Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Çeşme ilçesinde, TOKİ hak sahiplerinin bir bölümü, 1 Mart tarihinde başlayacak olan satış sözleşmesi imzalama işleminin durdurulması için yargıya başvuracağını açıkladı.
Çeşme TOKİ Yardımlaşma Derneği, TOKİ hak sahiplerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, belirlenen yüksek bedellerin düşürülebilmesi için izlenecek yol hakkında açıklamalarda bulundu. Dün (Cumartesi) akşam, Çeşme Amfitiyatro altındaki düğün salonunda düzenlenen toplantıya, çok sayıda TOKİ hak sahibi, aileleri ile birlikte katıldı. Toplantıda, TOKİ Reisdere konutları için açıklanan satış bedellerinin, peşinat ve taksit miktarlarının yüksekliğinden yakınılarak, bedellerin düşürülmesi için yapılan girişimler anlatıldı. Sözleşme imzalama sürecine az bir zaman kaldığı için, sürecin durdurulması için yargı yoluna başvurmak zorunda kaldıklarını belirten Çeşme TOKİ Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsa Ercan, "İnsanların önünde iki seçenek var. Ya peşinatı ödeyerek sözleşmeyi imzalayacaklar ya da haklarından vazgeçerek çekilecekler. 'Paran varsa evi alırsın, yoksa ben bu evleri satarım' diyorlar. Sürecin durdurulması ve İdare Mahkemesi'nde dava açılması için başvuruda bulunuyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız, zamanımızın çok dar olması ve zaman kazanmak. Yarın öbür gün, 'satış sözleşmelerinin imzalanması birkaç ay durduruldu' denilirse şaşırmayın. Buna mecburuz. Lütfen bizi suçlamayın. İnsanların bize tepki göstereceğini bilerek, korka korka bu başvuruyu yaptık. Eğer, satış sözleşmelerinin imzalanmasını bir müddet erteletemezsek, ya bu evleri alacağız ya da vazgeçeceğiz" dedi.
"10 YIL SONUNDA 3+1 DAİRENİN FİYATI, 880 BİN LİRAYA GELİYOR"
Toplantıda konuşan hak sahiplerinden Gökan Tırpan, "TOKİ konutlarının arsası, dar gelirlere konut yapılması için bedelsiz olarak TOKİ idaresine devredilmişti. İki cami, okul, iki büfe, yollar, kanalizasyon, konutlar ve çevre düzenlemesi işi, 105 milyon liraya ihale edildi. Hak sahiplerinin sayısına böldüğümüzde, konut başına maliyet 102 bin lira tutar. TOKİ'nin bu işten kar etmesi düşünülemez. Dar gelirliler için yapılan konutlardan kar etmesi düşünülemez. Bu para, 9 Ocak itibari ile inşaat şirketine ödendi. Şimdi bizi sözleşmeye çağırıyorlar; 180 bin lira, 240 bin lira satış bedelleri istiyorlar. Bunlar peşin satış bedelleridir. Mart ve Nisan aylarında bankaya gitseniz bile, 'Benim 240 bin liram var, borcumu kapatacağım' diyemezsiniz. 2 yıl içinde borcunuzu kapatamazsınız. Bunları Halk Bankası'nda sorun. Her yıl altı ayda bir, TEFE, TÜFE veya memur maaş zammından hangisi en düşükse, kalan borç bedellerine ve taksitlere yansıtılacak. Bu da borç miktarının artması demek. 10 yıl sonunda 3+1 dairenin fiyatı, 880 bin liraya geliyor. 2+1 de 550 bin lira civarına geliyor. Sözleşme için bankaya giden her vatandaşımız, bunu banka müdürüne sorsun. Yapmak istediğimiz, konut bedellerini aşağıya çekmek. TOKİ, bu maliyetlere göre, bu işten büyük kar ediyor. Bizler, dar gelirliler için yapılacak konutların sözleşmesine imza attık. 2+1'ler de, 3+1'ler de aynı sözleşmeye imza attılar. Konutların bedeli, 25 Ağustos 2015 tarihinde belliydi. Ama o tarihte bildirilmedi. 2017 yılında, güncellenmiş fiyatlar bildirildi" diye konuştu.
"PARASI ÖDENEN 127 DAİRE NEREDE?"
Ortada çok büyük bir hukuksuzluk olduğunu ileri süren Tırpan, "Hangi bürokrata gittiysek, parti gözetmeden hangi milletvekilini aradıysak, haklılığımızı gördüler. Birlikteliğimizi korursak, bu haksızlığın önüne geçebiliriz. Hepimiz aynı gemideyiz. Yedek hak sahibi durumuna düşen 48 vatandaşımız için de bir planımız var. Birinci etap, 550 konut, ikinci etap 603 konut. Toplayın, 1153. Parası ödenen 127 daire nerede? Zeyilname diye bir şey vardır. Projeye çıkılır. Projede değişiklik yapılarak kat düşmüşse, zeyilname düzenlenir. İnşaat şirketine ekstra para ödenir. Bu rakam, yüzde 10 oranına kadar çıkabilir. 10 milyona da 38 daire yapılabilirdi. Ekstra bir blok yapılabilirdi. Bir otorite boşluğu var. Birileri bir şeyler yaptı. Bunu kurumlara bağlamamak lazım. Bunlar her zaman olan şeyler. Ama bu işin altından birileri çıkacak" iddiasında bulundu.
"ÇEŞMELİ'NİN GÜNAHI NE?"
TOKİ'nin diğer illerde yaptığı konutların satış bedellerinden örnekler veren Tırpan, "Çeşmeli'nin günahı ne? Neden Çeşme'de fiyatlar bu kadar yüksek.? Üstelik TOKİ, Çeşme'de hiçbir arsa bedeli ödemedi. Evler, 1153 kişinin başvurusu üzerine o arsanın üzerine yapıldı. Bizlerin ismi kullanıldı. Amaç, 1584 konuttu. 2013 yılına kadar zar zor 1153 başvuru toplandı" diye açıkladı.
"BU OYUNU BOZACAĞIZ"
Bir soru üzerine, satış sözleşmesinin imzalanması durumunda, TOKİ'nin devreden çıkacağını ve Halk Bankası ile muhatap olunacağını da belirten Tırpan, şunları söyledi:
"TOKİ'ye yapacağınız hiçbir itiraz Halk Bankası'nı bağlamaz. Şu anda başvurularınız tek taraflı. Ama bankada çift taraflı sözleşme imzalayacaksınız. Banka komisyonu da ödeyeceksiniz. Ayrıca yüzde 1 KDV ödeyeceksiniz. İyi ki Damga Vergisi 2 Şubat'ta kaldırıldı da onu ödemeyeceksiniz. Bu nedenle, itirazlarımızı bir an önce mahkemeye taşımamız lazım. Sözleşme sürecini durdurmamız lazım. Sözleşme imzalaması için her konuta bir gün belirlenmiş. O gün imzaya gitmezseniz, ayrıca bir gün belirlenmiş. 3+1'lerin sözleşmesi öne alınmış. Amaçları herhalde 3+1'leri sıkıştırmak, ödeyemezlerse vazgeçmelerini sağlamak. Sonra da açık arttırma ile evleri satmak. Açık arttırma ile 30 gün içinde evler satılır. Çok uzun sürmez. Kimse evinden vazgeçmesin. Vazgeçenler de, neden vazgeçtiğini belirterek dilekçe versin. Bu oyunu bozacağız. Bu oyunun bozulabileceği, bizlere avukatlar ve bazı bürokratlar tarafından söylendi. Bizim lehimize sonuçlanacak."
Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF