel engellilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek liselerinin öğrencileri hayata hazırladığını ifade etti. Yaklaşık 68 ildeki 148 okulda, 12 binden fazla hafif zihinsel engelli çocuğun eğitim aldığını belirten Barın, eğitimin ardından çocukların istihdam olanaklarıyla da ilgilendiklerini kaydetti. Onların iş yaşamına katılımını arttıracak protokolün Antalya, Bursa, Kocaeli ve Konya'da imzalandığını söyleyen Barın, pilot uygulamanın başladığı ilk ilin İzmir olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu okullarımızda el sanatları, yiyecek içecek, mobilya, seramik, cam metal işleri gibi toplam 18 alanda eğitim veriliyor. Kalkınma Bakanlığı ile 50 milyon lira bütçeli proje yaptık ve 2016 yılından itibaren 310 atölyeyi standart hale getirdik. Branş öğretmenleri ve akademisyenlerle atölyeler için çizimler yaptırdıktan sonra illerin istihdam durumlarını belirledik. 2020'ye kadar hepsini standart hale getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu çocukları staja ve istihdama yönlendirmek için İŞKUR Genel Müdürlüğü ile protokol yaptık. Bu kapsamda özel eğitim okullarında iş ve meslek danışmanlığı yaparak çocuklarımızın iş başı eğitimlerden yararlanmasını sağlayacak, staja ve istihdama yönlendireceğiz."
Staj gören 23 yaş altı hafif zihinsel engelli öğrencilerin aynı kurumda iş imkanına sahip olabileceğini vurgulayan Ramazan Barın, istihdam oranıyla ilgili bir hedef belirlemenin zor olacağını belirterek "Uygulama ile çocuklar eğitim aldıkları alanda iş sahibi olacak ve engellilerin istihdamı artacak. Mevcut duruma bakacağız. Yıl sonuna kadar rehber öğretmenler aracılığıyla kaç genç staja yönlendirildi kaçı staj sonrası işe yerleşti adım adım izleyeceğiz. Pilot uygulamadan sonra bütün illere uygulanıp uygulanmayacağını tespit edeceğiz. Pilot uygulama bu yıl sonuna kadar devam edecek" dedi.
İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Vargeloğlu da rehber öğretmenlere protokol ile ilgili bilgi verdi.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI