Beslenme alışkanlığının kalp ameliyatımızda etkisi olabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Beslenme alışkanlığının kalp ameliyatımızda etkisi olabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 22:00

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Kıvanç Metin, Akdeniz diyetiyle beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerini anlattı.

Haberin Devamı

AKDENİZ diyetinin uzun zamandır bilinen yararlarıyla önerildiğini ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Metin, özellikle bitki temelli diyetle beslenen insanlarda kalp ve damar hastalıklarının daha az görüldüğü gerçeğinin yaygın olarak kabul edildiğini söyledi. Metin, bunun yanı sıra yaşa uygun düzenli egzersizin de damar sertliğine bağlı sorunları önlemede oldukça etkin olduğunu kaydetti. Koroner baypas ameliyatının genellikle güvenli bir süre boyunca kalp durdurularak gerçekleştirildiğini hatırlatan Metin, bu yöntemin alternatifi olan ‘çalışan kalpte by-pass’ gibi yöntemlerin ise daha az sayıda hasta için önerildiğini bildirdi.

BESLENMENİN ETKİLERİ

Başta diyabet ve kan yağlarının yüksekliği olmak üzere diyetle ilişkili birçok faktörün tedavi başarısını doğrudan etkilediğini söyleyen Metin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ameliyat öncesi kontrolsüz diyabeti olan kişilerde, ameliyat sırasında ve sonrasında eşlik eden pek çok yan etki ortaya çıkabilir. Bu nedenle, açık kalp ameliyatı öncesi hastalarımızı diyabet başta olmak üzere diğer metabolik hastalıkları açısından da detaylı olarak inceler, gerekli tedavileri planlayarak ameliyata hazırlarız. Değerli meslektaşım Op. Dr. Barış Kemahlı ile yürüttüğümüz ve ilk sonuçlarını aldığımız bir çalışmada, düzenli olarak bitkisel kaynaklı beslenen deney hayvanlarının kalp kası hücrelerinin, kalbi durdurma işlemi sırasında oluşan strese, hayvansal gıda ile beslenenlere oranla daha dayanıklı olduğunu gösterdik. Temel olarak bitkisel ağırlıklı beslenmenin hücrelerin dayanıklılığını artırdığını düşündüren bu bulgular, insanlarda da sağlıklı beslenme alışkanlığının, ileride oluşabilecek açık kalp ameliyatları gibi sağlık sorunlarında tedavi sonuçları üzerinde olumlu etkileri olabileceğini ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme alışkanlığının yaşamımızın her alanında olduğu gibi, olası tıbbi sorunlarımız ve çözümleri üzerinde de etkileri olduğunu bilerek, diyet alışkanlıklarımızı düzenlememiz gerektiğini hatırlatmak isterim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!