Güncelleme Tarihi:
ÇENE KEMİĞİNE BAĞLANIYOR
İmplantın çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleri olarak tanımlandığını söyleyen Gülenay Tutar, “Titanyumdan yapılan bu ürünler, kemiklerle tamamen uyum sağlıyor. İmplantlar, steril ortamda, küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştiriliyor. Bu işlem sonrasında yaklaşık 2-3 ay içinde implant çene kemiğine tamamen bağlanıyor. Sonrasında gelecek basıncı rahatlıkla taşıyabilecek implantların üzerine porselen kaplamalar ve protezler yüklenebiliyor. Ağız ve diş bakımına özen gösterilirse, güvenilir bir implant ömür boyu kullanılabiliyor” diye konuştu.
3-4 SEANS SÜREBİLİYOR
Kaybedilmiş dişlerin yerine konmasında uygulanan bir başka tedavi yönteminin de köprü protez olduğunu kaydeden Dt. Gülenay Tutar, şu bilgileri aktardı: “Bunun için dişsiz bölgeye komşu en az iki uygun diş gerekiyor. Kron köprü protezlerinin uygulanması; bir veya daha fazla dişin mine dokusunun bir miktar aşındırılması ile kazanılan alanın hijyenik, estetik ve doğal görünümlü materyaller ile kaplanmasını esas alıyor. Günümüzde bu yöntem sadece diş eksikliğinde değil hasarlı, asimetrik, normalden küçük ya da büyük dişlerin boyutunun ayarlanması, gülüş dizaynı ve kaybolan estetiğin yerine gelmesinde de sıklıkla kullanılıyor. Kron köprü yaptırmaya karar veren hastanın tedavi aşaması, kaplamaların hazırlanması, ölçü alınması gibi işlemlerle yaklaşık 3-4 seans sürüyor. Tüm tedavi de yaklaşık bir hafta içinde tamamlanıyor. Ağız ve diş bakımına gereken özen gösterildiğinde 6-8 yıla kadar kullanılabiliyor.”
MANTIKLI
BİR SEÇENEK
GÜLENAY Tutar, “Köprü tedavisi sonrasında hastaların memnuniyet oranı çok yüksek olmasına rağmen, implant tedavisinin yaygınlaşmasının ardından eksik dişlerin köprü protezleriyle giderilmesinin, yerini implant ve implant üstüne gelen porselen dişlere bıraktığı biliniyor. Çünkü köprü protezlerinde hastaların bir eksik dişi için genelde iki sağlıklı dişinin aşındırılması gerekiyor. Oysa eksik olan diş yerine gelecek tek bir implantın komşu dişlere zarar vermeden, o bölgedeki eksikliği gidermesi çok daha mantıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor” diye konuştu.