Güncelleme Tarihi:
UYGUN MİKTARDA TÜKETİM
Kahvenin kalp damar sağlığına etkileri üzerine yapılan araştırmaların ilk olarak 50 yıl önce yayınlandığını söyleyen Prof. Dr. Kıvanç Metin, “Tüketiminin 2000’li yıllar ile artmasından sonra kahve, giderek daha fazla ilgi çeken bir konu oldu. Çalışmaların pek çoğunda günde 3-5 fincan kahve tüketmenin kalp ve damar hastalıkları riskini artırmadığı gösterildi. Bazı çalışmalar da kahvenin kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan hücresel ve biyokimyasal etkilerine dikkat çekti. Sadece kafein değil, içerdiği birçok biyokimyasal madde nedeniyle, kahvenin farklı etkileri ortaya çıkmaktadır. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, obezite gibi kalp damar hastalıklarına yol açan risk faktörleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren değerli çalışmalar mevcuttur. Uygun miktarda tüketilen kahvenin, kalp ve damar sağlığı yanı sıra mide bağırsak, sinir ve solunum sistemi üzerinde de olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir” dedi.
HER ŞEYİN FAZLASI ZARAR
Kahvenin aşırı tüketiminin özellikle yüksek miktarda kafein alımına bağlı olumsuz etkiler gösterebileceğini vurgulayan Metin, “Ayrıca, kahvenin hazırlanma yöntemine göre, örneğin yağlı süt ürünlerinin yoğun kullanılması durumunda, kan lipid profilini olumsuz etkilemesi söz konusu olabilir. Kararında içilen kahve, hem keyif veren, hem sağlığımıza olumlu etkisi olan bir içecek olarak yaşamımızda yerini alıyor” diye konuştu.