Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından düzenlenen dünyanın en önemli doğal sızma zeytinyağı yarışması 'Mario Solinas Türkiye' ödülleri, fuarizmir'de sahiplerini buldu. GURME İZMİR-OLIVTECH 7. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'nın ev sahipliği yaptığı, dünyanın en önemli doğal sızma zeytinyağı kalite yarışması olarak kabul edilen Uluslararası Mario Solinas Kalite Yarışması'nda İspanya 17 ödülle başarı kazandı. Aynı yarışmanın ulusal kategorisinde ise 12 Türk zeytinyağı markası ödüle layık görüldü.
Dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının seçildiği Mario Solinas Kalite Yarışması'na Andorra, Brezilya, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Portekiz, Tunus ve Yunanistan'dan toplam 149 zeytinyağı katıldı. Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından titizlikle incelenen numuneler arasından yoğun meyvemsilik, orta meyvemsilik ile hafif meyvemsilik dallarında en kaliteli sızma zeytinyağlar belirlendi. Yarışmaya 92 numuneyle katılan İspanya 17 ödüle layık görülürken, İtalya 3, Fransa, Portekiz, Tunus ve Hırvatistan birer ödül aldı.
ULUSLARARASI PAZARDA KALİTE ÖNEMLİ
Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Abdellatif Ghedira, yarışmanın sonuçlarını Türkiye'de ilk kez GURME İZMİR-7. OLIVTECH Fuarı'nda açıkladı. Ödül Töreni'nde konuşan Ghedira, "Türkiye, Japonya'ya en çok zeytinyağı ihracatı yapan dördüncü, Çin'e ise altıncı ülke konumunda. Şu an bizim verilerimize göre Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı 30 bin ton civarında. Çok önemli bir pazar olan zeytinyağı pazarında kalite önemli. Türkiye'nin de bu organizasyonda olmasından çok mutluyuz" dedi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet ise "Bu yarışma çok prestijli bir yarışma çünkü kuralları çok katı. Türkiye'nin her yerinden zeytinyağı üreticilerinin bulunduğu fuarımızda Uluslararası Zeytin Konseyi, dünya çapında yaptığı gibi, Türkiye'nin de en iyi zeytinyağlarını seçiyor. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum" diye konuştu.
"İZMİR'DE OLMASI AVANTAJ"
Yarışmanın Türk zeytin ve zeytinyağının kalite çıtasını yükseltmeye katkısı olduğunu belirten UZZK İcra Direktörü Mustafa Tan ise, Türkiye'nin zeytin üretiminde son 6 yıl ortalaması 165 bin tona çıktı" dedi. Tan şöyle devam etti:
"Bu gerçek bir başarıdır. Türkiye'de ve dünyada zeytin ve zeytinyağının çok daha fazla üretilip ona pazar bulunması en büyük hedefimiz. Kalite yolculuğunda çok önemli adımlar atıldı. Dökme yağ temin etmekten ziyade katma değerli ürünlerle, 'Türk Malı' markalarıyla dünya piyasasına girmeliyiz. Biz Türkiye olarak çok ucuz maliyetle yağ üretemeyiz ama kalitemizi ön plana çıkarabiliriz."
UZZK'nın İzmir'de olmasının bir avantaj olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak ise "Yeni markalar yaratırken markalarımızı da koruyalım" çağrısı yaptı.
21 zeytinyağı firmasının katıldığı Mario Solinas Türkiye Yarışması'nda yoğun meyvemsi, orta meyvemsi ile olgun ve hafif meyvemsi dallarında ödül kazananlar şöyle:
Birincilik ve altın madalya kazanan firmalar:
Yoğun Meyvemsilik - Zetay - Zetay Tarım Hayvancılık Imalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Orta Meyvemsilik - Olivurla - Turla Tarım Gıda Ltd. Şti.
Olgun Ve Düşük Meyvemsilik - Pirgion - Ahmet Çakıroğlu Eka Zeytinyağı Ve Gıda İmalatı Ticareti
İkincilik ve gümüş madalya kazanan firmalar:
Yoğun Meyvemsilik - Tuay - Turgut Anadolu Yatırım Ltd.Şti
Orta Meyvemsilik Ikincilik Ödülü - Seroliva - Oliva Gida San. Tic. Ltd. Şti.
Olgun ve Düşük Meyvemsilik -Selme - Ömer Faruk Kantarcı Hlf. A. Selim Kantarcı
ve Ort. Koll.Şti
Her üç dalda üçüncülük ödülü ve bronz madalya kazananan firmalar:
Yoğun Meyvemsilik - Kristal - Ticaret Ve Sanayi Kontuvari T.A.Ş
Orta Meyvemsilik - Cömert - Cmrt Zeytinyaği San. Tic. Ltd. Şti.
Olgun ve Hafif Meyvemsilik - Onursel - Onursel Zeytincilik
Mansiyon ödülü kazanan firmalar:
Yoğun Meyvemsilik - Gülcü - Gülcü Zeytinyağı Sanayi Ticaret Koll. Şti.
Orta Meyvemsilik -Nova Vera - Nova Vera Gıda Ve Tarım Tic.Ltd. Şti.
Olgun ve Düşük Meyvemsilik - Revnak - Garanti Zeytin ve Zeytinyaği Ltd. Şti.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF