Büyükşehir'de "Üçkuyular" tartışması

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirde Üçkuyular tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 11:12

Büyükşehir'de "Üçkuyular" tartışması

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Üçkuyular'da Doğuş Grubu'nun projesi nedeniyle taşınacak olan pazaryeri ve otogar tartışma yarattı. AK Partili İmmet Tunç'un Konak, Karabağlar ve Balçova Belediyesi'nin arsa satışından milyonlarca lira gelir elde ettiğini, ortak suçları olduğunu, pazaryerinin kaldırılmasında üç belediyenin günahı olduğunu belirtmesi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu kızdırdı. Kocaoğlu, "Konak ve Karabağlar azınlık hisselerini satmıştır. Tapulu mülkü satmak ne ayıp ne günahtır. Memleketin malını satmak için Özelleştirme İdaresi yasayla kuruldu. Özelleştirme İdaresi şakır şakır satmıyor mu? Bu mallar kimin malı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satılan malları kimin malı. Bu yaklaşım doğru değil" dedi.

Temmuz ayı ilk oturumunu yapan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kent gündemindeki sorunlarla ilgili tartışmalar yaşandı. Üçkuyular'da Doğuş Holding'in satın aldığı araziler üzerindeki pazaryerinin Çevreyolu viyadükleri altına taşınmasıyla ilgili Balçova Belediyesi'nin tezgahlar ilk tahsis ücreti olarak belirlediği 2 bin 500 TL'yle ilgili önerge ilk tartışmayı başlattı. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Karayolları'nın belediyeden tahsis ücreti olarak 77 bin TL aldığını söyledi. AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz ise konuşmasında kullandığı üslupla mecliste gerginlik yarattı. Kökoğuz, "Bunun adı soygundur. Bunun adı vatandaşı söğüşlemektir. Esnaf için 2 bin 500 TL tahsis bedeli yüksek" dedi AK Partili İmmet Tunç da Üçkuyular'daki alanla ilgili yaptığı konuşmada "Pazaryerinin kaldırılmasında Konak, Karabağlar ve Balçova Belediyesi'nin günahı vardır. Arsanın satılmasından alınan milyonlarca TL belediyelerin kasaların girmiştir. Ortak suçları vardır. Pazarcı belediyeler tarafında mağdur edildiği için para alınmamalı" dedi.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ; İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SATIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili Tunç ve Kökoğuz'a sert tepki verdi. Kocaoğlu, "Bir şeyleri lütfen karıştırmayın. Kentin yararı için siyaseti unutarak iş yapmaya çalışıyoruz. Üçkuyular'da Balçova Belediyesi'nin 1 metrekare yeri yoktur. Konak ve Karabağlar Belediyesi tapulu mallarını, azınlıkta oldukları için satmıştır. Aynı Karayolları, Tekel, Vergi Dairesi gibi. Tapulu mülkünü satmak ne yapı ne günahtır. Bunun için Özelleştirme İdaresi kuruldu memleketin malını satmak için. Yasayla kuruldu. Özelleştirme İdaresi şakır şakır satmıyor mu arkadaşlar? Bu kimin malı arkadaşlar. Diğer satılan mallar kimin malı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin satılan malları kimin malı? Böyle bir yaklaşım doğu değil"dedi. Kocaoğlu, Meclis'e daha sonra konuşmak üzere düşünmeleri için bir soru sordu . Soruyu siyaseten sormadığını belirten Kocaoğlu, " Kent içindeki büyük alışveriş merkezleri, süpermarketler çarşıdaki esnafa zarar veriyor. Peki, metropolde her gün kurulan yüzlerce konfensiyon, gıda pazarı, bu esnafa zarar vermemekte midir?" dedi. Kocaoğlu, Balçova Belediyesi'ni tezgah önerisinin komisyonlarda incelendikten sonra konuyu yeniden görüşeceklerini söyledi.

TANSAŞ KAYNAKLAR'DAKİ MEZBAHAYI ELİMİZDEN ALANLAR UTANSIN

Meclis toplantısında AK Parti Grubu'nun kent gündemindeki otopark, Çeşme'de yaşanan su sıkıntısı, Kültürpark projesi tartışması, mezbaha sıkıtısı gibi konulardaki eleştiri ve sorularına Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yanıt verdi. Kocaoğlu, seçim bildirgesinde vaatedilen 16 otoparktan sadeci birinin yapıldığını söyledi. Kocaoğlu, yapımı ve projesi devam eden üç otopark olduğunu belirtti. Son çıkan düzenlemenin ardından mezbahalarla ilgili yaşanan çıkmazı çözmek için çaba sarf ettiklerini de belirten Başkan Aziz Kocaoğlu "Mezbahalar için ek alan yaratmamız kamulaştırma yapmamız gerekiyor. Bölgenin kapasitesini karşılamak amacı ile Bergama’da bir mezbaha yapacağız. Yasa kapsamında çalışıyoruz. Çevre ilçeleri iki sene önce devraldım. Tüm bu projeleri ve bize düşen görevi yapmaya hazırız. Ekonomik gücümüz de var. Çaba gösteriyoruz. Mezbaha yapılamayacak bir nane de değil. Gerekirse seyyar mezbaha ile sorunu çözeriz. Vatandaşı mağdur etmeyiz. Bu konuda Tansaş’ın mezbahasını bizim elimizden alanların utanması lazım" dedi.

ÇEŞME SU KRİZİNİ ANLATTI

AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan'ın Alaçatı ve Çeşme’de bayram tatilinde yaşanan su sıkıntısı ve Kültürpark projesiyle ilgili sorularına da yanıt veren Kocaoğlu, Çeşme’de bayram öncesi yaşanan arıza sebebiyle depoların boşaldığını arıza onarılmasına karşın yoğunluk nedeniyle depoların dolmadığını söyledi. Kocaoğlu, “Birdenbire büyük bir yoğunluk geldi. Zaman zaman susuzluk çekildi. 24 saat susuz kalmadı. Depolar bir türlü dolmadı. Şu anda 24 saat su veriliyor. Çeşme ve Alaçatı’nın altyapı ihalesine çıkacağız. Seneye yaza kadar bunu bitirmeye çalışıyoruz. Suyu versek de mevcut sistem taşımıyor. Kuraklık olursa ve baraj boş kalırsa Çeşme’ye su veremeyiz. İki sene evvel düşündüğümüz, Güzelbahçe’den baraja kadar yeni bir hatla metropoldeki suyla Çeşme ve Alaçatı’yı beslemek istiyoruz. Eski Çeşme yolundan boruları geçirmek için izin alamadık. Bunu elbirliği ile çözebilirsek suyu Çeşme’ye indiririz. Altyapı zaten devam ediyor. Kuraklık da olsa Çeşme’deki sıkıntıyı kökten çözeriz. Çeşme’de kimse tatilden geri dönmedi. Dalyan'da kesintinin az olduğu da yalan. Yalandan kim ölmüş? Kimin mezar taşında yalandan öldü yazıyor?"dedi.

KÜLTÜRPARK'TA AĞAÇ KESİLMEYECEK 633 YENİ AĞAÇ DİKİLECEK

Kültürpark ile ilgili de konuşan Aziz Kocaoğlu "Kültürpark projesini Meclis üyelerine, meslek odalarına, kanaat önderlerine anlattık. Ağaç kesmiyoruz. Ziraat Fakültesi'nin hastalıklı dediği 42 ağaç kesilecek. Aynı yere ağaç dikilecek. Toplmada 633 yeni ağaç dikeceğiz. İsmet İnönü dökülüyor. Burası ve İzmir Sanat kültür işlevini yerine getiremez. Pavyonlar da işlevini yitirmiştir. Hollerin kalmasına gerek yoktur. Yeşili arttıralım diyoruz. Planladığımız şekilde çalışmalarımızı yapalım. İsmet İnönü Sanat Merkezi yerine gençlerin kullanacağı, açık hava konser alanı yapıyoruz. Kültürpark’ın iki tane büyük işlevi var. Kültür ve İzmir Enternasyonel Fuarı. Kültürpark'ta 309 kişilik İzmir sanat ve 750 kişilik İsmet İnönü Sanat Merkezi ile kültür sanat yerine getirilemiyor. Holler, Atlas Pavyonu ve İsmet İnönü Kültür Merkezi'nin toplamı 33 ben metrekare. Bu 33 bin metrekareyi kaldıracağız. Yerine, sadece hollerin yıkılacağı alana 11 bin metrekare büyüklüğünde kentin konserler, toplantı ihtiyacı için kültür merkezi yapacağız. İsmet İnönü adını da oraya vereceğiz. Koskoca İzmir'de 2 bin kişiyi aşan gösteri, tiyatro, toplantı yapılacak mekan yok. 85 yıllık İEF’yi de Kültürpark’ın içerisinde devam ettirip fuarı eski günlerine döndüreceğiz. Buna karşı çıkılıyor. Kim karşı çıkıyor? Çeşitli odalar karşı çıkıyor. Ne diye? Büyükşehir Belediyesi ağaç kesecek diye. Proje kurulda. Yapabilirsem yapacağım" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!