Daha güçlü ilmikler için yerinde üretim

Güncelleme Tarihi:

Daha güçlü ilmikler için yerinde üretim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2024 14:22

Kültür mirası el halıcılığının büyük katma değer yarattığına dikkat çeken HALIMDER Başkanı ve İZTO Meclis Üyesi Ölçen, “Yerinde üretim ve istihdam için el halıcılığı desteklenmeli. Üretimin özendirilmesi için devlet destekli kooperatif nitelikli yapılar oluşturulmalı” dedi.

Haberin Devamı

 

 

İZMİR Halıcılar ve Yer Döşemeciler Derneği (HALIMDER) Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Abdullah Naci Ölçen, Türkiye’nin el halısı üretiminde dünya çapında önemli bir konuma geldiğine dikkat çekti, güçlü yerin korunması için ise tedbirler alınması gerektiğini savundu. Ölçen, “Üretim kapasitesi ve ürün kalitesiyle dünya halı pazarının lideri Çin’i birincilik koltuğundan etmeye hazırlanan Türkiye halı sektörü, 2023’te yaklaşık 2,8 milyar dolarlık ihracat rakamıyla kapattı. Maalesef el dokuma halı ihracatı sadece 73 milyon civarında. Her ne kadar makine halısında değer bazında yüzde 3.1’lik bir kayıp yaşansa da el halısı ihracatında yüzde 31,9’luk artış görüldü. Ata kültür mirası geleneksel mesleğimiz el halıcılığı, büyük katma değer yaratıyor. Gereken önem verilmeli’ diye konuştu.

Haberin Devamı

DOKUMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILSIN

Türkiye’de el halıcılığının yeniden canlandırılması gerektiğini kaydeden Ölçen, “Halıcılık Türkiye’nin kültüründe var. Türkiye’nin halı ülkesi olduğu algısı dünyada da bizi öne çıkaran unsur. Çeşme, Bodrum, Antalya gibi bölgelerde veya Kemeraltı, Kapalı Çarşı gibi turistlik merkezlerde mutlaka el halısı satan dükkanlar bulunur, buraların da özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çektiğini görürsünüz. Geçmişte atölye bazında el dokuma halı üretiminin lokomotifi olan Sümer Halı ile başlayan dokuma seferberliğine yeniden geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

KIRSAL KALKINMAYA KATKI SAĞLAR

El halısı dokumacılığını cazip hale getirmenin yöntemlerini de anlatan Ölçen, önerilerini şöyle sıraladı:

“Bunun anahtarı dokuyucuların sigortalanıp sosyal güvence sağlanması. Böylece yerinde istihdam yaratılıp potansiyel üreticiler de iş yaşamının içine çekilmiş olur. Bu şehirlere göçü engelleyip kırsal kalkınmayı da sağlar. Pilot atölyeler oluşturulup daha sonra bu atölyeler tüm Türkiye’ye yayılabilir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada ülkede toplam dokumacı sayısı 18 bin iken, bugün bu sayının nerede ise yarısı olduğu tahmin ediliyor. Mutlaka acil tedbirler hazırlanmalı.”

Haberin Devamı

Daha güçlü ilmikler için yerinde üretim

 

 

TALEP ARTACAK

EL halısının yurtdışı ticaret hacminin de büyük olduğunu hatırlatan Naci Ölçen, “El halısı ihracatı kayıtlarda 73 milyon dolar civarında. Gerçek ihracat rakamının çok daha fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü turistlik satışlar ve online satışlar kayıtlara pek yansımıyor. Dünya genelinde organik, doğal ve çevre dostu ürünler trendinin yaygınlaşmasıyla el halılarına talep daha da artacaktır. Elimizdeki hazinenin kıymetini bilelim” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!