Güncelleme Tarihi:
RÖPORTAJ: ERKAN İYİGÜNGÖR
HERKES, özellikle kadınlar kendilerini özel hissetmek ister. Çeşme’den yola çıkan ‘Hitap Konsept’in doğuşu da işte bu sözlerin ışığında oldu. İzmirli genç girişimci Damla Kılıçcioğlu, henüz çok küçükken annesi ve teyzesini trafik kazasında kaybetti. Kendisinin deyimiyle bu olay onu erken olgunlaştırdı. Hayatının her anında onların desteğini hissederek, kendini bulma yolunda kalbinin sesine kulak verdi. Üniversitede İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nde okuyan Kılıçcioğlu, çizime karşı yeteneğini fark eder. O zamandan beri el becerisiyle bir şeyler ortaya çıkarmak Kılıçcioğlu’na hep keyif verir. Bu durum ikinci sınıfta bölüm seçimi yapacağı zaman tek bölümde, yani dijital ağırlıklı derslerle ilerleyeceğini öğrenene kadar sürer. Kılıçcioğlu, o günleri şöyle anlatıyor: “Bilgisayar ortamında tasarladıklarımdan da keyif alıyordum ama tam oturmayan şeyler vardı. Staj zamanlarında da fark ettim ki bilgisayar başında çakılıp, özgür olamayacağım hep müdahalenin olduğu tasarımlara maruz kalmak hiç benlik değildi.”
İŞ HAYATI BAŞLAR
Kılıçcioğlu’nun iş hayatına ilk adım atışı 2016 yılının haziran ayında, “Artık babamdan harçlık almadan kendi ayaklarımın üzerinde durabilmeliyim” düşüncesiyle Çeşme Zio Beach’teki Fash mağazasında müdür olarak başlayarak olur. Üniversiteden mezun olur olmaz, hatta kep törenine bile işten izin alarak gider. Daha sonra BeStyle Magazine dergisinde junior editor olarak çalışan Kılıçcioğlu, öğretmen olma hayaliyle başka bir yola girer. Arkadaşlarının önerisiyle pedagojik formasyona başvurur. Ancak başvuru yaptığı hiçbir okuldan geri dönüş alamaz. Kılıçcioğlu, süreci anlatmaya şöyle devam ediyor: “Ağustos doğumlu biri olarak yaz gelince çocukluğumun geçtiği Çeşme’de olma isteğimin önüne geçemiyordum. Birkaç yaz Yıldızburnu’nda cafe&bar işletmeciliği yaparak kendi paramı kazanma yolunda devam ettim. 2019’un eylül ayında Mandal Ajans’la yollarımız kesişti. Grafik tasarım mezunu bir müşteri temsilcisi olarak ajans ile müşteri arasındaki köprüyü kurmaktan çok keyif alıyordum. 2 senenin sonunda âşık olup temelli Çeşme’ye yerleştiğim için ayrıldım.”
Çeşme’ye yerleştikten sonra Tuval/Eda Erdoğan mağazasında sosyal medya yönetimi ile mağaza içi ve online satışlarla ilgilenmesi genç girişimcinin hayatına önemli bir dokunuş yapar. Bu mağazada girişimci ve üretenler kadınlarla tanışır. “Bu süreçte hayallerim için adım atmam gerektiğine karar verdim. 2023 yılıyla beraber hayallerimi Hitap Konsept adı altında sosyal medyada duyurmaya başladım” diyen Damla Kılıçcioğlu, “Birçok isim seçeneği arasından enerjisiyle dikkatimi çeken ‘Hitap’ kelimesi benimle bütünleşti. ‘Hayal et ve harekete geç ki gerçekleşsin’ mottosuyla ilk adımı seramik kursuna gitmekle attım. Kursa başlarken, ‘Seramikle takıyı birleştirsem nasıl olur’ düşüncesiyle takı kursuna da yazıldım. Seramik dünyası sonu olmayan bir tasarım deryası. Tasarladığım seramik ürünleri ve kolyeleri markalaştırma sürecim böyle başladı” diyor.
ÜNLÜLER DE SEVDİ
Kolyelerine büyük bir ilgi olduğunu belirten Kılıçcioğlu, “Kuzenim, oyuncu Gözde Kansu sayesinde kolyelerimi kendine has tarzı olan şarkıcı Sıla Gençoğlu ve Yalı Çapkını dizisinde oynayan Afra Saraçoğlu, Beril Pozam, Öznur Serceler, Gülçin Santırıcıoğlu, Binnur Kaya, Buse Kahraman’la buluşturdum” şeklinde konuşuyor.
ENERJİ VERİYORUM
Kolye tasarım sürecini de anlatan genç girişimci şunları söylüyor: “Bütün malzemelerimi karşıma alıyor ve o günkü sohbetimizi belirliyoruz. Seramikte de olduğu gibi bazen yolda fikirler değişebiliyor. Tek değişmeyen kolyeyi bitirdikten sonra önce kendim takıyor ve bir süre kolye ile temasta bulunup, hitap edecek kişiye güzel enerjiler yolluyorum. Doğanın gücüne bir kere daha şaşırıyor inanılmaz renklere ve şekillere sahip her birinin farklı anlamı ve enerjisi olan doğal taşlarda en büyük ilham kaynağım oldu. Gözlemlerim sonucu inci popülasyonu ile değişik kombinasyon denemeleriyle çok talep gören bir seri oluşturdum.”
HER SANAT DALINA KAPIM AÇIK
“KADINLAR çok özel varlıklar, her birimiz ayrı yeteneklere ve hayal güçlerine sahibiz. Hayallerimden biri de sanat atölyesi açıp üreten kadınlarımıza özgürlük alanı sunmak” diyen Damla Kılıçcioğlu, gelecek planlarını da şu sözlerle aktarıyor: “Kapımı her türlü sanat dalına açmayı hedefliyorum. Takı tasarımından seramiğe, çiniden yemek yapımına, kıyafet tasarımına her türlü workshop ile Çeşme’de yaşayan, tatile gelip kendini keşfetmek isteyen herkesi davet etmek istiyorum. Üreten, tasarlayan, hikayesi olan herkese ev sahipliği yapmak istediğim Hitap Konsept mağazamı da bir gün hayata geçirmek planlarım arasında yer alıyor. Hayalleri olan ama hayata geçirmekte cesaret edemeyen kadınların hayatına bir nebze olsun dokunabilmek, cesaretlendirmek, ‘En azından deneyeceğim’ dedirtmek istiyorum. Hayatımızda hiçbir şeyi ertelememeliyiz özellikle de hayallerimizi… Bir gün hayal dediğiniz şeylerin aslında sizin olduğunu zamanla fark ettiğimiz zamanlar yaşatıyor hayat bize.”
MAĞAZA VE ATÖLYE HEDEFİ
ONLİNE satış platformları Shopier ve Endolu’da ürünlerini satan Damla Kılıçcioğlu, diğer satış noktalarını da şöyle anlatıyor: “2023 yaz sezonunda Çeşme Marina Heartish mağazasında 50 civarında kolyem kendine hitap eden kadınlarla buluştu. Seramiklerim ise Alaçatı’daki S Boutique mağazasındaki tarz kıyafetlere eşlik ediyor. Kahve aşıkları el ile şekillendirdiğim amorf tarzdaki bardakları 1-2 hafta içinde tüketip yeni siparişler verdiler. 2024 yaz koleksiyonu ise haftaya fırından çıkmaya hazırlanıyor. Tasarım sürecinde her bir parçayla farklı bir hikayemiz oluyor, sonrasında da vedalaşmak benim için çok zor oluyor. Eylül ayı itibariyle de Chicago’da yaşayan, kendi tekstil markası olan arkadaşımın Etsy mağazasında kolye satışlarım başlayacak. Her tasarımcı ve hayalleri olan insanlar gibi ben de ne kadar çok kitleye ulaşırsam üretmeye ilk günkü heyecanla devam ediyor olacağım.”