Güncelleme Tarihi:
Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un kent dokusunu koruma kararlılığını sürdürüyor. Bu hedef doğrultusunda kaçak ve imara aykırı yapılara karşı kararlı mücadele başlatan Aras, “Daha temiz, daha düzenli, daha yaşanabilir bir Bodrum için sorumluluklarımızı yerine getirmek zorundayız” dedi. İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından Bodrum için özel bir hazırlık planlaması geliştirmeye başladıklarını söyleyen Başkan Aras, “Kaçak yapıların depremde en büyük riski teşkil ettiğini acı bir şekilde yaşayıp gördük. Bodrum’- da buna izin veremeyiz” diye konuştu.
SON DURAĞI MAZI OLDU
Aras, geçtiğimiz günlerde Mazı mahallesinde incelemelerde bulundu, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı’da kaçak yapılan binalarla yıkımı gerçekleşmiş ve mühürlenmiş yapıları yerinde görerek vatandaşlarla konuştu. Bodrum Yarımadası’nın tüm mahallelerinde imara aykırı yapı denetimlerini titiz bir şekilde sürdürdüklerini belirten Başkan Aras, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı incelemeler sonucunda yıkım kararı verilen yapılarla ilgili olarak da yasal süreçlerin tamamlanmasını beklediklerini, daha sonra tespit edilen yapı ve eklentilerin yıkım işlemine başladıklarını kaydetti.
YASALARI UYGULUYORUZ
Mazı köy kahvesinde kaçak ve ruhsatsız evleri için yıkım kararı çıkartılan vatandaşlarla bir araya gelen Aras, “Kesinlikle yaşamak istemediğimiz bir süreç. Ancak bu bizim belediye olarak sorumluluğumuz. Ben tek bir vatandaşımın bile evini, barkını yıkmak istemiyorum. Ama görevimiz bu. Belediye olarak bizim yıkım kararlarına karşı bir yaptırım gücümüz yok. Yasaları uygulamakla mükellefiz” ifadelerini kullandı. Bodrum’un sadece bir bölgesinde değil, her mahallesinde kaçak yapılaşma ile mücadele ettiklerini anlatan Başkan Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz burada planlama çalışmalarına başladık ama plan yapılsa dahi bazı yerlerin ruhsatlandırma imkanı olmadığını biliyoruz. Bununla ilgili bizzat gittim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüm. Bakanlık bu yapıların takibini uydudan yapıyor. Bodrum’un her mahallesinde binlerce yapı var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişleri, sadece Mazı Mahallesi’nde 150 adet yapı tespit etti. Yapı kayıt belgelerini iptal edip bize gönderiyorlar, ‘Buranın yıkımlarına başlayın’ diyorlar. Burada bir yasa söz konusu.”
DEPREM GERÇEĞİYLE YAŞAMAYI ÖĞRENECEĞİZ
İzmir depreminin hemen ardından bölgeye giden Başkan Aras, “Deprem gerçeğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Biz bununla yaşamayı öğrenmek durumundayız. Hem hazırlıklı olmalı, hem gereken tedbirleri almalı, hem de olası bir afet durumunda doğru, etkin, planlı müdahale için yol haritamızı çizmeliyiz. Ben Bodrum’da tek bir vatandaşımızın bile burnunun kanamasını istemiyorum. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.
İLK AŞAMADA DENETİM EKİBİ KURULACAK
Kaçak yapıların özellikle deprem konusunda büyük risk teşkil ettiğini hatırlatan Aras, “En büyük risk, imar barışı ile birlikte ortaya çıktı. Bu süreçte ruhsat alan bütün yapıları denetlemek mecburiyetindeyiz. Bunun için hazırlıklarımızı yapıyoruz. İzmir depremi bize bir kez daha acil olarak yapmamız gerekenleri hatırlattı. Olası bir depreme hazırlıklı olmak ve böyle bir durumda can kaybı yaşamamak için önlemlerimizi almak zorundayız. İlk aşamada bir denetim ekibi kurmak için harekete geçtik” bilgisini paylaştı.