Çocuk sahibi olmak artık çok daha kolay

Güncelleme Tarihi:

Çocuk sahibi olmak artık çok daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2021 09:23

Kadınların aktif olarak iş yaşamında yer almaları ve kariyer hedefleri nedeniyle artık daha ileri yaşta çocuk sahibi olmaya karar verdiklerini söyleyen Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Akdemir, yaşa bağlı doğurganlık oranının azalabildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir çift eğer 1 yıl içinde çocuk sahibi olamıyorsa infertilite tedavisine başlanması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Akdemir, sadece kadınların değil, erkeklerin de tedavi görmesi gerekebildiğini belirtti.

ÖNCE İLAÇ VE AŞILAMA

Tanı ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Akdemir, “Öncelikle çiftimizin aile hikayelerini ve tıbbi özgeçmişlerini değerlendiriyoruz. Kadının ultrasonla muayenesi, adet döngüleri, yumurtalık rezervi, erkeğin de sperm analizi mevcut tabloyu önümüze seriyor. Sonraki süreçte ise kadın doğum uzmanı, ürolog ve gerekirse genetik uzmanının da dahil olduğu multidisipliner bir tedavi süreci başlıyor. Kadınlarda hormonal kan tetkikleri inceleniyor. Adet döngüsüne başladığında rahim, yumurtalıklar ve doğum yolu ile ilgili problem olup olmadığına bakılıyor. Daha sonraki aşamada rahim tüplerinin açık olup olmadığı araştırılıyor. Burada önemli olan sorunun mümkün olduğunca sebebinin belirlenmesi ve buna göre tedavi yöntemlerinin belirlenmesi. Direkt tüp bebek tedavisine başlamak yerine yumurta ve sperm kalitesini artırıcı ilaçlar uygulanabilir. Aşılama ile yumurtalık gelişimini dışarıdan destekleyip spermin kalitelilerini seçiyoruz. Bu spermleri rahim içine zerk ederek döl yatağına bırakıyoruz. Yumurtayla spermin buluşmasını ve doğal bir şekilde döllenmeyi sağlayabiliyoruz” diye konuştu. Doç. Dr. Akdemir, eğer hasta bu tedavilerden sonuç alamıyorsa tüp bebek tedavisinin uygulandığını kaydetti ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

SONRA TÜP BEBEK TEDAVİSİ

“Kadın hastamıza kendisinde de bulunan hormonları içeren yumurta geliştirici ilaçlar veriyoruz. Ardından yumurtanın çatlamasını sağıyoruz ve küçük bir cerrahi işlemle bunları topluyoruz. Yumurtaları ve spermleri laboratuvar ortamında birleştiriyoruz. Döllenen yumurtayı anneye transfer ediyoruz. Sonrasında gebeliğin oluşup oluşmadığını izliyoruz. Elimizde fazladan döllenmiş yumurta bulunuyorsa bunlar dondurulup saklanabiliyor. Başarısızlık durumunda veya ilerleyen yıllarda bu donmuş embriyolar kullanabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!