Güncelleme Tarihi:
Baba Piriştina'nın projesini oğlu açtı
İZMİR Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştina'nın projesi olan Buca Kasaplar Meydanı, kamulaştırma, arazi tahsisi, koruma korulu onayı gibi gecikmelerin ardından 13 yıl sonra tamamlandı. İnşaatı 13 ayda bitirilen 150 araçlık yer altı otoparklı Kasaplar Meydanı'nın açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yla birlikte Piriştina'nın oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca'ya kazandırdığı "Kasaplar Meydanı ve Yeraltı Otoparkı" törenle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştina'nın projesi olan, ölümünden sonra Kocaoğlu'nun sürdürdüğü proje 6271 metrekare arazi üzerindeki özel mülklerin kamulaştırması, Hazine'ye ait arazilerin tahsisi nedeniyle uzadı. Bedelsiz tahsis yıllarca gerçekleşmeyince İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Emlak'tan 1362 metrekarelik bölümünü satın alarak projenin önünü açtı. Tescilli yapılar nedeniyle Koruma Kurulu onayından da geçen projenin temeli 2015 Mayıs ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törenle atıldı. İnşaat, sözleşmeden 1,5 ay önce 13 ayda tamamlandı.
PROJE ERKEN BİTTİ AMA UZUN SÜRDÜ
Buca Kasaplar Meydanı açılış törenine CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır, CHP il Başkanı Alattin Yüksel Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile ilçe belediye başkanları katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004 yılında yaşamını yitiren Ahmet Piriştina döneminde, Buca Kasaplar meydanına ne yapılabileceği, nasıl bir meydan olması konusunda fikir çalışması, değerlendirme yapıldığını, göreve geldiklerinde araştırmayı sürdürdüklerini söyledi. Büyük kısmı Büyükşehir Belediyesi mülkü olan alandaki tescilli özel mülklerin devam eden kamulaştırmasını tamamladıklarını belirten Kocaoğlu “Önümüze bir problem çıktı. Bu arsanın Milli Emlak'a ait yaklaşık 1300 metrekaresi için bir türlü anlaşma sağlayamadık. Otopark gelirinin ortak bölüşülmesi gibi teklifler de yaptık. En sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Emlak'tan, yani devletin malını devlet kurumu olan belediyeye 1 milyon 752 bin TL'den aldı. Bu meydanın yapılmasında en önemli nokta burasıdır. Bunu aldıktan sonra önümüz açıldı. Proje erken bitti ama uzun sürdü" dedi. Kocaoğlu, projenin tamamlandığını artık sefasının Bucalılar tarafından sürüleceğini söyledi.
BUCA'YA 2 MİLYAR TL'LİK YATIRIM
İZBAN'la Buca'yı raylı sisteme kavuşturduklarını, Hasanağa Bahçesini yeniden yarattıklarını, çevre yolu girişinde Doğuş Caddesi'nde İzmir'in en geniş bulvarlarından bir tanesini gerçekleştirdiklerini belirten Kocaoğlu, Şirinyer Parkı'nda planlama çalışmalarının tamamlanmak üzeri olduğunu, en kısa sürede projeni hazırlayarak düşük yoğunlukta ihtiyacı karşılayacak şekilde otopark, pazaryeri, anfiler, kafeler, sinema salonları, kültür merkezleri ama daha çok bir yeşil alan, park buluşma noktası ve ilçede çok az olan bir kamu mekanı yaratmak istediklerini söyledi. Kocaoğlu, Uçanyol olarak bilinen Homeros Bulvarı'nı otogara bağlamak için büyük kısmı tünel olacak yol projesi hazırlığına başladıklarını belirtti. Bu projede kamulaştırma için 120-130 milyon TL, yapım bedeli olarak ise 200-250 milyon TL harcanacağının tahmin edildiğini dile getiren Kocaoğlu “İzmir'e tarihi boyunca yapılmamış genişlikte yol yapacağız. Ayrıca Üçyol'dan Şirinyer -Tınaztepe Buca-Koop güzergahında derin tünel yöntemiyle metro yapacağız. 2017 yılında, çok gecikirse 2018'de temelini atacağız. Metro'nun maliyeti 1 milyar TL olacak. Yani Buca'ya önümüzdeki dönem yapacağımız yatırımların tutarı 1,5 milyar TL'dir. Rutin harcamaları da katarsak 2 milyar TL'yi bulacak" dedi.
AK PARTİLİLERE YANIT : ÇAMUR, ATANIN KAFASINA YAPIŞIR
Başkan Kocaoğlu, Ak Partililerin uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği AAA notuyla ilgili yaptığı eleştirel konuşmasında, notu veren kuruluşlara para ödendiği, İzmir'e yatırım yapılmadığı ve İzmirlilerin parasının turşusunun mu kurulmak istendiği yorumlarına yanıt verdi. Kocaoğlu “Şimdi bir tartışma gerçekleştiriliyor. Birisi diyorki 'AAA almışsınız, paranın turşusunu mu kuracak sınız? Öbürü ' İhalaye çıktın, hizmet satın aldın. Para verdin. Sana AAA verdi' diyor. Aynı kuruluşlardan özel sektör, devlet kurumları, TC Hazinesi de para vererek finans durumlarını değerlendirecek raporlar alıyor. O kurumlar koskoca Hazine'ye torpil yapmıyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne mi torpil yapıyor? Hazine'ye BBB İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne AAA veriyor. Torpil yapıyor! Bir komedi bu. Bu siyaset de değil. Laf da değil. Öyle laf et ki değeri olsun. Anlam ifade etsin. İzmirlilere mesaj gitsin. Büyükşehir Belediye Başkanı kürsüye çıkıp 2 milyar TL yatırım yapacağım temelini atacağım diyorsa bu kurumun itibarı verdır demektir. Bu kaynağı bulacak demektir. Bu kaynağı buldu demektir. Metronun kredi görüşmelerini başlattı, mesafe aldı, ışık gördü demektir. Öyle turşu kurmakla olmuyor, torpille AAA almakla olmuyor. İşi bilmekle, kente gönül vermekle oluyor. Kaynakları israf etmemekle, tasarruf etmekle, borç ödeme ahlakıyla oluyor. Yani işi bilmekle oluyor. Türkiye'nin en borçlu üçüncü belediyesinden Türkiye'nin en güçlü devlet kurumuna çevirdik. 12 senede tüm yatırımları yaparak bunu başarmak ayrı bir hikayedir. Meyve veren ağaç taşlanır, rakip siyasetçiler çamur atmaya çalışır. Bunlar siyasette olur. Önemli olan en büyük değer çamur atıldığında o çamurun size bulaşmaması, atanın kafasına geçmesidir" dedi.
PİRİŞTİNA: "SİYASETE MALZEME DEĞİL KENTE MEYDAN"
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, konuşmasında Buca halkı, kendisi ve babası adına Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Piriştina “Bu kent meydanının Buca halkı ve benim için önemi var. Öncelikle yaşanabilecek, üzüntü, sevinçlerin paylaşılacağı, törenlerin yapılacağı meydana kavuştuk. Buca'ya yakışacak meydan kazandık. Mübadeleyi göçü anlatan Anıevi ve kafeterya kazandık. Kent trafiğine katkısı olacak 150 araçlık otopark kazandık. Bir de bu kent meydanı, 25 yıldır hep siyasete malzeme yapılmıştı. 'Meydan yapılamaz' diyenlere yanıt oldu. Siyasete malzeme değil kente meydan oldu" dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesimi sonrası Meydan açıldı. Meydan'daki Atatürk'ün büstü ayrı olarak açıldı.
İKİ KATLI YER ALTI OTOPARKI VAR
Bölgenin tarihi dokusunu bozmadan otopark ihtiyacını gidermek amacıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, toplam 6.271 m² alanda 150 araç kapasiteli iki katlı yeraltı otoparkı yaptı, otoparkın üst kısmını ise meydan olarak düzenledi. Tören alanı olarak da kullanılacak meydanda mevsim bitkileri, solar gölgelikler, ahşap oturma grupları ve saksı bitkilerini barındıran çevre düzenlemesi yapıldı. Ayrıca, meydan ve çevresinde bulunan; 3 adet tarihi yapı kafeterya, restoran ve "Anı Evi" olarak kullanılmak üzere restore edildi. 20 Nisan 2015 tarihinde yer teslimi yapılan ve 450 günde tamamlanması öngörülen proje, 1,5 ay önce bitirildi. "Buca Kasaplar Meydanı ve Yeraltı Otoparkı" 5 milyon TL'ye mal oldu. Ayrıca, meydan ve çevresinde bulunan; kafeterya, restoran ve "Anı Evi" olarak kullanılacak 3 adet tarihi yapının restorasyon uygulamasına yaklaşık olarak 1 milyon 700 bin TL harcandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki yıllarda, Buca Kasaplar Meydanı'nda oluşturulan yeraltı otoparkı ve meydan düzenlemesi için kendi mülkiyetinde bulunan eski binaların yıkımını gerçekleştirmişti. Ayrıca özel mülkiyetlerde de kamulaştırma çalışmaları gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi'nin harcadığı toplam para 12 milyon liraya yaklaştı. Tarihi binalardan biri “Göç ve Mübadele Anı Evi" olarak hizmet verecek. 111 yıllık tarihi bina, Yunan nüfus mübadelesini yaşamış mübadiller ve onların akrabalarının bugüne kadar yaşattıkları kültürel yaşam öğelerini korumak, sergilemek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenecek.
Utku BOLULU İZMİR (DHA)
foto