Başka hastalığın belirtisi olabilir

Güncelleme Tarihi:

Başka hastalığın belirtisi olabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2021 17:17

EKOL Balçova Tıp Merkezi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Denkcan, kansızlığın nedenlerine göre irdelenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Pek çok başka hastalığın öncüsü veya bulgusu olmasıyla önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Murat Denkcan, “İç hastalıkları kliniğinde kansızlık irdelenirken hiçbir zaman tek başına ele alınmaz. Hastanın klinik bulguları da dikkate alınarak eşlik eden kronik veya akut hastalıkları, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, eritrositlerin çökme hızı, romatolojik tetkikleri, vitamin ve mineral depoları da değerlendirmeye alınır. İzlemde karaciğer ve dalak büyüklüğü, böbreklerin doku durumunu görmek için karın ultrasonografisi gerekebilir. Kanserden şüphelenilen durumlarda akciğer filmi ilk değerlendirmede gerekebilir. Tanı için basamaklı ilerleyerek tetkikler eklenir, neden bulununca tedaviye geçilir” ifadelerini kullandı.

ÜŞÜME VE BAŞ AĞRISI

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Murat Denkcan, “Anemi nedeniyle doku oksijenlenmesi azalacağı için halsizlik, çok üşüme, baş ağrısı, nefes darlığı, uykuya meyil, konsantrasyon bozuklukları ve kalbin dokulara oksijen sağlamak için fazla mesai yapmasından dolayı çarpıntı gibi semptomlar görülebilir. Kansızlığın nedenine göre saç ve tırnak bozuklukları, alışılmadık maddelere aşerme gibi belirtiler de söz konusu olabilir” diye konuştu.

ARAŞTIRILMASI ŞART

Murat Denkcan, “Kansızlık altta yatan hastalığı işaret etmesi ve izleminde kalp problemlerine yol açması nedeniyle fark edildiğinde mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Aneminin sadece demirden zengin beslenme ile üstesinden gelinemeyecek kadar önemli nedenleri olabilir ve çoğu hastalığın erken tanısı için sadece anemi bir bulgu olabilir. Halsizlik, çabuk yorulma, solukluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, sık baş ağrısı ve çarpıntı şikayetlerinde uyanık olmak ve klinisyene başvurmak her zaman aklınızda olsun” dedi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!