Başörtülü öğrenciyi engelleyen profesör

Güncelleme Tarihi:

Başörtülü öğrenciyi engelleyen profesör
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 12:44

- EÜ'de başörtülü bir öğrencinin “okula girmesini engellediği” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası alan ve 20 Kasım'da cezaevine girecek Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, "infazın geçici tedbir yoluyla durdurulması" talebiyle AİHM'e başvurdu

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi'nde (EÜ) başörtülü bir öğrencinin, ''okula girmesini engellediği'' suçlamasıyla hakkında verilen 2 yıl 1 ay hapis cezası kesinleşen Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, "infazın geçici tedbir yoluyla durdurulması" talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuruda bulundu.

EÜ Fen Fakültesi Astronomi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, ''fakültenin matematik bölümü öğrencilerinden F.N.G'nin, başörtülü olması nedeniyle okula girmesini engelleyerek “eğitim öğrenim hakkını ihlal ettiği'' gerekçesiyle hakkında verilen hapis cezası onanan Prof. Dr. Pekünlü, avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla, önce Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

AYM, 23 Ocak 2014 tarihli kararında, "adil yargılanma hakkı", "kanunsuz suç ve ceza olmaz" ilkelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan başvuruyu "açıkça dayanaktan yoksun" gerekçesiyle reddetti.

Haberin Devamı

Bunun üzerine avukat Ülkü, "Anayasa'yı uygulamak istediği için hapse mahkum edildiğini" belirttiği Pekünlü'nün "adil yargılanmadığı" gerekçesiyle bu kez AİHM'e başvurdu ancak bu başvuru henüz sonuçlanmadı. 20 Kasım'da cezaevine girecek Pekünlü, “infazının geçici tedbir yoluyla durdurulması” talebiyle AİHM'e bir kez daha başvuruda bulundu.

-Olayın geçmişi

Üniversite öğrencisi F.N.G, öğretim üyelerinden Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü tarafından 2012 yılı Haziran ayında fakülte binasına başörtülü olarak girişinin engellendiği ve cep telefonuyla fotoğrafının çekildiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Pekünlü'ye 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmişti. Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü'nün kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmiş ve karar onanmıştı.

Dava sürecinde YÖK'ün başlattığı soruşturma sonucunda görevden alınan Prof. Dr. Rennan Pekünlü emekliye ayrılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!