Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nce ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı “Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi" Projesi’nin İzmir çalıştayı Bornova Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve Yeşil Düşünce Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında yapılan çalıştayın açılış konuşmalarını İstanbul Politikalar Merkezi Uzmanı Ümit Şahin ile Proje Koordinatörü Özgecan Kara yaptı. Çalıştay’da, Avrupa’nın en büyük organizasyonlarından biri olan Energycities’in de Yönetim Kurulu’nda yer alan Bornova Belediyesi’nin hayata geçirdiği çevreci bir enerji projesi olan 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılaması ile örnek oldu. Geçen Haziran ayında gerçekleşen Avrupa Enerji Kentleri Ağı (Energycities) Genel Kurulu ve yıllık toplantısına ev sahipliği yapan Bornova Belediyesi, enerji konusunda ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalardan biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamındaki “Yeşil İklim, Yeşil Ekonomiö Projesi’nin İzmir Çalıştayı Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü Kent Arşivi Müzesi’nde gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve Yeşil Düşünce Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında yapılan Çalıştay’a; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Edremit Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden uzman ve akademisyenler, yenilenebilir enerji, temiz çevre aktivistleri ve bu konuda duyarlılık gösteren yerel paydaşların temsilcileri ile özel sektörden enerji uzmanları katıldı.
İstanbul Politikalar Merkezi Uzmanı Ümit Şahin ile proje koordinatörü Özgecan Kara’nın açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda, Türkiye’de yenilenebilir enerji politikaları, bu politikaların bölgesel ölçekteki uygulamaları, merkezsiz enerji üretimi konusu ile belediyelerin yenilenebilir enerji konusundaki çeşitli çalışma ve girişimlerinin mevcut durumu ve sorunları tartışıldı. Enerji kooperatifleri ve temiz enerji santrallerinin bölgelerdeki durumları ile teşvikler, mevzuat ve ekonomik değerlendirmelerin de konuşulduğu çalıştayda bu uygulamaların önündeki engeller, sorunlara önerilen çözümler ve kurumlar arası olası işbirlikleri de ele alındı.
ELEKTRİKTEN TASARRUF EDİLEN KAYNAK YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR
Bornova Belediyesi çevreci enerji konusunda örnek oluyor. Erzene Mahallesi’nde 2 bin 500 güneş paneliyle 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşılayıp kar etmeye başladı. Güneş enerjisini paneller aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştüren ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında hibe krediye hak kazanmıştı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, çevreci enerji kaynaklarının önemine değinerek, “Hem yenilenebilir kaynakları kullanarak çevre değerlerimizi koruyoruz, hem de sağladığımız tasarrufları yatırımlara dönüştürüyoruz. Energycities üyesi bir belediye olarak çevreci enerji kullanımı konusunda örnek olmaya devam edeceğiz" dedi.
ENERGY CİTİES BAŞKANI BORNOVA’YI ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ
Haziran ayında Bornova’da gerçekleşen Energycities Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu’nun açılışında konuşan Energycities Yönetim Kurulu Başkanı ve Almanya Heidelberg Belediye Başkanı Eckart Würzner Bornova’da olmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Enerji geleceği konusunda pek çok çalışma yapan Bornova, bu konuları konuşmak için de çok uygun bir Avrupa kenti. İklim değişikliğine karşı mücadele de Bornova’nın örnek uygulamalarını görmek bizi çok mutlu ediyor" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF