Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, 2017 yılından sonraki kaçak yapılaşmalara kesinlikle izin verilmeyeceğini belirterek, "Mezardan babam çıksa kaçak yapıya izin vermem" dedi.
Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, kasım ayı belediye meclisi toplantısında kaçak yapılar üzerinde hassasiyetle durduklarını açıkladı. Tespit edilen kaçak yapılara hem ceza, hem yıkım kararı verdiklerini belirten Dalgıç, "İmar barışından yararlanmak için 2018 yılında yapılmış, olmayacak yerlere bile yapı kullanım belgesi almaya kalkıyorlar. Herkes bir şeyler yapmaya kalkıyor. 2017 yılı sonrasında yapılan her kaçak bina için tutanak tutuyoruz. Yasayı okumuşsunuzdur. İmar Affı Yasası'na göre, beyana tabi. Geçen pazartesi günü Milli Emlak ve Hazine avukatının katılımıyla bir toplantı yaptık. Onlara, 'Siz öncelikle hazine arazilerini korumaya çalışın' dedim. Gece iş makineleri durmadan çalışıyor. Her yerde çalışma var. Biz, 100'e yakın kaçak yapılaşma hakkında işlem yaptık. Bazıları da konteyner koyuyor. Sadece Çiftlik Mahallesi'nde bugün, 6-7 konteyner için ceza yazdık. Kaldırılması için de karar aldık. Tabii yasa gereği 1 ay süre veriliyor. Eğer kaldırmazsa, savcılığa şikayette bulunulacak. Çeşme'de hiçbir kaçak yapılaşmaya izin vermem. Meclis huzurunda söylüyorum; mezardan babam dahi çıksa, 2017 sonrasında yapılan bir tane bile kaçak yapıya izin vermem" diye konuştu.
"BÜTÜN KAÇAK YAPILAŞMALAR İÇİN İŞLEM YAPIYORUZ"
İlgili bakanlığın da 2017 sonrası kaçak yapılaşmadan ciddi rahatsız olduğunu söyleyen Dalgıç, "Çeşme'de binaya ek ya da konteyner yapmaya kalkıyorlar. Ama büyük kentlerde bu sorun çok daha büyük. Tam bir facia. Bu kadar geniş kapsamlı ve beyana dayalı bir yasa yapılmaması gerekirdi. Belirli lisanslı firmalara görev verilebilirdi. Yine aksaklıklar olabilirdi, ama en azından kontrolden geçerdi. Yarın bir işlem yapacağız; adam kalkmış, belediyenin plansız yerdeki mülkiyetine konteyner koymuş. Arkadaşlarıma söyledim; 'İşlem bile yapmayın, kaldırın atın' dedim. Biliyorsunuz imar affında süre uzatıldı. Biz yine şanslı bölgedeyiz. Burada gökdelenler yapılmadı. Biz, on civarında belgenin iptali için bakanlığa yazı yazdık. Yasaya göre işletme ruhsatı verilmesi gerekiyor ve kanal, su, elektrik bağlanabiliyor. Ben bu konudaki yasal eksikleri Bakan Yardımcısı'na ve İzmir İl Müdürü'ne anlattım. Bu süre içinde değişir mi? Zannetmiyorum. Biz 2018'ten sonra yapıldığını tespit ettiklerimiz için belge iptali için girişimlerde bulunduk. Biri kararımıza uydu ve yaptığı ekleri yıktı. Bizim bölgemizde tespit ettiğimiz, imar planımıza uymayan ve 2018 yılında yapılan bütün kaçak yapılaşmalar için işlem yapıyoruz" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI