Ege'nin iki yakası İzmir'de buluştu

Güncelleme Tarihi:

Egenin iki yakası İzmirde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 15:08

- Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Skrekas: "Ekonomik işbirliğin her iki tarafın da yararına sonuçlar vereceği aşikar"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin, her iki tarafın da yararına sonuçlar vereceğinin aşikar olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Kaya İzmir Termal Convention Otel'de düzenlenen Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nda konuşan Skrekas, iki ülke arasında işbirliği hedeflediklerini ve bunu desteklediklerini belirtti.

İki ülke halklarının her zaman birbirine saygılı olduğunu, birbirine sempati ile baktığını kaydeden Skrekas, asırlardır yan yana yaşandığını, halkları birbirinden ayırandan çok birbirine birleştiren şeyler olduğunu söyledi.

Skrekas, ikili ticaretin artma eğilimi gösterdiğini ifade ederek, "2010 yılında 2.2 milyar avrodan 2013 yılında 4.3 milyar avroya ulaştı. Yani 2010- 2013 arasında ikili ticaret hacmi ikiye katlandı. Türkiye Yunanistan'dan en çok ihracatı gerçekleştiren ülkeler arasında. Turizm alanında büyük artış söz konusu, 2014 yılının sonuna kadar 1 milyondan fazla turistin Türkiye'den Yunanistan'ı, Yunanistan'dan 800 bin turistin Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor. Türkiye'ye yerleşip burada faaliyet gösteren bir çok Yunanlı tanıyorum. İkamet ve faaliyetleri için Yunanistan'ı tercih eden çok sayıda Türk tanıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yunanistan ekonomisinin sancılı dönemden sonra kalkınma trendine girdiğini dile getiren Skrekas, şöyle devam etti:

"İşbirliği yapmak durumundayız. Küçük sorunların hızlı bir şekilde aşabileceğine eminim. Ekonomik işbirliğin her iki tarafın da yararına sonuçlar vereceği aşikar. Enerji, yeni teknolojiler ve turizm gelecekte gelişecek sektörler olarak öne çıkmakta. Girişimciliği desteklemek amacıyla hükümetimiz bir dizi reformu hayata geçirdi. Bürokratik engeller ortadan kalkıyor, iş kurma basitleşiyor, maliyet azalıyor. Türk yatırımcılar Yunanistan piyasasındaki fırsatları görüyor. Onları memnuniyetle ağırlamaya hazırız. İkili vergilendirme ve yatırımların karşılıklı desteklenmesi anlaşması yapılması son derece önemli."

Haberin Devamı

- "Kazan kazan ilişkisiyle bir araya gelmeliyiz"

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da forumda iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili potansiyelin, iş imkanlarının geliştiğinden bahsedildiğini, bunların ileriye dönük olarak ne anlam taşıdığının anlatıldığını ifade ederek, "Madem bunlar anlatıldı hodri meydan, haydi işe girelim, potansiyeli kullanamayışımızın sebepleri neyse bunları ortadan kaldıralım" dedi.

"Komşu komşunun külüne muhtaç" sözüne atıfta bulunan Vardan, ilişkilerde iş adamlarının önünü açacak en büyük konunun siyasi iradenin kararlılığı ve yol açması olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin 50 yılı aşkın süredir AB'ye üye olamamasının da bu potansiyelin iyi kullanılmasını engellediğini söyledi.

Haberin Devamı

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar ise küreselleşen ekonomide komşularla işbirliğinin büyük önem taşıdığını söyledi. Vizelerin kolaylaştırılmasıyla Türk-Yurnan dostluğunun her geçen gün artığını belirten Yorgancılar, karşılıklı ön yargıların kırıldığı inancında olduğunu kaydetti.

İki ülke arasında yaşanan iyi ilişkilerin ticari alanda da yaşanmasını istediklerini ifade eden Yorgancılar, "Karşılıklı kazan kazan ilişkisiyle bir araya gelmeliyiz. Bizler başta ekonomide çok ortaklı yapılarla kalıcı ilişkiler sağlamak zorundayız. Turizmde işbirliği yapabiliriz. Üniversitelerimiz arasında özel öğrenci programlarını birlikte hazırlayabiliriz. Bu coğrafyanın gençlerini birlikte yetiştirebiliriz. Taşıma sektöründe kota problemini kaldırmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 5,6 milyar dolar olduğunu, temennilerinin ticaretin daha da artması olduğunu belirten Yorgancılar, şunları söyledi:

"Biliyoruz ki Yunanistan zor günler geçiriyor. Bizler de 2001 yılında çok zor günler geçirdik, canımız çok yandı. Bugün dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldik. Sizlerin de bu sıkıntıları atlatacağınıza inanıyoruz. Özel sektör olarak bizler sizlerle işbirliğinde olmak istiyoruz."

Yunanistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Panagiotis Papadopoulos da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde son yıllarda yaşanan gelişmelerin dikkat çekici olduğunu, ilişkilerin geliştirilmesi iki ülkenin de hedefi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Papadopoulos, Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi ilişkilerin her iki ülkenini gelişimi için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek karşı karşıya kaldıkları ekonomik daralmayı atlatmak üzere olduklarını kaydetti.

2012 yılında Türkiye'nin Yunanistan'a ürün sağlayan ülkeler arasında 10 sırada bulunduğunu ifade eden Papadopoulos, "Türkiye'deki Yunan yatırımcılarında büyük artış var. Yunanlı yatırımcıların Türkiye'deki yatırım miktarı 6.5 milyar dolar civarında. 500 önemli Yunan şirketi, bankacılık, gıda, giyim başta olmak üzere Türkiye'de yatırımı var. Balkanlarda ve Orta Asya'da ortak yatırımlar yapabiliriz. Çeşitli alanlarda konsorsiyumlar oluşturabiliriz. Türkiye ile Yunanistan arasında ilişkilerin ufku açık. Bu forum, bizim yapacağımız işbirliğinden her iki ülkenin de sadece kazanç sağlayacağının göstergesidir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!