Güncelleme Tarihi:
ÇEVRECİ Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) 7. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Kooperatif Başkanı Ecz Şule İlkkurşunlu, yeşil proje Eko Eczane'nin çalışmalarına pilot bölge olarak seçtikleri bir ilçeden başlayacaklarını açıkladı.
Çevreci Eczacılar Kooperatifi 7. Olağan Genel Kurulu toplantısı İzmir'in Bornova ilçesindeki Bornova Anemon Ege Sağlık Oteli'nde gerçekleştirildi. Kooperatifin faaliyet raporunun oy birliği ile kabul edildiği toplantıya EDAK Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Sarp Yaklav, Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eczacı Barış Özgen, Farmakoop Başkanı Eczacı Serkan Soyer ve üye eczacılar katıldı.
Faaliyetler hakkında bilgi veren ÇEKOOP Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Tehlikesiz Atıklar Toplama-Ayırma Belgesi (TAT Belgesi) aldıklarını belirterek, "Bu belgeyi almamız bize güç verdi. Artık atık ilaçlar EDAK Ecza Kooperatifi bahçesindeki lisanslı konteynırımızda toplanıyor. Tek Sigorta artık ÇEKOOP bünyesinde faaliyet göstermeye başladı. Yaklaşık 2 yıldır çalıştığımız ve şimdi sonuna geldiğimiz ve birkaç ayda lansmanını yapacağımız bir proje var. Bu projenin ismi Eko Eczane. Bu projede kullandığımız ürünleri yeniden düzenleyip doğaya zarar vermeyen ekolojik ve ekonomik bir eczane kuracağız. Dünyada da uzun zamandır üzerinde çalışılan ama henüz uygulamaya konmamış bir çalışma. Çalışmaya örnek bir ilçemizde 4- 5 eczanede başlayıp sonuçların ölçülebilirliği açısından Türkiye'nin her yerinde uygulanabilecek çok iyi olacak bir çalışma olacağını düşünüyorum" dedi.
"ÖRNEK OLMAYI AMAÇLIYORUZ"
ÇEKOOP Yönetim Kurulu Üyesi Eda Çağında ise Eko Eczane projesini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Projesinin eczanelerin sürdürülebilirliği, bu stratejilerin belirlenerek ekolojik dengeye katkıda bulunmak ve ekonomik yansımalarını da eczanemiz üzerinde görmeye yarayan bir program olduğunu belirten Çağında, "Bu programdaki eczaneler, ekolojik sistemleri önemseyen, ihtiyaçları kadar tüketen ve geri dönüş enerji kaynaklarını kullanan eczaneler olarak ön plana çıkacaklar. Dünyada birçok sektör bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyor. Uluslararası Eczacılık Federasyonu da yeşil eczacılık uygulamasıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor ama şu an başlamış bir program yok. Eko Eczane'nin bize kazandıracağı ilk ve en önemli şey, çevreye karşı sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmektir. Sektördeki diğer eczanelere örnek olmayı amaçlıyoruz. Hastaları bu konuda bilinçlendirip eczanelerin güvenilirliğini ve tercih edilebilirliğini arttırmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
"GERÇEK BAŞARININ SIRRI MÜCADELENİN İÇTENLİĞİNDEDİR"
Toplantıda söz alan Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eczacı Barış Özgen, "Bugün burada aydınlık geleceğe ulaşmanın, maddi ve manevi güçlerimizi birleştirmekten, birlikte çalışmaktan, iş üretmekten ve güç birliğinden geçtiğinin farkında olan meslektaşlar olarak birlikteyiz. Artık birçok değerin yitip gittiği böyle bir zamanda bugün genel kurulunu yaptığımız ÇEKOOP gibi sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden meslektaşlarımızın bir araya gelmesiyle oluşmuş bu yapıda, iş yapmanın hele hele başarılar elde etmenin hiç de kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Çünkü bu gibi yapılar zorunlulukla değil bilinçli insanlarının gönüllülük esasına dayanarak oluşmuş yapılardır" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF