Ege'de hava kirliliğine yenilenebilir enerji önerisi

Güncelleme Tarihi:

Egede hava kirliliğine yenilenebilir enerji önerisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 11:40

- Yaşar Üniversitesi MYO Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gürkan: - "İzmir ve Ege, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Kentin rüzgar enerjisi açısından bin 854 megawattlık kapasitesi bulunuyor"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. İlker Gürkan, hava kirliliğinin yaşandığı Ege Bölgesi'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Yaşar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Elektrik ve Enerji Bölümü akademisyenleri, hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemleri tartıştı.

Toplantıda söz alan MYO Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlker Gürkan, en önemli önlemin, çevreci enerji kaynaklarına yönelmek ile enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak olduğunu kaydederek, "İzmir ve Ege, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Kentin rüzgar enerjisi açısından bin 854 megawattlık kapasitesi bulunuyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün. İzmir, Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan 2. il. Jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahibiz. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 537 megawattlık bir potansiyele sahip İzmir’de, mutlaka çöpten enerji seçeneği hayata geçmeli. Bu kaynaklar kullanılırsa hava kirliliği sorunu zaten kendiliğinden çözülür" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öncelikle rüzgar, güneş, jeotermal ve biyogaz kaynaklı enerji kaynakları ile doğalgazın kullanımının artması gerektiğini vurgulayan Gürkan, özellikle göç alan şehirlerde nüfusun artması, plansız şehirleşme nedeniyle hava kirliliği yaşandığına dikkati çekti.

Meteorolojik etkenlerin de hava kalitesini olumsuz etkiyi artırdığına işaret eden İlker Gürkan, şunları kaydetti:

"Yüksek basınç etkisiyle kirli hava yükselip dağılamadığı için zehirli gazların ve partiküler maddelerin yere doğru çöktüğü gözleniyor. Fosil yakıtların yakılmasıyla, havaya karbondioksit, karbon monoksit, azot oksit, kükürt dioksit gibi gazlarla birlikte partiküler kirleticiler de yayılıyor. Ayrıca bazı vatandaşlarımız belki de zorunluluktan, kömür ya da odun bile kullanmayıp çöp, lastik, petrol türevi gibi katı yakıtlar kullanıyor. Çevreye en çok bunlar zarar veriyor."

Haberin Devamı

Açıklamada, Ege Bölgesi'nin Aralık ayı başından itibaren yoğun hava kirliliğiyle karşı karşıya kaldığı, Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, bölgenin havasının hassas olduğu, 9’u İzmir’de bulunan Ege’deki 19 istasyonun saatlik verilerine göre, insan sağlığına olumsuz etkileri bulunan partiküler madde (PM10) ile kükürt dioksit (So2) miktarları, sınır değerleri birçok kez aştığı bildirildi.

Sınır değeri 24 saat ortalaması 100 mikrogram/metreküp olması gereken PM10 değerlerinin son bir ayda, saatlik olarak yapılan ölçümlere göre, en yüksek, İzmir Alsancak’ta 1346, Güzelyalı’da 588, Aydın’da 5995, Afyon’da 503, Denizli’de 461, Manisa’da 845, Soma’da 675, Muğla’da 440, Yatağan’da 499, Kütahya’da 462, Uşak’ta ise 353 olarak ölçüldüğü bilgisi verildi.

Haberin Devamı

Son bir ayın 24 saatlik ortalamasında ise PM10 oranlarında, Afyon, Aydın, Denizli, Manisa, Soma, Muğla ve Bayraklı’da hassas değer olan 100 sınırını aştığı vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!