Ege'nin iki yakası İzmir'de buluştu

Güncelleme Tarihi:

Egenin iki yakası İzmirde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 13:46

- Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım: - "Türkiye ile Yunanistan komşu İzmir daha da komşu. Yunanlı bakanlar bugün İzmir'e bizim geldiğimiz Ankara'dan daha çabuk geldi. Türkiye ile Yunanistan arasında ticaret gelişiyor ama aynı gelişim İzmir ile Yunanistan için söyleyemiyoruz"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin arttığını ancak İzmir ile Yunanistan arasındaki ticaretin aynı oranda artmadığını söyledi.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türkiye-Yunanistan İş Forumu" açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin İzmir'de yapılmasının önemine değindi.

Yunanistan ile en anlamlı iş forumunun yapıldığını belirten Yıldırım, "Türkiye ile Yunanistan komşu İzmir daha da komşu. Yunanlı bakanlar bugün İzmir'e bizim geldiğimiz Ankara'dan daha çabuk geldi. Türkiye ile Yunanistan arasında ticaret gelişiyor ama aynı gelişim İzmir ile Yunanistan için söyleyemiyoruz. İzmir ile Yunanistan arasındaki ticaretin Türkiye ortalamasının üzerinde olması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

İzmir'in doğunun en batısı, batının en doğusunda bulunduğunu ifade eden Adnan Yıldırım, bu yüzden ülkeler arasındaki kültürün en güzel örneğinin İzmir'de yaşandığını dile getirdi. Tarih boyunca birçok uygarlığın İzmir ve çevresinde boy gösterdiğini kaydeden Yıldırım, Osmanlı ekonomisinin de İzmir ile dünyaya açıldığını anımsatarak, Türkiye topraklarında ilk demiryolunun bu şehirde kurulduğuna dikkat çekti.

Yıldırım, "Bugün bu salonda 400'den fazla Türk ve Yunan işadamının katılımıyla görkemli bir iş forumun düzenlenmesi sadece İzmir'in coğrafi konumuyla ilgili değildir, Türkiye ekonomisine katkısıyla da yakından ilgilidir" diye konuştu.

-Yunan büyükelçi Loukakis

Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ise 2 yıldır Türkiye'de görev yaptığını, formun ev sahiplerinden sayıldığını belirterek, "2 yıldır Türkiye'de ikamet eden biri olarak sizlere hoş geldiniz diyorum" dedi.

Loukakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi potansiyelin ne derece büyük olduğunu 2 yıl boyunca yaptığı ziyaretlerde gördüğünü dile getirdi. Loukakis, "Ülkelerimizin işadamları daha fazla bir araya gelmeli. İlişkilerin gelişmesi için her iki ülke yetkililerinin büyük çabası var. Forumda gerçekleştirilecek ikili görüşmelerin olumlu sonuç vereceğini umuyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Forumda, Başbakanlık Yatırım ve Tanıtım Ajansı Baş Proje Direktörü Ahmet Cüneyt Selçuk, "Türkiye Ekonomisi ve Türkiye'deki Yatırım Ortamı", Yunanistan Yatırım Destek Ajansı Başkanı Syngros M. Aristomenis ise "Yunanistan'da İş ve Yatırım Ortamı" konulu sunum yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!