Güncelleme Tarihi:
KARŞIYAKA Belediyesi'nin çiçek üreticileriyle İzmirliler'i buluşturan 16. Karşıyaka Çiçek Festivali'nin açılışına Karşıyaka'daki anıt tartışması damga vurdu. "Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın" üç kat daha büyütecek projeye karşı çıkanları "20 kişi çıkıp 'anıtımızı dokundurtmayın, yıktırtmayın' diyorlar. Anıtı yıkmıyoruz. Körfez'in her yerinde görünecek muhteşem eser haline getiriyoruz. Eğer ki kişisel ihtiras ve istekleriniz yerine gelmediği için bu davranışta bulunuyorsanız sizi Allah'a havale ediyorum" sözleriyle eleştiren Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine de "Çarşı her şeye karşı anlayışından vazgeçin" dedi.
Karşıyaka'da İzmirliler'le çiçek üreticilerini buluşturan 16. Karşıyaka Çiçek Festivali Bostanlı Pazaryeri'nde başladı. Festival'in açılış törenine CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Seven, CHP ve Ak Parti İlçe örgütü temsilcileri, bürokratlar, üreticiler ve Karşıyakalılar katıldı. Akpınar, “Doğaya çevreye olan saygımızı sadece 16 yıldan beri değil bu kent 8500 yıllık tarihinde her zaman göstermiştir. Karşıyaka'da insanlar mutlu, huzurlu ve daha konforlu bir yaşam isterler. Biz Karşıyaka halkının güvenli, huzur içinde ve güzel bir çevrede yaşaması için mücadele ediyoruz. Göreve geldiğimizde bina değil ağaç diken belediye başkanı olmak istediğimi söylemiştim. İnsanoğlunu kendini doğaya atmasının nedeni, yaşadığı çevrenin doğal ortamının ortadan kaldırılmasıdır. Kentleri doğru planlamalı, doğru kullanmalı ve sahip çıkmalıyız. Kente sahip çıkmak hepimizin görevi, sadece belediyelerin değil. Çok güzel bir kentte yaşıyoruz. Böyle güzel kentte yaşamanın mutluluğunu, onurunu yaşamak gerekirken kentteki huzursuzluğu arttırmak için çabalayanlara da bir türlü anlam veremiyorum. Çok güzel bir sahil şeridimiz var. Herkes kentine sahip çıkmalıdır" dedi.
"SAHİLDEKİ APARTMANLAR İMBAT, ARKA SOKAKLAR İMDAT RÜZGARI ALIYOR"
Başkan Akpınar, 1970'li yıllarda Karşıyaka'da yalı evlerinin varolduğunu, arka sokakalara imbat rüzgarının girdiği bir planlama olduğunu söyledi. Ancak, bugünün Karşıyakası'nda imbat rüzgarını sadece sahildeki dokuzar katlı binaların aldığını ve arka sokakların "İmdat" rüzgarı aldığını belirten Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kentler korunmalı. Biz bu kentleri gelecek kuşaklara daha sağlıklı ulaştırmanın çabası içindeyiz. Karşıyaka'nın simgeleri var. Anıt Karşıyaka'nın simgesidir. O anıtı belediyemizin bayrağında şerefle taşırız. Atatürk, Annesi ve Kadın hakları Anıtı". Tarihtir. Simgedir. Ama o tarih zaman içinde ne yazık ki bulundğu yerdeki koşullarda sağlıklı bir şekilde günümüze gelmemiştir. Şimdi bu anıtı bir 100 yıllık projeyle çocuklarımıza taşımanın, onlara bu anıtı yeniden yaşatmanın çabası içindeyken 20 kişi çıkıp 'anıtımızı dokundurtmayın, yıktırtmayın' diyorlar. Biz anıtı yıkmıyoruz. O anıtı İzmir'in, Körfez'in yer yerinden görünecek muhteşem bir eser haline getiriyoruz. Atatürk'ün Ulu Önderimiz'in annesinin heykelini değiştirip de farklı bir formata sokmuyoruz. O gördüğünüz heykeli üç kat daha yükseğine çıkartıyor. Üç kat daha güzel görünümde, Karşıyaka halkının gelip, orada zaman geçireceği bir alan haline getiriyoruz. Eğer ki kişisel ihtiras ve istekleriniz yerine gelmediği için bu davranışta bulunuyorsanız sizi Allah'a havale ediyorum. Aslında bu güzel ortamda yanıt bile vermemin hiç gereği yok. Çünkü ben yurttaşlarımızın ne istediğini biliyorum. Sivil toplum örgütü ve meslek odaları temsilcilerinle de şunu diyorum; 'Çarşı her şeye karşı' anlayışından vazgeçin. Gelin neyin nerede olduğuna doğru bir şekilde bakın. İdrar kokuları arasında yurttaşların zaman geçirmesini ben Atatürk'ün anısına hakaret olarak görüyorum. Acaba son dönemde gelip de açık cezaevi gibi yapılmış demir parmaklıkları gördüler mi? Anıtın formatı kaçmış. Şimdi bunu düzeltmeye çalışanlara karşı ahlaksızca bir de ifadelerde bulunarak yurttaşlara yanlış bilgiler veriyorlar. Siyaset insanların birbirini karalaması değildir. Farklılıkları ortaya çıkartarak insanları buna inandırabilmektir. Herkes cevabını o anıtın muhteşem açılışında alacak. Bugün vermeyeceğim, o gün cevap alacaklar. O anıtın taşlarını da bir yere götürüp atmayacağım. Çünkü o anıtın her taşında Karşıyakalı'nın üç kuruşu, beş kuruşu vardır. Bağışta bulunanlara o taş parçalarından armağan edeceğim, sergileyeceğim."
PURÇU: "VATANDAŞ MUTSUZSA SORUMLU ANKARA'DA ÜLKEYİ YÖNETENLERDİR"
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Festival'in barış, huzur ve mutluluk getirmesini diledi. Ülkenin zor bir süreçten geçtiğini belirten Purçu, "Biz gülmek, huzurlu bir güne uyanmak istiyoruz. Her gün karamsarız. İki yıllık milletvekili sürecimde TBMM'de daha ülkem, vatandaşım için bir şey yapamadım. Açık ve net ifade ediyorum. Bu ülkenin başına bu tip olaylar geldiyse biz, vatandaş mutsuzsa bunun sorumlusu Ankara'da ülkeyi yönetenlerdir. Karar mercileridir. Bu kadar güzel dört mevsim bir ülkede her şeyin yetiştiği bir ülkede bu insanları bir iktidar mutlu edemiyorsa yazıklar olsun. Bu kara günlerden sıyrılacağız" dedi. Karşıyaka Kaymakım Sadettin Yücel ise yeşil ve mavinin insanın huzurlu olması, üzerindeki elektriği atması için önemli olduğunu söyledi.
SEVEN: "İZMİR MODELİNİ TÜRKİYE BİLMELİDİR"
Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mehmet Seven “Bu festivalde olmanın, üretici ile tüketiciyi aracısız buluşturmasının sevincini 16. kez yaşamak güzel. Biz üretici örgütleri olarak, yaşamını topraktan alınterini üretiminden kazanan insanlar olarak tarım politakalarında İzmir modelinin ülkemizde uygulandığında neler olabileceğnii merak ediyoruz. Üreticiler ile tüketicileri buluşturan organizasyon bizi heyecanlandırdı. Ama bunu ülkemize paylaşmak gerekir. Elbette temiz hava, sağlıklı gıda ve aynı zamanda huzur çok önemli. Çiçek huzuru sağlayan bir araçtır. Bunu herkes bilmelidedi.
Atakent Mahalle Muhtarı Mine Kavaklı, “Geleneksel hale getirilen çiçek festivali 16. Kez Karşıyaka'yı renklendirecek. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar'a ve ilçeyi daha yeşil yapmaya çalışanlara teşekkür ederim" dedi.
80 ÇİCEK ÜRETİCİSİ FESTİVAL'DE
Festival, açılış konuşmaları ve kurdele kesilmesinin ardından açıldı. Karşıyaka Belediyesi standında Başkan Akpınar, Kaymakam Yücel ve milletvekili Purçu, ziyaretçilere fesleğen hediye etti. İlk günden büyük ilgi gören festivalde; Ödemiş, Menemen, Urla ve Dikili'den gelen 80 çiçek üreticisinin stantları yeraldı. Rengarenk çiçekler, bahçe bitkileri, meyve ve ağaç fidanlarının yanı sıra, bahçe malzemeleri, saksı çeşitleri, çiçek ilaçları, toprak ve gübre gibi ürünler de satışa sunuldu. Yöresel gıda ve hediyelik eşya gibi stantlar da ziyaretçilere hizmet verdiği Festival 4 gün boyunca 10.00 ile 23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF