Güncelleme Tarihi:
İzmir'in gelecekte nüfusunun 8 milyonu bulacağı 2050 yılına yüzünü çevirmesi gerektiğini ifade eden Ege- Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "İzmir yerinde sayan bir şehir değil. Nüfusumuz artıyor, sorunlarımız da büyüyor. Bunların çözümü şart ama hep sorunları çözme peşinde olursanız bu sizi yormakla kalmaz bitirir. Hedef koymalısınız. '2050 yılında tüm sorunları çözmüş, en azından çok önemli olanlarını bitirmiş bir şehir olacağız' demelisiniz. Bunun için de yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları 2050 yılı hedefine göre projeler üretip, üzerinde tartışıp hayata geçirmek zorunda" dedi.
İzmir'in toplu taşımada Türkiye'ye örnek olabilecek bir yaklaşım sergilediğini söyleyen Aslan, şöyle devam etti:
"Raylı sistemi bizim gibi gelişmiş başka kent yok. Kentin dört bir yanı birbirine bağlandı. Deniz ulaşımımız var, tramvayımız var, alt geçidimiz, üst geçidimiz, uçan yolumuz, akıllı sistemlerimiz var ama yine de trafik sorununu çözemedik. Bir de bunların olmadığını düşünün. Otopark ayrı bir dert. Bir kentin otopark sorunu olması başka bir şey bunun toplumsal huzursuzluğa neden olması ayrı bir şeydir. Bunlar uzun yıllardır alarm veren konular ve hala işin içinden çıkabilmiş değiliz."
İzmir'in istihdam yaratamadığını öne süren Aslan, "Bu kentte doğup, burada yaşayan, burada okuyan ve mezun olan çocuklarımız, gençlerimiz, bu kente iş bulamıyor. Her ailenin çocuğu iş için başka yerlere gitmiyor mu, bu konu aile içinde defalarca gündeme gelmiyor mu? Bunu hepimiz yaşıyoruz. İzmir'i, yatırım için cazibe merkezi olarak tanıtıyoruz ama potansiyelimiz ortada. İş var da çocuklarımız mı gitmiyor" dedi.
"10 AY GÜNEŞ VAR GÜNDE 2 TURİST GELİYOR"
Bazı iş adamları ve sanayicilerin 'İş var ama beğenilmiyor' dediğini de hatırlatarak bunun da sağlıklı bir yaklaşım olmadığını ileri süren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İş yok ve bu bir sorun. Tıpkı yılın 10 ayı güneş içinde olan İzmir'in yılda zar-zor 700 bin turist ağırlamasının bir sorun olduğu gibi. Düşünsenize 10 ay boyunca, günde 2 turist geliyor, Türkiye'de başka hiçbir yerde böyle coğrafya, böyle tarih, böyle deniz, kum, güneş yok. Ama turist de yok. Bu da bir sorun. Bu yüzden İzmir, başta sağlık turizmi olmak üzere yeni kimlikler edinmeli, bunları masaya yatırıp hayata geçirmeli. İzmir'in hedefi 2050 yılı olmalı. Eğer alt yapı, üst yapı, trafik, kent ekonomisi, kentsel dönüşüm, turizm gibi sorunları çözmeden 2050 yılına girersek, geçmişi mumla ararız. Çünkü şimdi nüfusumuz 4 milyon ve 2050 yılında 8 milyon olacak."