Güncelleme Tarihi:
Bilirkişi Yamanlar'ı yine uygun bulmadı
İZMİR 5. İdare Mahkemesi'nin, Yamanlar'da yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yer seçimi kararının yürütmesini durduğu davada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin susuzlaştırma projesi ve başka bir uzman görüşü sunmasından sonra ek rapor hazırlayan bilirkişi heyeti, tesis için seçilen yerle ilgili yine olumsuz rapor verdi. Heyet, seçilen yerin uygun olmadığı görüşünü mahkemeye sundu.
İzmir'de tartışmalara neden olan, Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar Dağı eteklerindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'yle ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden, ilgili 15 kuruluşun olumlu rapor verdiği, ancak Avukat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay'ın açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçiminin uygunluk kararının yürütmesini durdurduğu tesisle ilgili yeni bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişi heyeti mahkemeye teslim ettiği ek raporda, ilk raporunda olduğu gibi, yeni tesis için seçilen yerin uygun olmadığı yönünde görüş belirtti. Mahkeme, bilirkişi heyeti ve Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği raporları değerlendirerek bir karar verecek.
Avukat Fatih Ülkü ve Senih Özay ise yaptıkları açıklamada, bilirkişi heyetinin ilk raporunda Karşıyaka-Yamanlar'ın katı atık bertaraf tesisi için uygun yer olmadığını belirlediğini, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin de bu bilirkişi raporuna uygun olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Bu gelişmenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alanla ilgili 'Susuzlaştırma projesi ve bu projeyi esas alan başka bir uzman görüşü' ile ilgili, bilirkişi heyetinden ek rapor istendiğini belirten iki avukat, hazırlanan ek raporda bilirkişi heyetinin susuzlaştırma projesinin, dava konusu alanı çöp tesisi için uygun hale getirmeyeceği görüşüne yer verdiğini açıkladı. Avukat Fatih Ülkü, "Yani bilim yine aynı şeyi söylemiştir. Jeoloji-hidrojeoloji, çevre mühendisliği ve halk sağlığı açısından Karşayaka Yamanlar'daki alan katı atık tesisi için uygun değildir" dedi.
Avukat Ülkü, bilirkişi heyetinin raporunda tesis için seçilen alanın çatlaklı kaya akiferi oluşturması, yüzey ve yeraltı sularının etkisinde ve yeraltı suyunun çok sığ derinliklerde bulunması ve taşkın tehlikesi altında olması nedenlerinden dolayı jeolojik, hidrojeolojik açıdan uygun olmadığı görüşünü belirttiğini vurguladı. Yöredeki yüzey ve yeraltı sularının kirlenme tehlikesi ve dava konusu tesisin dayanıklılığının olumsuz etkilenme potansiyeline de dikkat çekildiğini belirten Ülkü, çevre mühendisliği açısından, çöplük yapılmak istenen alanın, mühendislik kriterleri açısından uygun olmadığını söyledi. Avukat Ülkü, yeraltı sularının kirlenmesi, çöplük tesisinin yaratacağı gürültü, koku ve toz emisyonları nedeniyle, Karşıyaka'nın önemli dinlenme alanlarından Karagöl'e dinlenme amacıyla giden kişilerde sağlık ve psikolojik olumsuz etkilenmeler olacağı, olası sel ve taşkın durumlarında bölgede yaşayanlarda enfektif durumlardan ciddi travmalara kadar çok komplike sağlık sorunları görülebileceği, bölgenin yeşil alan niteliği, bölgedeki hakim rüzgar nedeniyle, özellikle Karşıyaka'nın koku, toz, duman ve gürültü bakımından olumsuz etkileneceği gerçekleri karşısında, halk sağlığı açısından Yamanlar'ın çöp tesisi için uygun yer olmadığı bilgisinin heyetin ilk raporunda yer aldığını söyledi.
YENİ BİR YER SEÇİMİ GEREKLİ SÜREÇ
Avukat Ülkü, "İzmir'in çöp (katı atık) tesisi gibi son derece önemli bir konuda son sözü bilim ve hukuk söylemelidir. Bilimin ve hukukun söylediği de ortadadır. Herkese düşen de bilim ve hukukun dediğinin gereğini yapmak ve saygı duymaktır. Deneyimli İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yargı kararları karşısındaki hassasiyeti de tarafımızdan bilinmekte olup, bu olayda da bilim ve hukukun söylediğine uygun olarak, katı atık tesisi için bilimin uygun bulacağı yeni bir yer seçimi için gerekli süreci başlatacağına inanıyoruz" dedi.
Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF