Güncelleme Tarihi:
Yatırım hedefi 1 milyar TL
İZMİR'de 1966 yılında çimento üretimi alanında faaliyete geçen ve bugün bünyesinde farklı iş kollarında toplam bin 450 kişi istihdam eden Batı Anadolu Grubu'nun kuruluşunun 50'inci yılında hayata geçirilen “İyi Pazarlar" adlı projenin protokolü törenle imzalandı. Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülecek proje kapsamında, diyetisyenlerle semt pazarları ziyaret edilecek, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi için katkıda bulunulup projeye katılanların sağlık takibi yapılacak. Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Murahhas Azası Tufan Ünal, "Bizi çevreyi kirleten, beton yığınları ve duman çıkartan işletmeler gibi görüyorlar biz de buna karşı bir sosyal sorumluluk projesi yapmaya karar verdik. Bizim hiçbir şekilde kimyasal atığımız yok. Yalnızca evsel atığımız söz konusu. Yaptığımız çalışmalar, Karşıyaka çarşıda toz oranının, bizim filtremizin yanındaki toz oranından 3 kat daha fazla olduğunu gösterdi" dedi.
Swissotel Grand Efes İzmir'de düzenlenen basın toplantısına, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Murahhas Azası Tufan Ünal, Genel Müdür Necip Terzibaşoğlu, Genel Sekreter Mehmet Bülent Egeli ve Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal katıldı. İzmir'de 1966 yılında çimento üretimi alanında faaliyete geçen, farklı kollardaki yatırımlarla Türkiye'nin önemli sanayi grupları arasında yerini alan Batı Anadolu Grubu kuruluşunun 50'inci yılını kutluyor. Toplantıda konuşan Batı Anadolu Grubu Murahhas Azası Tufan Ünal, grubun faaliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri ve yatırım hedefleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin dünya çimento ihracat sıralamasında ilk üçte yer aldığını kaydeden Ünal, "Türkiye'de sektörün en önemli aktörlerinden biri olan Grubumuz yarım asırdır yaptığı yatırımlarla İzmir ve Ege Bölgesi'nde istihdam yaratarak, bölgeye değer katmaktadır. 50 yıldır sorumlu sanayicilikle büyüdük. Bu ülkenin kaynaklarını hep bu ülke için kullandık. Grubumuz, kurulduğu ilk günden bugüne sürdürdüğü Türkiye ekonomisine katkı sağlayan çimento, hazır beton, enerji ve liman işletmeciliği odaklı bir iş stratejisi ile kurumsallaşmaya, markalaşmaya, teknolojiye, yenilikçiliğe ve toplumdan aldığını topluma verme duygusu ile üretmeye önem verdi" diye konuştu.
1 MİLYAR TL'LİK YATIRIM
Grubun 2015 yılı cirosunun 610 milyon TL, son 5 yılın ihracat gelirinin 550 milyon TL ve aynı dönemde ödenen kurumlar vergisinin de 79 milyon TL olduğuna dikkat çeken Ünal, "Son 5 yılda 519 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Tamamlanan ve devam eden yatırımlarımızla birlikte 2017 sonuna kadar 1 milyar TL yatırım hedefimiz, bilgi birikimimiz ve dünya devleriyle yarışan altyapı kapasitemizle; ülkemiz için istihdam ve değer yaratmayı sürdüreceğiz" dedi.
DAHA AZ TOZ ORANI
Eğitim, sağlık, ağaçlandırma, antik kazı çalışmalarına desteğin yanı sosyal sorumluluk projelerine de imza attıklarını dile getiren Ünal şunları söyledi:
"Bizi çevreyi kirleten, beton yığınları ve duman çıkartan işletmeler gibi görüyorlar biz de buna karşı bir sosyal sorumluluk projesi yapmaya karar verdik. Bizim hiç bir şekilde kimyasal atığımız yok. Yalnızca evsel atığımız söz konusu. Yaptığımız çalışmalar, Karşıyaka çarşıda toz oranının, bizim filtremizin yanındaki toz oranından 3 kat daha fazla olduğunu gösterdi."
KARBON AYAK İZİMİZİ AZALTIYORUZ
Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal da bir sunum yaparak hem proje hakkında hem de firmanın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal, "Batı Anadolu olarak doğal kaynakları bilinçli şekilde kullanmaya özen göstererek, oluşan atıkları kaynağında azaltıyor ve mümkün olan her durumda bu atıkları ekonomiye tekrar kazandırıyoruz. Doğal kaynakların ekonomik kullanımı sayesinde de karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Son dönemde Ege Orman Vakfı'nın Avrupa Birliği'nden (AB) hibe desteği alan 'İş Dünyası için Çevresel Ayak İzi' projesinde BATIÇİM pilot şirketlerden biri oldu. Bu sayede ürünlerimizin karbon emisyonlarını ve su kullanımını azaltmak için kurulan eko-etiketleme sistemiyle çevre ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunarak örnek olmayı amaçlıyoruz. Batı Anadolu grubu 2016 yılında, kuruluşunun 50. Yıldönümü dolayısıyla İyi Pazarlar Projesi'ni başlattık. Proje, hem yetişkinlerin, hem de gelişme çağındaki çocukların kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapma alışkanlığı geliştirmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün desteklediği projenin ilk etabında, Ege'nin dört bir yanında kurulan 20'ye yakın geleneksel pazara, gezici bir araçla yıl boyunca yaklaşık 100 ziyaret yapılacak. Uzman diyetisyenler bu ziyaretlerde halkla doğrudan temas kuracak, vücut analizleri yaparak tavsiyelerde bulunacak. Pazarlarda ve yakın çevresinde ayrıca bilgilendirici yayınlar dağıtılacak ve ödüllü aktiviteler gerçekleşiyor. İl Sağlık Müdürlüğü de 'Sözüm Söz' adlı proje kapsamında, 'İyi Pazarlar' Projesi'ne katılanların sağlık takibini yapacak. Pazara alışverişe gelen halkla buluşan diyetisyenler ise, doğru beslenmenin, yeterli miktarda taze sebze ve meyve tüketmenin, mevsimine uygun ürünleri tercih etmenin önemine değinecekler ve pratik bilgiler verecekler" dedi.
"TOZ BULUTLARININ KONTROL ALTINA ALINDIĞINI GÖRÜYORUZ"
Vali Mustafa Toprak, Batı Anadolu Grubu'nun sermayesinin yerli olmasının önemine değindi. Vali Toprak, "Bir ülkenin kendi öz sermayesinin oluşması ve onun tüm katmanlarıyla değerlendirilip istihdam oluşturması çok önemli. Batı Anadolu gibi işletmelerin tabana yayılması gerekiyor. Bazı girişimlerin zaman içinde o birlikteliklerinin dağıldığını ve insanların bir arada hareket etme fikriyatlarının kaybolduğunu görüyoruz. 1960'larda her bir yer boşken ortaya çıkılması ve İzmir'in sanayileşmesine katkıda bulunulması önemlidir. Zaman içinde çevresel unsurlar ve üretimin biçim değiştirmesi bir anlamda bazı yatırımları ve bulundukları yeri de tartışılır hale getirebiliyor. Ama bu geçmişte ortaya çıkarttığı değerin izini silemiyor. Daha çevreci yatırımlarla insan sağlığına elverişli ortamlarda sürdürülmesi istenilen bir hadise bununla ilgili çalışmaların yapıldığını da görüyoruz. 20-25 yıl önce çıkan toz bulutlarının daha kontrol altına alındığını görüyoruz. Şehre Belkahve'den girince ilk sanayi kuruluşları ve o noktada açılan sanayi kuruluşları yarım elma gibi bir olumsuz görüntü gösteriyor ama tüm bunların tedbirlerinin alınabileceği de bir gerçek gibi ortada. Bu proje gibi mevcut yatırımların yan etkilerinin ortadan kaldırılmasını anlamlı buluyorum" diye konuştu.
BİRİNCİL RİSKİ ORTADAN AKLDIRMAYA YÖNELİK BİR PROJE
Sağlığın ancak koruyucu sağlık hizmetlerinden geçtiğine değinen İl Sağlık Müdürü İzzettinoğlu, "Güçlü insanları yetiştirme adına bizim sağlık camiasının sahasına düşen her hizmeti en iyi şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Koruyucu sağlık hizmeti kapsamında sunduğunuz her hizmet hem hastalığı, hem sakatlığı hem de insan gücü kaybının önlemede en etkin yöntemdir. Birincil koruma, hastalığın oluşumunda risk oluşturacak faktörleri ortadan kaldırmaktır. Bu proje de birincil riski ortadan kaldırmaya yönelik bir proje. Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından protokol imzalandı.
Tufan HAMARAT / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF