ÇEMATEM'den çalıştay

Güncelleme Tarihi:

ÇEMATEMden çalıştay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2016 11:20

ÇEMATEM'den çalıştay

Haberin Devamı

İZMİR Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Çocuk Ergen ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), kuruluşunun birinci yılında, İzmir'de ve Türkiye'de madde bağımlılığı ile mücadelede yapılan çalışmaları değerlendirmek ve kurumlar arası işbirliği imkanlarını arttırmak amacıyla "Çocuk ve Ergenlerde Madde Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı" düzenlendi.
İzmir Valiliği himayesinde İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ege Üniversitesi (EÜ), Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi ile EÜ Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Başkanlığı öncülüğünde kurumlar arası işbirliği ile düzenlenen "Çocuk ve Ergenlerde Madde Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı" Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış programına İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Başsavcı Vekili Kadir Karaca, Emniyet Müdür Yrd. İsmail Akıntürk, İzmir İl Sağlık Müdür Yrd. İlker Kocaman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yrd. Ayşe Çelik, Halk Sağlığı Müdür Yrd. Dr. Fatma Alpay, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilisi Dr. Mustafa Kemal Çoşkun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Şube Müdürü Abdullah Kotay, İzmir Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdür Yrd. Birkan Uzun, Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Meryem Sezgin, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Gökhan Tosun, EÜ Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hakan Çoşkunol, EÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp ABD Başkanı Prof. Dr. Ekin Özgür Aktaş, Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Müftülük ile kurum temsilcileri, uzmanlar ve akademisyenler katıldı.
Çalıştay başkanlarından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, madde bağımlılığının dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Madde bağımlılığı ile mücadele çok boyutlu bir mücadele olup, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon çok önemli. Sorunun asayiş, eğitim, kültür, sanat, spor, sağlık, hukuk gibi birçok boyutu var. Gençleri bu illetten korumak ve kurtarmak için el birliği ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bir yıl önce Sağlık Bakanlığı bu konuda İzmir'de Çocuk Ergen ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'ni açarak çok önemli bir adım attı. Bu çalıştay ile bir yılda yaptığımız çalışmaları değerlendirirken, diğer kurum ve Bakanlıkların bilgi ve deneyim birikiminden faydalanmak, işbirliği imkanlarını genişletmek istiyoruz" dedi.
İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı ÇEMATEM'i Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi içerisinde oluşturduk. Başlangıçta merkezin ne kadar faydalı olacağı ile ilgili tereddütlerimiz vardı. Geldiğimiz noktada görüyorum ki bu merkezin tüm paydaşlarla birlikte İzmir'e çok önemli katkıları oldu. Bundan sonrada merkezin çok daha verimli şekilde hizmetlerine devam edeceğine eminim. Hizmetin yürütülmesinde katkıda bulunanlara, ÇEMATEM'de hizmet veren çalışanlarımıza ve hastane yönetimine teşekkür ediyorum. Çalıştayın madde bağımlılığı ile mücadeleye önemli katkı yapacağını düşünüyorum, başarılar diliyorum."
Çalıştayda gün boyu gerçekleştirilen 3 panel ve 2 oturum ile İzmir'de madde bağımlılığı ile mücadele çalışmaları değerlendirildi. Türkiye'de madde bağımlılığı ile mücadele çalışmalarının ve Sağlık Bakanlığı uygulamalarının sunulduğu panelin ardından, “Madde Bağımlılığı İle Mücadeleye Bütüncül Bakış" başlıklı panele geçildi. “Yataklı Servisin Tedavi Edici Etkisi ve Gençlerle Çalışma İlkeleri", “Madde Bağımlılığı İle Mücadelede Kurumsal Yaklaşım ve Kurumsal Düzenlemeler" başlıklı sunumlar yapıldı. “Madde Bağımlılığı İle Mücadeleye Bütüncül Bakış" başlıklı çalıştay oturumunda katılımcılar, madde bağımlılığı ile mücadelede İzmir'de yapılabilecek çalışmaları masaya yatırdı.
Genel değerlendirme oturumunda madde bağımlılığı ile mücadelenin nasıl geliştirilebileceği, hedefler, öneriler, projeler, işbirliği imkanları tartışılarak daha etkin bir mücadele için görüş ve öneriler dile getirildi.
Madde bağımlılığı ile mücadelede başarı için bütüncül yaklaşım ve kurumlar arası işbirliğine vurgu yapılan çalıştay sonuç raporunda; İzmir'de madde bağımlılığı ile daha etkin bir mücadele ve başarı için bu alanda faaliyet gösteren kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin daha sık bir araya gelmesi, koordinasyon ve ortak çalışmaları artırmasının yararlı olacağı belirtildi. Bu çerçevede İzmir Valiliği başkanlığında üç ayda bir 53 kurum ve kuruluş temsilcisinin katılımı ile yapılan İzmir İl Uyuşturucu İle Mücadele Kurulu toplantılarının daha sık yapılması; uzmanlık alanlarına göre daha efektif olarak çalışacak alt çalışma grupları oluşturulmasının çalıştay görüş ve önerisi olarak ilgili makamlara sunulması, eğitim, araştırma konularında deneyim ve bilgi paylaşımının artırılması, mümkün olduğunca ortaklaştırılması çalıştay sonuç raporuna yansıyan görüşler arasında yer aldı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!