Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Selçuk İlçesi'ndeki Richmond Ephesus Resort Otel'de, Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu başladı.
Selçuk Belediyesi'nin düzenlediği, 3 gün sürecek sempozyuma, İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı AK Partili Zeynel Bakıcı, Efes Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topel, akademisyenler ve dinleyiciler katıldı. Sempozyumun açılış töreninde konuşmacılar, sempozyumun, devecilik kültürü ve deve güreşleri açısından çok önemli olan UNESCO Kenti Selçuk'ta gerçekleşmesi ve alanında ilk olması açısından da ayrı bir önem taşıdığına dikkat çekti.
Sempozyum açılış panelinde konuşan UNESCO Türkiye Milli Komitesi Üyesi ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici, somut olmayan dünya mirası hakkında kısaca bilgi verdi. Devecilik kültürünün Türkler için önemi hakkında bilim ve sanat alanından örnekler veren Ekici, "Türkiye'de deve güreşlerinin en uzun süre düzenlendiği yer Selçuk'tur. Selçuk deve güreşlerinde bir markadır. Etkinlikler daha sürdürülebilir kılınmalı, Selçuk'ta devecilik müzesi kurulmalıdır" dedi.
Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı ise, "Burada bir tarihi geçmişten gelen, Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan devecilik kültürünün bilimsel anlanmda ele alınması amacıyla bir sempozyum düzenliyoruz. Türk toplumu hayvanseverdir. Deve yetiştiren ailelere dikkat ettiğimiz zaman bu sevgiyi rahatlıkla görebiliriz. Bu sempozyum sonucunda çıkacak olan bildiriler kitaba dönüştürülerek gelecek nesillere aktarılarak toplumsal bellekte önemli bir yer edinecektir" dedi.
Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, "Bir deveci kadar deve yaşamını bilen biri olarak bugünün benim için de çok heyecanlı bir gün olduğunu söyleyebilirim. Deveciliğin ekonomik katkılarımın yanı sıra bir de bilimsel yanının ele alınması çok önemli bir husustur" dedi.
Kendisinin de devecilik kültüründen geldiğine ilişkin anılarını katılımcılarla paylaşan İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, çocukluk ve gençlik dönemlerinin geçtiği Bergama'nın bir Yörük köyünde develerin sosyal ve ekonomik hayatta çok önemli bir öğe olduğunun altını çizdi. Can, "O dönemde üretilen pek çok ürün deve ile ilgili yerlere taşınırdı. Gelinlerin çeyizlerinin deve ile getirilmesi bir şan ve şöhret göstergesiydi" dedi.
Latif SANSÜR / SELÇUK (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF