Alaçatı Pazarı taze ve sağlıklı ürünleriyle dikkat çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Alaçatı Pazarı taze ve sağlıklı ürünleriyle dikkat çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2018 11:09

Alaçatı Pazarı taze ve sağlıklı ürünleriyle dikkat çekiyor

Haberin Devamı

Cengiz ERDİL/ÇEŞME (İzmir), (DHA)- İZMİR'in Çeşme ilçesinin turistlik Alaçatı Mahallesi'nde kurulan pazar, birbirinden leziz ve sağlık deposu otları, sebze ve meyveleri halkla buluşturuyor. Her hafta cumartesi günü açılan Alaçatı Pazarı, köylünün ya da ikinci baharını yaşayan emekli üreticinin adresi olarak öne çıkıyor. Yaz aylarında 2 bin tezgah açılan pazarda, turizm sezonunun sona ermesiyle sadece giysi tezgahlarında azalma görülüyor. Sebze, meyve ya da Ege otlarının ise tezgahları süslemeye devam ettiği görülüyor. Pazar da ayrıca balık mezatı da kurulurken, mezata sadece lokanta sahipleri değil İzmir ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar da katılıyor. Alaçatı Balıkçı Kooperatifi yöneticilerinden Ali Kırmızıoğlu, mezatın onlarca yıllık gelenekle sürdürüldüğünü, balıkçının emeğinin en iyi şekilde değerlendirildiğini belirtti.
YUNAN NİKO DA PAZARDA
Aslen Giritli olan Yunanistan vatandaşı Niko Germiyan, 10 yıldır Alaçatı Pazarı'nda tezgah açtığını belirtti. Haftanın 4 günü Sakız Adası'nda, 3 günü Alaçatı'da çeşitli ot ürünlerini sattığını belirten ve akıcı Türkçesi'yle dikkat çeken Germiyan, "Zaten Sakız ile Çeşme arasında, antik çağlardan beri ticaret vardı. Ege kıyılarında pek çok yer zaten böyle. Sakız Adası'na gittiğinizde de yüzlerce Türk vatandaşıyla karşılaşırsınız. Şaşırtıcı değil ama ben burada ilk geldiğimde adeta aşık oldum. Günlerim daha çok Alaçatı ve Çeşme'de geçiyor. Buranın otlarını adada satıyorum. Sakız Adası'nın ünlü sakızını da burada satıyorum" diyor.
EMEKLİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DE TEZGAHIN BAŞINDA
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü iken Çeşme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atanan ve ardından emekli olan 30 yılı aşkın süreyle görev yapan Abdülkadir Buluk da pazarı tercih edenler arasında yer alıyor. Emekli olduktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 40 dönüm arazi kiraladığını ve badem yetiştirmeye başladığını belirten Buluk sözlerine şöyle devam etti: "Kolay kırılan badem yetiştiriciliğine başladım. Tezgahımızda eşimle beraber, badem satıyorum. Elbette çevre köylülerden aldığım ürünleri veya benim gibi emekli olup küçük bahçelerde sebze - meyve satan üreticilerin de ürünlerini satıyorum. Türkiye'nin kurtuluşunu tarımda görüyorum. Gençlerin tarımsal faaliyetlere yönelmesini istiyorum. Alaçatı Pazarı'nda aranan her yerli ürün bulunuyor. Sağlık veren otlardan tutun da mevsimine göre her türlü sebze ve meyve ama bir özelliği de farklı coğrafyalardan gelip de burada ikinci hayatı yakalayanlara mekân olması."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!