Güncelleme Tarihi:
İZMİR, (DHA) - TÜRK denizcilik sektörüne denizci kazandıran Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), öğrencilerinin kariyer planları için Denizcilik Fakültesi öncülüğünde; Kariyer Planlama Koordinatörlüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFMED) iş birliğinde 'Mezun Mentörlüğü' projesi başlattı.
Türk denizcilik sektöründe çalışacak mensupları için 'Mezun Mentörlüğü' projesini hayata geçiren DEÜ, öğrencilerinin mesleki gelişimini desteklemeyi hedefliyor. Denizcilik Fakültesi öncülüğünde; Kariyer Planlama Koordinatörlüğü ve DEFMED iş birliğinde başlatılan proje hakkında bilgi veren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Denizci üniversite olarak, fakültemizin Denizcilik İşletmeleri Yönetimi ve Lojistik Yönetimi Bölümü'ndeki öğrencilerini kapsayan girişimini önemsiyoruz. Mezun mentör projesinde öncelik olarak öğrencilerimizin akademik bilgi ve becerilerini özel sektör dinamikleri ile bir araya getirmeyi planlıyoruz. Bunu sağlamak için de, bireysel ve kurumsal farkındalık oluşturacak; sektör temsilcileri ile eski mezunlarımızın bulunduğu iş birliklerine odaklanıyoruz" dedi.
'MESLEKİ BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN GAYRETLERİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR'
Denizcilik sektörünün küresel ölçekte uzmanlık gerektiren birçok konuyu barındırdığına dikkati çeken Rektör Hotar, "Sektör, ülkelerin hem ticari stratejileri açısından hem de insan kaynakları noktasında kritik bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla bu proje de, öğrencilerimizin sektörü yakından tanımasını, fırsatları görmesini, kendilerine güvenmelerini ve gelecekte ihtiyaç duyacakları profesyonel ağlarını genişletmesini hedefliyor. Sonuçta yükseköğretimdeki kariyer yolculuğu, akademik bilgi ile başlasa da; mesleki başarıya ulaşmak için gayretlerin desteklenmesi gerekiyor. Bunun yolu da çalışılacak alanda staj yapmaktan, bilgi toplamaktan, sektör tecrübesini içselleştirmekten geçiyor" dedi.
'BAP DESTEKLİYOR'
'Yükseköğretimde Uygulanan Mentörlük Programlarının Mezunlar ve Öğrenciler Üzerindeki Etkisi: Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Örneği' başlıklı projenin DEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından da desteklendiğini aktaran Rektör Hotar, "BAP tarafından desteklenen ve karma yöntem yaklaşımının kullanıldığı çalışma, hem mentilerin (öğrencilerin) hem de mentörlerin (mezunların) programa ilişkin algı ve beklentilerini de dikkate alıyor. Böylece program katılımcılarının üniversite algılarının nasıl etkilendiği de inceleniyor. Rektörlük olarak biz de buradaki bulgu ve tespitlerin, uzun vadeli eğitim stratejilerimize referans teşkil edeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
'DEFMED ÜYELERİ KATILIYOR'
Projenin nisan 2022'de başladığını hatırlatan Rektör Hotar, "DEFMED üyelerinden oluşan mentörler ve ilgili bölümlerdeki 2'nci ve 3'üncü sınıf öğrencilerinden oluşan mentiler arasındaki ilk görüşmeler, ağustos ayında tamamlandı. Belirli bir takvim ve plan dahilinde yürütülen görüşmeler, bu proje için temini yapılan özel bir yazılım üzerinden dijital ortamda gerçekleştirildi. Proje boyunca da benzer bir sürecin yürütülmesi amaçlanıyor. Elbette burada DEFMED üyelerinin paylaşımları da öğrencilerimiz için anlam, değer ve kazanım arz ediyor" dedi.
'İLHAM VERECEK'
Araştırma üniversitelerinin dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında yer alma hedefi olduğunun altını çizen Rektör Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizcilik alanındaki akademik faaliyetlerimiz ile mensuplarımızın bilimsel çalışmalarının uluslararasılaşma misyonumuza katkı sağlayacağına; projenin de mezun mentörlüğü alanındaki başka fikirlere ilham olacağına inanıyoruz. Başta Denizcilik Fakültemiz ve Kariyer Planlama Koordinatörlüğümüz olmak üzere proje yürütücülerine ve araştırmacılara; DEFMED yönetimi ve üyelerine teşekkür ediyoruz." (DHA)
FOTOĞRAFLI