Güncelleme Tarihi:
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a İzmir'in tarihi ve kültürel miraslarının ortaya çıkarılması için bugüne kadar verilen desteği ve buraların korunması için ne yapıldığını sordu.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle Teos'tan Kadifekale'ye, Larissa'dan Pitane'ye, Klazomenai'den Kyme'ye kadar her antik kent için ayrı olmak üzere 21 yazılı soru önergesi veren Murat Bakan, "Bakanlığınızın İzmir'de bulunan antik kentlerdeki arkeolojik çalışmalara hangi konularda ne şekilde ve ne kadar desteği/katkısı olmuştur ve olmaktadır? Bakanlığınız hem İzmir'in tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak hem de insanlığın ortak kültürel mirası olan antik kentin korunması için ne gibi çalışmalar yapmaktadır" sorularını yöneltti.
ARKEOLOJİK KAZILARIN FİNANS SORUNU
Kültür varlıklarının korunmasının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre devletin güvencesi altında olduğunu belirten Mulletvekili Bakan, arkeolojik kazılarda yaşanan sorunları da gündeme getirdi. Verdiği önergede kazılarda yaşanan sorunları detaylıca anlatarak Bakanlık'tan çözüm isteyen Bakan şu soruları sordu:
"Arkeolojik kazılarla ilgili yaşanan tüm sorunların temeli olan finans sorununun çözümüyle ilgili Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Arkeolojik kazıların işçi çalıştırma, denetleme, güvenlik ve temizlik ihtiyaçlarının Bakanlığınızca karşılanması konusunda bir düzenleme yapacak mısınız?"
MÜZE VE ÖRENYERİ ZİYARETLERİ DÜŞÜK
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan turizm istatistikleriyle ilgili bir değerlendirme de yapan CHP'li Bakan, "İzmir'e Ocak - Haziran ayları arasında 2015 yılında 425 bin 360 turist gelmiş, 2016 yılında bu rakam 249 bin 706'ya düşmüş, 2017 yılında ise yüzde 1.13'lük bir artışla 252 bin 532'ye çıkmış. Yine Ocak - Haziran ayları arasında 2015 yılında 1 milyon 218 bin 42 kişi müze ve örenyeri ziyareti yaparken; 2016 yılında bu sayı yüzde 34.3 düşüşle 800 bin 302'ye, 2017 yılında ise yüzde 12.7'lik düşüşle 698 bin 371'e geriliyor. Bu demek oluyor ki turist sayısı artsa da İzmir'in kültürel ve tarihi yerleri ziyaretçilerin uğrak yeri değil. Bu konunun üzerine gitmemiz gerekiyor" dedi.
İZMİR VE İZMİRLİ KİMLİĞİ
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba'nın geçtiğimiz günlerde "İzmir zengin coğrafyasının ve tarihi zenginliklerinin yüzde birini bile kullanamıyor" açıklaması yaptığını belirten Bakan, "İzmir, onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış, medeniyetler beşiği bir kent. Coğrafi güzelliği bir yana tarihi mirası ve yüzyıllar boyunca biriktirdiği kültürüyle oluşmuş bir İzmir ve İzmirli kimliği ile İzmir kent kültürü var. Bu kimliğin ve kültürün korunması ve tanıtılması sürdürülebilir kent ve kentlilik bilinci açısından önemlidir. Bu konuda Bakanlığın yerel yönetimlere desteğini bekliyoruz" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF