Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de düzenlenen güneş enerjisi santralleri konulu seminerde Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan, güneşin gelecekte daha fazla kullanılacağını belirterek, "Binaların çatıları enerji üretecek" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği'nin (GENSED) düzenlediği seminerde çatılarda güneş enerjisi santrali uygulamaları hakkında bilgi verildi. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Gündüz'ün yönetiminde gerçekleşen seminerde güneş enerjisi santrallerinin ticarethane, sanayi ve inşaat uygulamalarındaki teknolojik gelişmelerle çatı pazarındaki mevzuat ve finans konuları ele alındı. GENSED Genel Sekreteri ve elektrik mühendisi Hakan Erkan, derneğin 2009'dan bu yana çalışmalarına devam ettiğini belirterek 150 üyeye sahip olduklarını ifade etti. GENSED olarak beşinci semineri düzenlediklerini ve organize sanayi bölgelerinde güneş enerjisi ile ilgili dünyadan ve Türkiye'den önemli gelişmeleri anlattıklarını söyleyen Erkan, "Dernek olarak güneşten elektrik üretimi ve bu sürecin tedarikçi, uygulayıcı, yatırımcı yönüyle ilgileniyoruz. Herkes güneşten bir sayfa açmaya çalışıyor. Eğitim, seminer, toplantı, rapor hazırlama, üyelerle görüşme gibi destekleri sağlıyoruz. Güneş bizim geleceğimiz. Güneşin temiz enerji başta olmak üzere birçok faydası var. Çin bu alanda 52 gwatt ile en büyük yatırımı yapmış. Hem üretiyor hem kuruyor. Arkasından ABD ve Almanya geliyor. Hindistan 7 gwatt kurulum ile hızlı bir büyüme gösteriyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde ilk iki içinde yer alacak. Güneş görmeyen İngiltere'de bile 8 gwatt kurulmuş. Türkiye'de 2030 yılında 10 gwatt güneş enerjisinden elektrik üretimi hedefi koydu. Ama bu değeri revize etmek lazım. 2023'te bu rakamı yakalayabiliriz" dedi.
Türkiye'deki güneş enerjisi üreticilerinin kendilerini geliştirmesi gerektiğini dile getiren Hakan Erkan, araştırma geliştirme faaliyetlerine ağırlık vererek ürünlerin hem fiyat hem kapasite hem de kalite açısından yurt dışıyla rekabet edebilecek seviyelere gelebileceğini belirtti. Gelecekte güneş enerjisinin daha yaygın kullanılabileceğini ifade eden Erkan, "Evlerimize santrallerin kurulması geleceğe yönelik sorumluluk projesidir. Herkes suyu nasıl ısınmada kullanabiliyorsa elektriğini de güneşten üretebilecek hale gelebilir. Güneş depolama 5 yıl içinde olmazsa 10 yıl içinde mutlaka hayatımızda olacaktır. Binaların çatıları enerji üretecek. Biz de bu sistemi üreterek yurt dışıyla rekabet edecek seviyeye gelmeliyiz" diye konuştu.
Seminerin ilk oturumunda teknik konular konuşulurken ikinci oturumda ise mevzuat ağırlıklı gelişmelere yer verildi.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI