Güncelleme Tarihi:
HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Revizyon rinoplasti ihtiyacının oluşması durumları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ahmet Berber, “Yapılmış ameliyat sonucu burun ucu daralmış, geniş, asimetrik, düşük veya aşırı kısalmış ya da kalkık görünümde olabilir. Burundan nefes alma güçlüğü tekrarlayabilir, burun sırtında kemer kalmış, düzensizlik ya da eğrilik oluşabilir. Ayrıca ameliyat öncesi planlamanın iyi yapılmaması, cerrahın tecrübesinin az olması, kötü yara iyileşmesi, ameliyat sonrası eksik ve yanlış bakım, ameliyat sonrası erken dönemde iyi beslenememe, sigara içilmesi veya buruna darbe alınması revizyon ameliyata ihtiyaç oluşturabilir” diye konuştu.
AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRME
Ameliyat öncesi değerlendirmenin tıpkı normal rinoplasti gibi olduğunu, ancak daha detaylı ve dikkatli değerlendirmenin başarıyı artırdığını kaydeden Op. Dr. Ahmet Berber, “Bu süreçte hastaya açık davranmak, olası olumlu veya olumsuz sonuçlar konusunda bilgilendirmek gerekir. Cerrahide amaç başarılı olmak ve hastayı memnun etmektir. Ancak daha iyi bir sonuç elde edilemeyeceği şüphesi yoğunsa, cerrahi sınırları zorlamamak gerekir. Bu durum hastayla paylaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.
REVİZYON RİNOPLASTİ AMELİYATI
Revizyon rinoplastinin de normal rinoplastide olduğu gibi açık veya kapalı yaklaşımla yapılabildiğini söyleyen Op. Dr. Berber, şöyle devam etti: “Revizyon ameliyat esnasında daha dikkatli ve nazik çalışmak gerekir. Muayene ile önceden belirlenen ve ameliyat sürecinde de gözlenen sorunlar çözülerek mutlu sona ulaşılmalıdır. Hastalar ameliyat sonrasında da uzun süre takip edilmelidir. Revizyon rinoplasti sonrası hafif-orta düzeyde ağrı olabilir. Bu ağrılar normal ağrı kesicilerle kolaylıkla giderilebilir. Cilt sağlığı ve yara iyileşmesi için iyi bir bakım şarttır. Düzenli ve protein ağırlıklı bir beslenme, ödem giderici tedaviler ve sigaradan uzak durulması gerekir.”