Çiftçilere finans eÄŸitimi

Güncelleme Tarihi:

Çiftçilere finans eğitimi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 08, 2017 13:07

Çiftçilere finans eğitimi

Haberin Devamı

Timur TARLIĞ/İZMİR, (DHA) - İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli,  çiftçilere yönelik 'Bilgim Bereketim' toplantısında yaptığı konuşmada, "NASA’nın uzayda sebze yetiştirmeye başladığı, Japonların tarlada insanın yerini alacak robotlar ürettiği bir dönemde bizim de 'akıllı tarıma' mutlaka geçmemiz gerekiyor. Bunun temel yollarından biri; bilgiyle donanmış, tarlada alın teriyle kazandığını kötü finansal yönetim yüzünden yitirmeme bilincine ulaşmış, ekonomik açıdan özgür üreticilere sahip olmaktan geçiyor" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ä°zmir Ä°l Müdürlüğü, Ä°TB ve Kapsayıcı Büyüme DerneÄŸi'nin desteÄŸiyle BoÄŸaziçi Ãœniversitesi YaÅŸamboyu EÄŸitim Merkezi tarafından Ä°zmirli çiftçilere yönelik verilen 'Bilgim Bereketim' toplantısı Swiss Otel'de gerçekleÅŸtirildi.Â
MALÄ° RÄ°SKLER DOÄžAL AFETLERDEN DAHA TEHLÄ°KELÄ°
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Kapsayıcı Büyüme Derneği Başkanı Kadir Kılıçparlar, daha önce 'Fikrim Geleceğim Projesi'ni de İzmir'den başlattıklarını belirterek, "Tarım ve Hayvancılık ülkemizin mukayeseli üstünlük kurabileceği alanlardan biri. Bugün üreticimizin dünyadaki olayların farkına varmalarını ve doğal afetlerden daha tehlikeli olan mali riskler hakkında tartışmalarını sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
"TOPLUMA KATKI SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Direktörü Tamer Atabarut ise projenin İzmir'den başlatılmasının kendisini heyecanlandırdığını belirterek, "Çocukluk ve gençliğimin geçtiği Akhisar ve İzmir'de bu programı başlatmak beni gururlandırıyor. Değerli bir iş birliği ile bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Tarım Ege Bölgesi, İzmir ve çevre iller için önem arz ediyor. Boğaziçi Üniversitesi 150 yılı aşkın tarihi olan, nitelikli bir eğitim sunan, araştırmalarıyla teknoloji gelişimine imkan sunan bir üniversite. Yeni nesil üniversiteler arasında da öncü konumda. Artık üniversiteler sadece araştırma yapmakla kalmıyor. Bu bilgiyi kamuoyu ile de paylaşması gerekiyor. Bu nedenle 15 yıl önce Yaşamboyu Eğitim Merkezini kurduk ve topluma katkı sunmaya çalışıyoruz" dedi.
"TÃœTÃœNLE BAÅžLADI, PAMUK, ÃœZÃœM VE Ä°NCÄ°RLE DEVAM EDECEK"
Projenin tütün üreticileri ile başladığını ancak yıl içinde pamuk, üzüm ve incir üreticileri ile devam edeceğini açıklayan Işınsu Kestelli, tarımın Türkiye için önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Tarım, küresel ekonomide hak ettiÄŸi yeri almak için büyük idealleri olan Türkiye’nin fark yaratabileceÄŸi alanların başında geliyor. Bugün tarımsal hasılada Avrupa’nın en büyüğü biziz; dünyada ise dokuzuncu sıradayız. Ama biliyoruz ki, potansiyelimiz çok daha yüksek. Bu potansiyeli hayata geçirebilmek için bir yandan tarımın yapısal sorunlarını çözerken, diÄŸer yandan üreticilerimizin standartlarını yukarı çekmek için adımlar atmalıyız."Â
Tarım sektörünün son 30 yılda ekonominin genel performansının yarısı kadar bile büyümediğini ifade eden Kestelli, "1980 ile 2014 yılları arasında Türkiye ekonomisi yılda ortalama yüzde 4.2 büyürken, tarım sektörünün büyümesi yüzde 1.6’da kaldı. Üretim potansiyelimizi yeteri kadar değerlendiremediğimiz ve dış pazarlarda bizi kalıcı kılacak enstrüman ve ilişkiler ağı geliştiremediğimiz için dünya tarım ticaretindeki yerimiz 27’nci sıra" dedi. Burada temel sorunun üretim gücünü, küresel ticaret gücüne çevirebilmek olduğunu kaydeden Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"EÄŸer ticaretin kuralını siz koyamıyorsanız, fiyatı siz belirleyemiyorsanız en büyük üretici olmanızın da bir esprisi kalmıyor. Dünyada en çok muz ihraç eden üç ülkenin hiç muz üretimi yok mesela. Türkiye’nin akıllı bir planı sabırla uygulayarak dünyada önce kendi ürettiÄŸi ürünlerin trend belirleyicisi olmasını saÄŸlamamız gerekiyor. Ãœretici ve tüccarın bu yolda ilerlemesini teÅŸvik edecek olan hükümette bu iradenin bulunduÄŸunu milli tarım projesi ile bir kez daha duymak, bizi umutlandırdı. Fındığın, incirin, kuru üzümün, kirazın ve iddialı olduÄŸumuz tüm ürünlerin dünyada Türkçe isimlerle anılmasını saÄŸlayana kadar durmadan efor sarf etmemiz lazım."Â
"Türk tarım ve hayvancılığının bilgi çağına uyumlu büyümesinin yol haritasını ortaya koymak amacıyla Tarım 4.0 adıyla bir proje başlattık" diyen Kestelli sözlerini şöyle tamamladı:
"NASA’nın uzayda sebze yetiştirmeye başladığı, Japonların tarlada insanın yerini alacak robotlar ürettiği bir dönemde bizim de 'akıllı tarıma' mutlaka geçmemiz gerekiyor. Bunun temel yollarından biri; bilgiyle donanmış, tarlada alın teriyle kazandığını kötü finansal yönetim yüzünden yitirmeme bilincine ulaşmış, ekonomik açıdan özgür üreticilere sahip olmaktan geçiyor."
ÇİFTÇİLERE FİNANS EĞİTİMİ
Konuşmaların ardından Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Akademik Koordinatörü ve Eğitimci Ahmet Serhan Can, program kapsamında tütün üreticilerine finansal okur yazarlık üzerine sunum yaptı.
Ekonomi ve Finans kavramlarının birbirine karıştırmaması gerektiğini anlattı. Ayrıca çiftçilere yatırımlarında nasıl finansman kaynağı bulacağı ve bu kaynağı nasıl doğru kullanacağı hakkında bilgiler verildi.
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, törenin ardından katkılarından dolayı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Direktörü Tamer Atabarut ve Kapsayıcı Büyüme Derneği Başkanı Kadir Kılıçparlar'a plaket verdi.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!