Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar Karaburun, Kınık ve Beydağ'ın toplam nüfusundan daha fazla İzmirlinin yararlandığı meslek edindirme kurslarını 'Meslek Fabrikası' çatısı altında topladı. Sanayi ve hizmet sektörlerinin eleman ihtiyacına göre açılan kurslarda kepçe operatörlüğünden makyözlüğe kadar 75 farklı branşta eğitim veriliyor.
Bir zamanlar devlet güvenlik mahkemesi binası olarak da kullanılan 108 yıllık eski un fabrikasını 10.5 milyon liralık yatırımla restore ederek 'Meslek Fabrikası'na dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilere 'iş, aş ve umut" veren bu projeyi daha da büyütmeyi hedefliyor. Kurdelesi geçen cuma günü Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kesilerek açılışı yapılan Meslek Fabrikası, kentin istihdam sorununa yenilikçi çözüm modeli sunan bir çalışma olarak dikkat çekiyor. 75 farklı branşta açılan kurslar, sanayi ve hizmet sektörü temsilcileriyle kurulan temaslar sonucunda şekillenmiş. Ana hedef, Türkiye ekonomisinin can damarı olan bu iki sektörün ihtiyaç duyduğu meslek grupları için kalifiye işgücü yetiştirebilmek.
Doğrudan istihdama yansıyacak projede, ara eleman ihtiyacı bulunan sektörler/branşlar ile talep edilen niteliklere odaklanarak, yerel işgücü piyasasına paralel bir şekilde sürekli güncelleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü çatısı altında topladığı eğitim hizmetlerini üniversiteler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, meslek kuruluşları, Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte yürütüyor. Topraksız tarımdan grafik tasarımına, asansör bakımından iş makinesi operatörlüğüne kadar farklı alanlarda eğitim veren Meslek Fabrikası'ndaki kurslardan başarıyla mezun olanlara, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriliyor.
55 BİN İZMİRLİ YARARLANDI
Büyükşehir Belediyesi'nin bugüne kadar açtığı meslek eğitimi kurslarından yararlananların sayısı, İzmir'in Karaburun, Kınık ve Beydağ ilçelerinin toplam nüfusundan daha fazla bir sayıya ulaştı. Üç ilçenin toplam nüfusu 49 bin 995'te kalırken, Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Edindirme ve Beceri Kursları'ndan 55 bin İzmirli yararlandı.
KEPÇE OPERATÖRÜ DE YETİŞİYOR, MAKYÖZ DE
Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası Kursları'nda açılan 75 branş şöyle:
CNC Operatörlüğü, CNC Programlama,doğalgaz yakıtlı kalorifer ateşçisi, katı sıvı yakıtlı kalorifer ateşçisi, kaynak,gaz altı kaynakçılığı, eloktromekanik, bakımı ve montajı, elle taşıma, iş güvenliği ve işçi sağlığı, PLC otomasyon, temel elektrik makine, bilgisayar destekli proje çizimi (AUTOCAD), MASTER CAM, CAD CAM, klima sistemleri, soğutma bakım ve montajı, hidrolik, pnömatik, iş makineleri, et ürünleri işletmecisi, mobilya döşeme ve kesim elemanı, marangoz, park bahçe ve koruların bakımı, haşere ilaçlama, ipek kozacılığı, dokuma, balık işletme teknikleri, balık ağı örme, topraksız tarım, boyacı, taş tuğla duvarcısı, seramik, fayans ve karo döşemecisi, sıhhı tesisat ve armatür montajcısı, inşaat demiri bağlama ustası, elektrik tesisat ve pano montörü, sıvacı, yapı yüzey kaplama, ısı yalıtımcısı, alçı plaka as ma tavan, alçı plaka bölme duvar, dış cephe kaplama ve yalıtım, bilgisayar destekli muhasebe, bilgisayar kullanımı, bilgisayar okur yazarlığı, yaşlı bakım refakatçisi, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, hasta kabul işlemleri, ilk yardım, pastacılık, aşçılık, yaş pasta yapımı, turşu yapımı, reçel yapımı, grafik animasyon, grafik tasarım, kat hizmetleri, servis elemanı, ev pansiyonculuğu, ön büro, artistik çizim üst giysileri, düz dikiş makineci, çeyiz ürünleri hazırlama, kadın giysileri dikimi, kadın giysileri kalıp hazırlama, kadın üst giysileri dikimi, şapka dikimi- giyim aksesuarları dikimi, yatak odası tekstili hazırlama, grafik animasyon, grafik tasarım, artistik çizim üst giysileri/ gelinlik abiye dikimi, düz dikiş makineci, çeyiz ürünleri hazırlama, kadın giysileri dikimi, kadın giysileri kalıp hazırlama, kadın üst giysileri dikimi, şapka dikimi- giyim ak sesuarları dikimi, yatak odası tekstili hazırlama, overlokçu, reçmeci, sinema ve televizyon makyajı, ipek kozası el ürünleri, ödemiş ipeği dokuma, ahşap yakma, peynir sepeti örme, dekoratif ahşap süsleme, dekoratif ev aksesuarları hazırlama, ebru, seramik, saç bakımı ve yapımı, manikür- pedikür, uygulamalı tiyatro, sahne makyajı, işaret dili, diksiyon, iş arama becerileri, mülakat teknikleri, iş ve sosyal hayatta iletişim, okuma- yazma(1. ve 2. kademe), İngilizce (A1-A2 ).
MESLEK FABRİKASI KURS MERKEZLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin mesleki ve sosyal gelişimlerine destek olabilmek amacıyla açtığı Bayraklı, Çamdibi, Evka 1, Evka 4, Toros, Evka 2, Egekent, Gaziemir ve Karabağlar kurs merkezlerinde de eğitim çalışmalarını sürdürüyor.
FABLAB DA KURULUYOR
Meslek Fabrikası bünyesinde, istihdam odaklı çalışmaların yanında, mesleki bilginin beceriye ve tasarıma dönüşmesi ve dünyadaki yenilikçi uygulamaların kentte hayata geçirilmesi amacıyla teknik eğitim alan öğrencilerin, sanatçıların ve zanaatkarların ücretsiz yararlanabileceği Fabrikasyon Laboratuvarı-Fablab da kurulacak. FabLab ile mesleki eğitim desteklerken, yaratıcılık ve girişimciliğe katkı sağlanacak. 2006'da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından ortaya atılan FabLab modelinin 34 ülkede tam 125 adet örneği bulunuyor.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF