Güncelleme Tarihi:
KENTİMİZDE çeşitli sanayi kollarında Balıkesir Sanayi Odası’na (BSO)kayıtlı bin 65 firma bulunuyor.
Bunların yaklaşık 900’ü faaliyetini sürdürmekte olup, 60 bin civarında çalışan istidam ediliyor.
Balıkesir sanayisi, coğrafi yapısının ve ikliminin elverişli olması nedeniyle tarıma dayalı olmakla birlikte bölgede; sentetik dokuma, elektrik makineleri, ana metal sanayi, madencilik, kimya ve orman ürünleri sanayisi gelişmiş durumda.
İlimizdeki sanayi kuruluşlarının yaklaşık yüzde 34’ü gıda sektöründe üretim gerçekleştiren firmalardan oluşuyor.
İlin genel yapısında sahip olduğu toprak altı ve üstü zenginlikler, uygun iklim yapısı, çevresindeki metropollere ulaşımı kolaylaştıran yeni karayolu ağlarıyla çevrelenmiş olması, deniz ve demir yolu seçeneklerinin bulunması, planlı sanayi alanlarının gelişmeler göstermesi vs. sanayi yatırımlarının bölgeye talebini artırıyor ve sanayinin yeni odağı haline geliyor.
İstanbul Sanayi Odası 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçlarına göre ilk 500’de BSO üyesi 30, ikinci 500 firma arasında ise 13 firma yer alıyor.
Yine Türkiye İhracatçılar Meclisi İlk 1000 İhracatçı firma arasında odamız üyesi 22 firma bulunuyor.
İlimizde iki üniversite, bir teknokent, iki teknoloji transfer ofisi yer alıyor.
25 BİN KİŞİ OSB’LERDE ÇALIŞIYOR
Balıkesir’in geleceği için ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlerdeki firmaların ilimizde yer alan OSB’lere yatırım yapması için çaba sarf ediyoruz.
İlimizde toplam yedi OSB bulunuyor.
Bir OSB de başvuru aşamasına gelmiş bulunuyor.
Bu bölgelerimizde yaklaşık 25 bin personel istihdam ediliyor.
Balıkesir OSB toplam bin 410 hektar alanda üretim yapan firmalarıyla kentin ilk ve en büyük organize sanayi bölgesi.
2015’te 4 bin kişiye istihdam sağlanırken, ulaşım projeleriyle birlikte odak noktası haline gelen Balıkesir OSB, karma OSB yapısında.
Bugün üretim yapan 154 fabrikayla 18 bin kişiye istihdam sağlıyor.
BALOSB, karma OSB yapısına sahip olup içinde her sektörden firmayı barındırıyor.
Ancak metal, makine ve gıda sanayi ağırlıkta…
Bu sektörleri orman ürünleri, elektrik elektronik ve kimya sanayi sektörleri takip ediyor.
BALOSB bünyesinde 13 bin 300 metkerüp/gün kapasiteli arıtma tesisi, trafo merkezi, mesleki ve teknik eğitim merkezi, kurulmakta olan mesleki belgelendirme merkezi, cami, kreş, itfaiye ve 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu yer alıyor.
Ayrıca bir de meslek lisesi bulunuyor.
Balıkesir OSB’nin mevcut alanda tahsis edilecek sanayi parseli kalmadı.
Yeni sanayi parselleri oluşturabilmek amacıyla genişleme süreci başlatıldı.
Yaklaşık 770 hektar, diğer bir ifadeyle 1.5 kat daha büyüyecek olan BALOSB’nin kamulaştırma süreci üç etap halinde planlanıyor.
2 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
2023’te Balıkesir’in ihracat rakamlarına baktığımızda vergi dairesi ilimiz dışında olan firmaların rakamlarının ilave edilmesiyle 2 milyar doların üstünde gerçekleşti.
İhracatta süregelen artışı desteklemek ve Gökköy Lojistik Merkezi’yle demiryolu taşımacılığını daha cazip hale getirebilmek amacıyla 2023’te yaklaşık 30 bin metrekarelik alan üzerinde Balıkesir OSB Gümrük Müdürlüğü faaliyetlerine başladı.
Balıkesir Gümrük Müdürlüğü her türlü ithalat, ihracat, transit, yolcu ve posta işlemlerini yapmaya yetkili A sınıfı bir gümrük idaresi olarak hizmet veriyor.
Bölgemizdeki fabrikaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla meslek lisemizin yanı sıra 2020’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi kuruldu.
Yine BALOSB bünyesinde mesleki alanlarda belgelendirme yetkisine sahip olmak amacıyla Balıkesir OSB Mesleki Belgelendirme Merkezi de 2021 itibariyle faaliyetlerine başladı.
Uygun fiyatlı arazi varlığı ve kurumlar arası koordinasyon yatırımlar için Balıkesir’i daha cazip hale getiriyor.