Güncelleme Tarihi:
FOLKART Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, AKÇA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve NAMET Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar'dan oluşan üçlü konsorsiyumun, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) 80 milyon dolarlık teklif verdiği İzmir Basmane'deki alanın satışı için; Rekabet Kurulu'nun 21 Mart günü aldığı olumlu kararın ardından, TMSF'den son onay geldi. Konsorsiyum ile TMSF arasında, nisan ayı içinde sözleşme imzalanacağı bildirildi.
İzmir'de yıllardır bekleyen, Basmane'de 'Utanç Çukuru' olarak adlandırılan alan, geçen ocak ayında TMSF tarafından ihaleye çıkarılmış, üçlü konsorsiyum 80 milyon dolarlık teklifiyle, ön satış için gerekli koşulları oluşturmuştu. TMSF'nin Rekabet Kurulu'na gönderdiği ön satış incelendikten sonra, geçen hafta onaylanmıştı. Rekabet Kurulu'nun satışa onay veren bu kararı sonrasında, TMSF de alanla ilgili 'son onayını' verdi. Önümüzdeki süreçte, nisan ayında TMSF ile konsorsiyum arasında, nihai satış sözleşmesi imzalanacağı, sonrasında ise altı mimarlık ofisine ön çalışma için start verilen dev projede, tüm faaliyetlerin artık son şekliyle resmiyet kazanıp, hızlanarak süreceği bildirildi.
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, konsorsiyom olarak, kararın İzmir ve Türkiye için hayırlı, uğurlu olmasını dilediklerini, şehrin çehresine değer katacak proje için, büyük heyecan duyduklarını söyledi. Mesut Sancak, "İzmir gibi çok değerli, özel tarihsel mirasa sahip bir şehirde, uzun yıllardır mahçubiyet duygusu yaratan bu alanın satışı için, Rekabet Kurulu'nun ardından, TMSF'nin son onayı vermesi, çok sevindirici. Bu kararın güzel İzmir'e hayırlı olmasını, uğur getirmesini diliyoruz. Şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, mutlaka İzmirliler ile oluşturacağımız 'ortak akıl' ışığında belirleyeceğiz. İzmir'e ve Türkiye'ye değer katacak bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Folkart Başkanı Mesut Sancak, İzmir'in kalbinin atacağı, geleceğin görkemli projesinde, ülke içi ve dışından, dünya çapında işler başarmış altı mimarlık ofisi ile de, geçtiğimiz günlerde anlaşıldığını, bünyelerinde ünlü mimarlar barındıran, evrensel referansları bulunan ofislerin, yoğun bir şekilde çalışmaya başladıklarını söyledi.
ROY HIGGS, TABANLIOĞLU Mimarlık, YAĞCIOĞLU Mimarlık, DDG, MAD ARCHITECTS, KORUCUOĞLU Mimarlık, iki ay içinde mimari konsept projelerini oluşturacaklar. Sonunda ortaya çıkan tüm projeler, önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, ardından İzmir kamuoyuna sunulacak. Mesut Sancak, tüm alternatifler inceledikten sonra, seçilecek üç proje arasından, ana projeye İzmir'in 'ortak aklının' karar vermesini arzuladıklarını belirtti.
Konsorsiyum olarak, bu alana 750 milyon TL'lik yatırım yapmayı hedeflediklerini belirten Mesut Sancak, inşa aşamasında projede 4 bin kişinin çalışacağını, hayata geçtiğinde ise şehre 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını da sözlerine ekledi. Sancak, arazide 18 yıl önce yapılan geçici duvarların (İksa Sistemi) artık risk taşıdığını, bu nedenle zemin iyileştirme çalışmalarıyla birlikte, geçici duvarların yeniden yapılacağını vurguladı. Proje takvimine göre seçilen altı mimarlık ofisi, 15 Mayıs tarihine kadar hazırladıkları konsept projeleri, konsorsiyuma teslim edecekler. Arazide iksa, zemin iyileştirme ve harfiyat çalışmalarının temmuz ayında başlaması hedefleniyor. projenin ruhsatının alınması ise kasım ayında gerçekleşecek.
Sancak, kentin merkezindeki bu alanın, geleceğin şehri İzmir için, bir yatırım unsuru olmasının yanında, İzmir'e ciddi katkı verebilecek zengin bir kamusal alan yaratmanın aracı olabileceğini vurguladı. Sancak, proje sonuçlandığında, İzmir turizmine de değer katmak istediklerini, proje bütününün İzmirliler ve Türkiye için, yeni, önemli bir cazibe merkezi olacağını belirtti.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF