Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu tarafından 'Asıl İşveren-Alt işverenin iş hukuku açısından sorumlulukları' konulu seminer düzenlendi. Farklı sektörlerden çok sayıda işverenin katılımıyla yapılan seminerde, alt işveren ve asıl işveren arasındaki hukuki sorumlulukları anlatıldı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonu’nda farklı sektörlerden çok sayıda işverenin katılımıyla yapılan seminerde, EBSO Yönetim Kurulu üyesi Ateş İlyas Demirkalkan’ın açılış konuşmasının ardından, avukat ve arabulucu Çiğdem Çiçekçi Ercan alt işveren ve asıl işveren arasındaki hukuki sorumluluklarını anlattı. Alt işveren kavramının işletmelerin yatırım yaptığı alanları dışında kalan işleri, konularında uzman başka firmalara vermesiyle doğduğunu belirten Demirkalkan "Pratik hayatta müteahhit, taşeron ve aracı gibi ifadelerin de kullanıldığı alt işverenlik kavramı, çalışma hayatının bir ihtiyacı olarak ortaya çıkmıştır. İşverenlerin işyerlerinde yürüttükleri mal veya hizmete ilişkin yardımcı işleri veya asıl işin bir bölümünde uzmanlık gerektiren işleri başka işverenlere yaptırmaları iş hayatının olağan akışının bir gereğidir" dedi.
“BORÇLAR KANUNU HÜKÜMLERİ BİZE YOL GÖSTERİYOR"
Bir işyerinde asıl işverenle beraber alt işverenlerin de faaliyette bulunduğu durumda, İş Hukuku kapsamında işverenlerin birbirleri ile ilişkileri, görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenebilmesi için işyerlerinde hangi durumlarda asıl işveren-alt işveren ilişkisinin doğduğunun iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirkalkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesi ile asıl işveren - alt işveren ilişkisi kapsamında çalışan işçilerin işçilik haklarından her iki işverenin birlikte sorumlu tutulması, bu sorumluluğun mahiyetiyle birlikte asıl işveren ile alt işveren arasındaki birlikte sorumluluktan kaynaklı iç ilişkinin irdelenmesini de gerekli kılmaktadır. Söz konusu iç ilişkinin belirlenmesinde birlikte sorumlu olunan işçilik alacağının nevi, meteselsil sorumluluğu düzenleyen Borçlar Kanunu hükümleri ile yargı içtihatları ve taraflar arasındaki sözleşmeler bize yol gösterici olmaktadırö ifadelerini kullandı.
HAKİM, ALT- ÜST İŞVEREN İLİŞKİSİNİ ÖRNEKLERLE ANLATTI
Karşıyaka 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Uğur Çetin ise alt üst işverenlik ilişkisini örnekler vererek açıkladı. Alt işverene verilebilecek işlerin verilen hizmetin mahiyetine göre değiştiğini anlatan Çetin, "Örneğin; paketleme işini yardımcı iş olarak kabul edemeyeceğiniz sektörler var. Eğer tuvalet kağıdı üretiyorsanız, paketleme hijyen açısından önemlidir. Tuvalet kağıdını açık satamayacağınıza göre paketleme işin son halkasıdır. Ancak başka bir sektörde paketleme yardımcı iş kapsamına girebilir. Temizlik işi belediyelerin var oluş sebeplerinden biridir. Ancak kanun koyucu mevzuata eklediği maddeler ile belediyelere temizlik işini alt işverene verme hakkını tanıyor. Sayaç okuma işi asıl iştir. Ancak yine bu iş de getirilen kurallar çerçevesinde alt işverene devrediliyor" diye konuştu.
“ALT İŞVEREN İŞÇİLERİYLE YAPTIĞI TOPLU SÖZLEŞMEDEN DE SORUMLUDURö
Fason kavramının da iyi anlaşılması gerektiğini belirten Çetin, firmalara denetlemeye gittiklerinde ilginç durumlarla karşılaştıklarını belirterek, "Bir fabrika düşünün. Kağıt üzerinde firma işin bir kısmını fason olarak yaptırıyor. Ancak denetlemeye gittiğinizde fabrikanın bir kısmını bölmüşler burada üretim yapılıyor. Buna fason diyemeyiz. Bazı durumlarda işveren toplu sözleşmenin hükümlerinden kurtulmak için kendi işçilerini alt işverene devrediyor. Bu durum tespit edildiğinde işçi hakkını alır. Ayrıca, asıl işveren, alt işverenin işçileriyle yaptığı toplu sözleşmeden de sorumludur" dedi.
Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF