Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Urla ilçesinin Bademler Köyü'nde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 4 milyon TL tutarında çiçek alım sözleşmesi imzaladı.
Bademler'da açılan "Doğal Yaşam Köyü"nde kentliler köy yaşamıyla iç içe olacak, sütünden yumurtasına, enginarından ekmeğine kadar tüketeceği pek çok lezzeti en doğal bir biçimde üretecek.
Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 2010 yılından bu yana iş birliğini sürdüren belediye, 4 milyon TL tutarında mevsimlik çiçek ve çalı bitkisini kapsayan yeni alım sözleşmesi imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı imza töreniyle birlikte kooperatif arazisi üzerine kurulan "Doğal Yaşam Köyü"nde geleneksel köy yaşamı turizme açıldı. Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, İzmir'in tek bir sektörde değil bütün alanlarda büyümeyi hedeflediğini belirterek, "Bir yola çıktık. Adına da 'yerelde kalkınma' dedik. Kalkınırken yaşam kalitesini artırmayı hedefledik. Çünkü kalkınma sadece para değil. Sanayisi, tarımıyla, ticaret sektörüyle, kültür- sanatla, hizmet sektörü, eğitim teknolojisi ve bilimle topyekûn kalkınma. Hepsini birlikte ayağa kaldırarak ilerleyebilirseniz, o zaman gerçek anlamda kalkınmayı gerçekleştirebilirsiniz" dedi. Bademler'de konukların her türlü ihtiyacını karşılayacak bungalovlarda kalarak, doğayla, toprakla ve üretimle iç içe yaşacakları bir tesis oluşturdukları dile getiren Kocaoğlu şunları söyledi:
"Burası bir dinlenme, bir yaşam merkezi. Aynı zamanda bir üretim merkezi. Yurt içi ve yurtdışından insanlar gelsinler, kooperatifin bungalovlarında uzun süreli kalsınlar ve kooperatif arazisinde üretim yapsınlar. Canları ne istiyorsa onu üretsinler. Yurtdışı tanıtımı için İngilizce ve Almanca broşürler bastırdık. İngilizce web sitesi yaptık. 19 köy evimize uzun süreli müşteri bekliyoruz. Bunu başaracağımıza, insanları burada yaşamaktan mutlu kılacağımıza inanıyorum. Çünkü ben Bademler halkına güveniyorum. Buranın seçilmesinde iki etken var. Biri efsane bakanımız Bademlerli ve Bademler Kooperatifi'ni kuran Mahmut Türkmenoğlu'nun ilke ve hedefleri doğrultusunda köyün ve kooperatifin ayağa kaldırılıp yaşatılması, ikincisi ise Bademler halkının yaşam felsefesinin bu modele İzmir'de en yatkın köy olması. Evet, omuzla rımızda büyük bir yük var. Ama bu mayayı bir tutturursak, çok sayıda terk edilmiş taş ev köylerin bulunduğu köylerimiz var. Karaburun'da, Yarımada'da, Ödemiş'te bu uygulamayı gerçekleştirebileceğimiz köylerimiz var. Bunu oralarda da başarabiliriz. İlk uygulamadır burası."
İzmir'in doğru stratejilerle kabuğunu kırdığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kırsala uzun yıllar sırt dönüldüğü için Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken, 13-14 milyar dolar ihracata karşılık, 20 milyar doların üzerinde ithalat yapan bir ülke haline geldi. Türkiye gibi her türlü ürünün yetiştiği bir ülkenin tarım sektöründe senede 5-6 milyar lira açık vermesi ne demek? Bugün açıklanan teşvik paketlerinde milyarlarla ifade edilen rakamlar konuşuluyor. O konuşulan milyar doların yüzde 1'ini kırsala versen zaten toprak veriyor, üretici çalışıyor. Fışkıracak zaten" diye konuştu.
Sözleşmeli alım protokolünü Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediyesi Başkan Vekili Öğün Ünal Yücel ve Kooperatif Başkanı Mehmet Sever imzaladı. Sözleşmeye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 2018 yılı sonuna kadar, 4 milyon TL karşılığında 30 bin çalı bitkisi ile 3 milyon 228 bin adet mevsimlik çiçek alımı yapacak. 2010 yılından bu yana Bademler'den çalı, mevsimlik ve soğanlı çiçek alımlarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kooperatif bütçesine yaklaşık 12 milyon TL'lik destek sağladı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
KUTU
TÜRKİYE'NİN EN DOĞAL KÖYÜ
Tarım kooperatiflerine verdiği desteklerle Türkiye'de yeni bir kalkınma modeli oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, imza attığı bir diğer örnek proje Doğal Yaşam Köyü de törenle kapılarını açtı. Yıllarca çiçek alımlarıyla desteklediği Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni bu kez "ekoturizmle" tanıştıran Büyükşehir Belediyesi, kooperatif arazisi üzerine yaklaşık 7 milyon TL maliyetle kurduğu "Doğal Yaşam Köyü" ile geleneksel köy yaşamını turizmin hizmetine sundu. İçinde bungalov evler, üretim parselleri, yürüyüş ve bisiklet yollarının da bulunduğu "Doğal Yaşam Köyü", hem kırsaldaki istihdam ve üretim olanaklarını artırmayı, hem de yerli ve yabancı turistleri doğal, sağlıklı ve geleneksel üretim metotlarıyla tanıştırarak kırsal yaşamla buluşturmayı hedefliyor. "Doğal Yaşam Köyü" sayesinde 'kentliler' köy yaşamıyla iç içe olacak; sütünden yumurtasına, enginarından ekmeğine kadar tüketeceği pek çok lezzeti en doğal bir biçimde üretecek.