Güncelleme Tarihi:
Amerika Büyükelçiliği'nin açtığı 'Small Grant Programı'ndan kadınların girişimcilik hayatında daha aktif rol alması ve iş gücüne katılım oranlarının arttırılmasına yönelik hazırladığı 'Kadın Girişimci Yetiştirme Projesi' ile destek almaya hak kazanan Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) projenin açılış toplantısını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirdi. EGİAD ile proje paydaşları Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ve İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) başkanlarının ortak deklerasyonları ve proje ayrıntılarını paylaştıkları açılış toplantısına, 90 kadın girişimci adayı da katıldı. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, kadınların girişimcilik hayatında daha aktif rol almasına ve iş gücüne katılım oranlarının artırılmasına öncelik verdiklerini söyleyerek 'Small Grant Programı' na 'Kadın Girişimci Yetiştirme Projesi' ile başvurarak, destek almaya hak kazandıklarını dile getirdi. İş dünyasında, kamuda, siyasette yer alan herkesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik vermeye davet eden İlter şöyle konuştu:
"Kadına yönelik şiddet, kadının eğitim ya da çalışma hayatından dışlanması, siyasete katılımındaki engellemeler; sadece kadının değil, unutmayalım ki tüm toplumun sorunudur. Ortak amacımız, nüfusun yarısını oluşturan kadınları diğer yarısı ile eşit konuma getirmek için çözümler geliştirmek olmalı. Kız çocuklarımızın eğitimine verilen önem ve yapılan yatırım, yarının güçlü toplumu ve üretken ekonomisini mümkün kılacaktır. Çalışma yaşamı başta olmak üzere her alanda çeşitlilik önemli çünkü farklılıklar engel değil, başarı demektir. Cinsiyet eşitliği sağlanmış bir çalışma yaşamının çok daha demokratik, rekabetçi ve başarılı olacağına inanıyoruz. Kadınların gücünü hayatın her alanına eşit katmalıyız. Unutmayalım ki ancak iki eli çırparsak ses getirebiliriz."
Ekonominin en önemli itici gücünün girişimcilik olduğunu anlatan İlter, kadınların ekonomik- sosyal statüsünün yükseltilmesi için birçok çalışma yürüttüklerini ve kadınlara proje desteği verdiklerini kaydetti. Başkan İlter, “EGİKAD ve İZİKAD'ın da proje paydaşı olduğu bu proje ile kadın girişimci adaylarına vereceğimiz eğitimler ile onları girişimcilik hayatına hazırlamış olacağız. Ön hazırlıklarına Kasım 2017 tarihinde başladığımız proje, eğitim ve mentorlük hizmetleriyle Haziran 2018'de tamamlanmış olacak. 90 kadın girişimci adayından oluşan 3 gruptan her biri 32 saatlik bir eğitim sürecinden geçerek totalde 96 saatlik bir eğitim verilmiş olacaktır. KOSGEB ile akredite olan Ege US Eğitim Danışmanlığı tarafından verilecek seminerler sonucunda kadınların girişimcilik alanındaki temel bilgilere kavuşmaları sağlanarak iş geliştirme konusunda danışmanlık verilerek mentorluk hizmeti sunulacak" dedi.
ÖNCE EĞİTİM
EGİKAD Başkanı Nilhan Antitoros, EGİAD'ın projesinde paydaş olarak kadınlara destek vereceklerini söyleyerek kadının toplumdaki konumunun giderek düştüğüne dikkat çekti. Kötü tabloya bakarak çok daha umutlu olmak gerektiğini savunan Antitoros, “Son 10 yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1500 arttığını öğrendim. Şubat ayında ise 47 kadın cinayete kurban gitmiş. Bu durumun önüne geçmek için kadının ve erkeğin birlikte eğitilmesi gerekiyor. Girişimci kadın kendi ayakları üstünde durur. Çocukları kendi değerleri çerçevesinde yetiştirir. Girişimcilik topluma son 20 yılda girdi. Kadın girişimciliği eğitiminden sonra yapmak istediğiniz işlerle ilgili sizlere yararlı olmak istiyoruz. Maddi manevi sizleri destekleyeceğiz. Önümüzdeki 8 Mart'ta sizleri girişimci iş kadınları olarak görmeyi umut ediyorum" diye konuştu.
EGİAD MELEKLERİ
EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Ali Barçın ise, 2015 yılında kurulan EGİAD Melekleri ağına bağlı yaklaşık 40 iş adamının faaliyette bulunduğunu belirterek girişimci adayı kadınlara melek yatırımcılığın işleyişi konusunda bilgi verdi. Risk seven ve girişimcilik heyecanı taşıyan kişilerin melek yatırımcı olabileceğini kaydeden Barçın, çevresi sayesinde girişimcilere farklı fırsatlar sunduklarını kaydetti.