By-pass ameliyatlarında kapalı yöntem konforu

Güncelleme Tarihi:

By-pass ameliyatlarında kapalı yöntem konforu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2025 19:362dk okuma

Bypass ameliyatlarında kapalı yöntemle bacaktan damar alma (endoskopiksafen ven çıkarma) yöntemi, geleneksel açık yönteme kıyasla birçokavantaj sunar. Bu yöntemin avantajlarıve hastanın iyileşme süreci hakkındabilgiler veren Doç. Dr. Necmettin Yakut,bypass ameliyatlarında bacaktandamar almada kapalı yöntemin avantajlarına değinerek, geleneksel yönteminzorlukları ve komplikasyonlarını anlattı.

Haberin Devamı

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, dizin 5 santim altına yapılan 2 santimlik bir kesi ile kamera görüntülü topuktan kasığa kadar damar çıkarıldığını, bu yöntemin açık yönteme göre daha kısa sürede tamamlandığını ve şeker hastaları, kilolu hastalar, bacak atardamarı hastalığı olanlar gibi tüm hasta gruplarında rahatlıkla uygulanabildiğini açıkladı. Son üç yılda bu yöntemle yapılan operasyonlarda hiç bir komplikasyon ile karşılaşılmadığını dile getiren Yakut, “Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda yara izi daha az belirgin olur ve estetik olarak daha iyi bir sonuç sağlar. Ayrıca küçük kesiler enfeksiyon riskini azaltır, çünkü yara alanı daha küçüktür. Aynı zamanda daha az doku travması olduğu için hastalar daha az ağrı hisseder, doku hasarı minimal olduğundan iyileşme süreci de daha hızlıdır. Hasta günlük aktivitelerine daha kısa sürede dönebilir. Kapalı yöntemle dokuya daha az zarar verildiğinden kanama ve hematom oluşumu daha azdır ayrıca hızlı iyileşme ve komplikasyon riskinin düşük olması nedeniyle hasta daha kısa sürede taburcu olabilir” dedi.

Haberin Devamı

GELENEKSEL YÖNTEM
VE SORUNLARI

By-pass ameliyatlarında bacaktan damar almada kapalı yöntemin çok fazla avantajı olduğunun bir kez daha altını çizen Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Geleneksel açık yöntemde, ayak topuğundan kasığa kadar uzanan uzun ve derin bir kesi yapılarak damar temin edilmektedir. Bazı durumlarda çoklu by-pass gereken hastalarda, ikinci bacağa da kesi yapılarak damar alımına dahil edilebilmektedir. Geleneksel yöntemin en önemli dezavantajlarından biri, kesi bölgesinde fiziksel iyileşmenin gecikmesi ve çeşitli komplikasyonlara yol açmasıdır. Şeker hastaları, kilolu bireyler ve bacak atardamarı hastalığı olan hastalarda, bu yöntem sonrasında ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu.

KOMPLİKASYON RİSKİ

Geleneksel yöntemle kesi yapılan bacakta ödem, hareket kısıtlılığı ve enfeksiyon riski gibi sorunların sıklıkla görüldüğünü söyleyen Yakut, “Bu durum, hastanede uzun süreli yatışları gerektirmekte ve hastaların hem fiziksel hem de psikolojik hallerini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, tekrar yatışların getirdiği ekonomik yük de önemli bir sorun oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!