Buzağı gözünü açmadan besicinin haberi olacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 12:10

- SDÜ Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Kağan Ayanoğlu, büyükbaş hayvan doğumları sırasında ölümlerin önüne geçebilmek için, üreticiye önceden haber veren doğum takip sistemi geliştirdi- Ayanoğlu:"Hayvanın rahmi açıldığında önce bu cihaz dışarıya çıkıyor ve merkezi üniteye bilgi gönderiyor. Bu ünite de üreticinin ve bakıcıların cep telefonuna mesaj gönderiyor"

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Kağan Ayanoğlu, hayvan doğumları sırasında buzağı ve inek ölümlerin önüne geçmek için cep telefonuna SMS gönderen "doğum takip sistemi" geliştirdi.

AA muhabirine açıklama yapan Ayanoğlu, hayvan besicilerinin ve köylülerin doğum sırasında sağlıklı ineklerini ya da buzağılarını kaybettikleri için sürekli dert yanmaları üzerine bir çalışma içerisine girdiğini belirtti. Türkiye'deki hayvan üretiminin gelişmesi açısından sağlıklı hayvan doğumlarının önemine değinen Ayanoğlu, radyo frekans yöntemlerini bu alanda uygulamak üzerine çalışma başlattığını anlattı.

Cihazın içerisinde kendine özel kimlik çipi bulunduğunu aktaran Ayanoğlu, bu sayede akıllı telefon ya da bilgisayar yardımıyla hayvanın kulak numarasının kaydedilebildiğini söyledi. Elektronik ile veteriner hekimliği bir araya getirdiğini ve 2 yıllık bir çalışma sonrasında "smart natal" ismini verdiği doğum takip sistemini geliştirdiğini aktaran Ayanoğlu, sistem hakkında şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Cihazın kanatlarını kapatarak enjektör yardımıyla hayvanın rahmine yerleştiriyorsunuz. Cihaz, hayvanın nabız, vücut sıcaklığı gibi yaşamsal verilerini hafızasına alıyor ve uykuya geçiyor. Örneğin biz bunu yerleştirdik ve 7 gün sonra gece 02.00'de hayvanın doğumu başladı. Rahmi açıldığında önce bu cihaz dışarıya çıkıyor ve merkezi üniteye 'Nazlıcan doğum yapıyor' diye bilgi gönderiyor. Bu ünite de üreticinin ve bakıcıların cep telefonuna mesaj gönderiyor, aynı zamanda çiftlikteki bakıcıların durumun farkına varmaları için alarm çalıyor. Sistem tekrar tekrar kullanılabiliyor."

Cihazın kullanılması sırasında hayvana herhangi bir zarar gelmediğini ifade eden Ayanoğlu, ürünü Isparta'daki birçok çiftlikte denediklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.

Ayanoğlu, cihazın TÜBİTAK destekli ve patentli olduğunu anlatarak, doğum takip sistemini Ege Üniversitesindeki Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezine proje olarak verdiklerini ve yakın zamanda ürünün seri üretimine başlanacağını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!