Güncelleme Tarihi:
Mehmet CANDAN/İZMİR, (DHA) - MALTEPE Askeri Lisesi'nde okuyan bazı öğrencilerin, Fethulahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmas'na (FETÖ/PDY) mensup subay ve astsubayların baskı ve işkencelerine dayanamayarak ya okuldan ayrıldıkları, ya da tepki gösterdikleri için atıldıkları iddia edildi. Bu öğrencilerden Onur Kılınç, baskılar karşısında "Burası Nazi kampı mı?" dediği için çok sevdiği okulundan atılarak, çocukluk hayalini kurduğu üniformayı giymekten mahrum bırakıldığını söyledi. Aynı dönemin öğrencilerinden Emre Açıkgöz de, FETÖ'cü komutanların kendisini Atatürk düşmanlığıyla suçlamaları üzerine iftiralara dayanamayıp okuldan ayrılmak durumunda kaldığını öne sürdü.
Darbe girişiminin ardından Fethulahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada çok sayıda ordu mensubunun tutuklanması, bu örgütün askeri okullardaki faaliyetlerini de gündeme getirdi. FETÖ/PDY'ye mensup subay ve astsubayların, askeri okullarda kendilerinden olmayan ve olmayı kabul etmeyen öğrencileri baskı ve işkencelerle yıldırdıkları, okuldan attırdıkları ya da ayrılmaya zorladıkları iddiaları ortaya atıldı.
'TAMAMEN HAPİS HAYATIYDI'
Maltepe Askeri Lisesi'nde öğrenim gördüğü sırada subay ve astsubayların yaptığı baskı ve işkenceler karşısında "Burası Nazi kampı mı?" diye tepki gösterdiğini belirten 22 yaşındaki Onur Kılınç, bu nedenle okuldan atıldığını ve bu olayın halen yaşamını etkilediğini söyledi. Makedonya Goce Delchev Üniversitesi Tıp Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi olan Kılınç yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Ben 2008- 2012 yılları arasında Maltepe Askeri Lisesi'nde okudum. Okuldayken, 'Burası Nazi kampı mı?' dediğim için okuldan atılma kararı çıktı. Benim buraya getiren süreç ise, Atatürk tişörtüyle okula girmemle başladı. Sınıf subayımız beni arkadaşlarımızdan ayırıp, 'konsere gittiğim, sakal tıraşı olmadığım' gibi çeşitli bahaneler bularak savunma verdirdi. Ben iki saat öncesinde sakal tıraşı olmuştum. Konsere de gitmediğimi belirttim. Beni dinlemedi ve gece nöbetime gelerek bana çeşitli cezalar verdi. Tamamen hapis hayatıydı bizim için. Bunları ailelerimize söylediğimizde telefon hakkımızı bile elimizden alıyorlardı. Ailemiz okula geldiğinde görüşmemize izin vermiyorlardı. Ailelerimiz ağlayarak okuldan ayrılıyorlardı. Yaşadıklarımızı okul komutanımıza anlattım. Ama o, 'benim okulu Nazi kampına, subayları da Nazi kamplarındaki işkenceci subaylara benzettiğimi' söyleyerek benim disiplin kuruluna sevk edildiğimi belirtti. Daha sonra okuldan atıldım. Okul komutanımız şuan darbe girişiminden tutuklu olan Abdülkerim Ünlü idi. Eğer darbe gerçekleşmiş olsaydı, Elazığ Sıkıyönetim Komutanı olacaktı. Yani kimi kime şikayet ettiğimizi bilmiyorduk."
'ATATÜRK'E HAKARET ETTİĞİMİ SÖYLEYİP İFTİRA ATTILAR'
Dokuz Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği 4'üncü Sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Emre Açıkgöz de, askeri okul zamanında kendisine atılan iftiralara dayamayıp okuldan ayrıldığını anlattı. Açıkgöz şöyle konuştu:
"2008 yılında Maltepe Askeri Lisesi'ne girdim. Bütün sınıflarda teşekkür belgesi aldım. Son sınıfta işkencelere maruz kaldım fakat yine de okulumu bitirdim. Kara Harp Okulu'nda şok mangalarında işkencelere maruz kalınca ayrılmak zorunda kaldım.
Yaşamı boyunca Atatürk ilkelerini kendisine yön edindiğini, ancak örgüt yanlısı askerler tarafından Atatürk'e hareket etmekle suçlandığını aktaran Açıkgöz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarih dersinde Atatürk'e hakaret ettiğimi söyleyip iftirada bulundular. Beni Atatürk düşmanlığıyla suçlayıp savunmamı istediler. Kafede 5 kişi oturduğumuz için bizi çete kurmakla ve öğrencileri askerlikten soğutmakla suçladılar. Bu iftiraların sonucunda amaçlarının bizi okuldan atmak olduğunu anladık. Bize bunları yaşatanlar bugün darbe girişimine katıldıkları için gözaltına alınıp tutuklanan komutanlardır. Bizler şok mangalarındaki işkencelerin ardından hakkımızı savunamadık. Ancak darbe girişimi sonrasında suçlular ortaya çıktı. Umarım zorla çıkardıkları üniformalarımızı bir gün yeniden giyeriz."
FOTOĞRAFLI