Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Çeşme ilçesindeki 3 ayrı plajda, eş zamanlı farkındalık temizliği yapıldı.
CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Çeşme Turistik Otelciler Birilği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvan Severler Derneği (ÇESAL) Başkanı Solmaz Örücü, Çeşme Belediyespor Kulübü Başkanı Şerif Gün ile futbol A takımı teknik ekibi ve futbolcuları, Belediye Meclis üyeleri, Çeşme Bisiklet Grubu üyeleri, Çeşme Motosiklet Kulübü Başkanı Şeref Karaoğlu, belediye temizlik ekibi ile birlikte yaklaşık 200 kişinin katıldığı farkındalık temizliğinde, Deliklikoy, Ilıca Plajı ve Pırlanta Plajı'ndan yaklaşık 1.5 ton atık toplandı. Sivil toplum örgütleri ve çevre gönüllülerinin üç ayrı plajda eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği 15 Eylül Dünya Temizlik Günü farkındalık etkinliğine, plajlarda denize giren ve güneşlenen tatilcilerin de bir bölümü katıldı.
CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Dünya Temizlik Günü'nde, sivil tolum temsilcilerinin de katılımlarıyla, 3 plajımızda, farkındalık yaratmak amacıyla temizlik yaptık. Anaokulu çocuklarımızdan, sporcularımıza kadar çok sayıda gönüllümüz katkı veriyor. Ama özellikle Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürümüz Selahattin Varan ile birlikte personeli ve aileleri de aramızdalar. Onlara bize verdikleri katkı için ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün aynı zamanda Alaçatımızın kurtuluş günü. Kurtuluş günümüzün törenleri öncesinde bu farkındalık etkinliğini yapmanın topluma yansımasını göreceğimize inanıyorum" dedi.
"HERKES KAPISININ ÖNÜNÜ TEMİZLERSE KİRLİLİK OLMAZ"
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan da bir açıklama yaparak, "Bu tür etkinliklerin özelde kalmaması gerekir. Günübirlik temizlik algısı, sadece bir kampanya ile değil, toplum olarak bulunduğumuz tüm alanlarda, her zaman olmalıdır. Tükettiğimizi mutlaka çöp konteynerlerine ve ayrıştırma kutularına atalım. Herkes kapısının önünü temizlerse kirlilik olmaz. Bu tür sorunları da sadece kampanyalarla değil, toplumsal ve bireysel bir bilinçle aşacağımıza inanıyorum. Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak tüm okullarda 'sıfır atık' kampanyası başlattık. 'Sıfır atık' kampanyası ile tükettiğimiz atıkları ayrıştırma kutularına atıp, dönüşüme gönderilerek, yeniden değerlendirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
"SIFIR ATIK PROJESİ İLE CİDDİ TASARRUF SAĞLANABİLİR"
Temizlik çalışması yapılan Deliklikoy Plajı'nda, pet şişeler, cam şişeler, naylon torbalar olduğuna dikkat çeken Varan, "Bunlar doğada çok uzun sürelerde yok olabilen, doğada kaldığı süre içinde de çok ciddi oranda zarar veren atıklardır. Bu atık maddeleri ayrı ayrı atık kutularında biriktirerek, dönüştürebildiğimiz zaman, elektrikten, sudan ve ham madde olarak tasarruflar sağlayabiliriz. Bakanlık olarak başlattığımız ve İzmir'de ilk olarak bizim gerçekleştirdiğimiz 'sıfır atık' projesini umuyorum ki, topyekun ülkemizde uyguladığımız zaman, ülkemize çok ciddi kaynak sağlanmış olacak. 2023 yılında, bütçede, çok ciddi bir katma değer oluşacak. O nedenle vatandaşlarımızın atıklarını ayrıştırma kutularına atma konusunda bilinçli olması gerekir. Bu tür kampanyalarla da algı yaratarak, vatandaşımızı bilinçlendirmemiz gerekir. Bu kampanyaya ilgi gösteren 7'den 77'ye herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAFLI