Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de açılan MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı'nda, yerli ve yabancı firmalar sektörde kullanılan dev maden makinelerini sergileme olanağı buldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirdi. Ankara'dan katılan, cevher hazırlama makineleri üreten Yılmaz Proses Teknolojileri'nin Genel Müdür Yardımcısı Fatih Bitnel, Exciter ismindeki elek makinesinin ilgi çektiğini söyledi. Kili ve nemi yerçekiminin beş katı güç uygulayarak eleyip malzemenin en saf haliyle açığa çıkmasını sağlayan makinenin Türkiye'de ilk kez Minex'te sergilendiğine dikkat çeken Bitnel, şunları söyledi:
"Bu makine bildiğim kadarıyla Türkiye'de ilk defa üretiliyor. Sektör için oldukça verimli olan bu makineyi tanıtmak ancak fuarlarda mümkün oluyor. İstanbul'da katıldığımız bir fuardan ne yazık ki kapı ölçüleri nedeniyle makinemizi geçirememiştik. Exciter Türkiye'de ilk kez Minex'te sergileniyor."
Fuar kapsamında düzenlenen IMMAT Kongesi'nin önemine değinen Bitnel, şunları kaydetti:
"Bu tarz bilimsel buluşmalar bizim sektörümüzü besliyor. Cevher hazırlama konusunda son on yılda yapılan Ar-Ge çalışmaları sayesinde atık sorunu neredeyse ortadan kalkmış durumda. On yıl önce maden şirketlerinin atık barajlarına saldıkları ürünü şu anki teknolojiyle geri dönüşüme alabiliyoruz. Atık işleyen tesisler kurulmaya başladı artık. Bizim de üreticisi olduğumuz Lamella damıtıcı isimli makine katı sıvı ayrımında ortaya çıkan atık sorununu minimum seviyeye indiriyor. Sıvıdaki katı miktarını azaltarak suyu çökeltip dipte kalan suyu sisteminizde tekrar kullanabiliyorsunuz. Avrupa'da bu makine çok yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye'de de önümüzdeki yıllarda zorunlu hale gelir diye düşünüyorum."
ALTINOK: TÜRK GÜCÜ SERGİLİYORUZ
'Yer Altında Türk Gücü' sloganıyla fuara katılan Alpin firmasının Yönetim Kurulu Danışmanı Mustafa Altınok, Türk Malı logolu makinelerini sergilediklerini ifade etti.
Altınok "Yeraltındaki makinelerin büyük kısmı uluslararası üretim yapan firmalara aitti. Oyunun kurallarını onlar koyuyordu. Bizim madencilerimiz de sunulanı almak zorundaydı. Beş yıl evvel teknolojimizle uluslararası gücü kırmaya karar verdik ve bunu kırdık. Yabancı üreticilerin ürettikleri makinelerden bizim ürettiklerimiz daha üstün. Fiyatlarımız Türk lirası üzerinden hesaplanıyor, yüzde 30 daha aşağıda satıyoruz" diye konuştu.
Ürettikleri makinelerin performansının yüzde otuz daha yüksek olduğu gibi daha da ucuz olduğunu belirten Altınok, "Fuarda madenlerde kullanılan makinelerimizi sergiliyoruz. Dünyanın 54 ülkesinde tescili yapılmış, yüzde yüz Türk mühendislerinin patenti alınmış kamyonumuzu sergiliyoruz. Antalya'da madenle ilgili bir fuara katılmıştık ancak MINEX fuarından daha memnun kaldık. Organizasyon gerçekten çok güzel. Ticari ilişkilerimizi de geliştirdik, İsrail, Ürdün ve Sudanlılar geldi yabancı konuklarla sıcak temaslarımız oldu. Fuarda kendimizi tanıtıyoruz" dedi.
YAKIŞIR: BURADA İŞ KONUŞUYORUZ
Yabancı katılımcıların en fazla ziyaret ettikleri stantlardan biri olan Labris firmasının Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Yakışır, "Son yıllarda yapılan tüm fuarlara katılıyoruz. Genel itibariyle iyi bir fuar oldu. Biz 25 yıldır madencilik sektöründeyiz. Yeraltı, tünel, cevher hazırlama, malzeme transfer, proje departmanıyla sektöre hizmet veriyoruz. Yeraltı madenciliğinde aklınıza gelebilecek tüm ürünleri sunuyoruz. Fuarda Ege Bölgesi'ndeki madencilerin yoğun ilgisi var. İlişkileri geliştiriyoruz, projeleri konuşmayı amaçlıyoruz. Burada iş konuşuluyor, ardından saha ziyaretleriyle detaylandırıyoruz. Bu şekilde iş yapabiliyoruz. İran, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya'da ziyaretçiler var" diye konuştu.
ÜÇ GÜNDE KURULDU
İş görüşmelerinin yanı sıra teknolojik etkileşimin de olduğu MINEX'te, maden kazalarının önüne geçecek gaz ölçüm cihazları, yaşam odaları, kaçış tünelleri, havalandırmalar, yangınları önceden haber veren sistemler, yer hareketlerini gerçekleşmeden bildiren projeler bulunurken; maden çıkarmada, kurutmada ve işlemede kullanılan dev makineler de sergileniyor.
Ankara'dan gelen Yılmaz Proses Teknolojileri firması, bünyesinde getirdiği dev makineleri fuarizmir'de ziyaretçilerle buluşturdu. Kurulumu üç gün süren elek makinesi, damıtıcı, yıkama tamburu çalışmaya hazır halde sergilendi.
Fuarda büyük bir alanda stant kuran ERKOM firmasının sergilediği maden ve çevresinde kullanılan makineler de büyük ilgi çekti. Stantta bulunan iş makineleri, sergilenmenin yanı sıra ziyaretçi firmalar tarafından da alıcı buldu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI