Basit önlemler depremde hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Basit önlemler depremde hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 10:20

DEPREM öncesinde alınan basit önlemler hayat kurtarıyor. Yatak altlarının, bazaların kitaplarla doldurulmasını öneren uzmanlar, “Kitaplar ya da ansiklopediler üzerinden tank bile geçse dağılmaz, dirençlidir. Hayatta kalırsınız" diyor.

Haberin Devamı


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Kızılay Kulübü tarafından gerçekleştirilen “Deprem Bilinçlendirme Semineri" nde konuşan AKUT İzmir Kurucusu ve Karşıyaka Belediyesi Afet Eğitim Merkezi Eğitmeni Ömer Karaca, deprem sırasında insanların panikle yatakta oturduğu için yaşamlarını yitirdiğini ancak yatağın sağına, soluna kaçanların hayatta kaldığını söyledi. İEÜ Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminerde Karaca, Türkiye'nin en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunduğuna dikkat çekerek, “4'ten büyük depremlerle en fazla Ege Bölgesi'nde karşılaşmaktayız. Büyük bir depremle İzmir'de karşılaştığımızda bizi ne bekliyor? Köprülerimiz ve viyadüklerimiz hasar görecektir. Üst alt geçitler yıkılınca ulaşım olmayacaktır. Göçmeler meydana gelecektir. Ulaşım olmazsa hayat kurtarma zor olacaktır. İzmir'de dar sokaklar, sıkıntı yaşatacaktır. Zemin etütlerinin iyi yapılmış olması çok güçlü yapıların olması gerekiyor. Ticaret kaygısından dolayı binanın ayaklarının kesilmemesi, zayıflatılmaması gerekir. Maalesef bugün bu durumla karşılaşıyoruz" dedi.

Haberin Devamı


BİLİNÇLİ DAVRANIŞ YAŞAM KURTARIR
Depremlerin ardından Türk halkının yardıma koştuğunu ancak bilinçsiz kurtarma çabalarının yarardan çok zarar getirdiğini ifade eden Karaca, şunları söyledi:
“Profesyoneller için üç yöntem var. Enkaza üstten, alttan ya da yandan gireriz. Bina çok riskliyse üstten gireriz. 0 - 6 yaş grubu hayatta en fazla kalan yaş grubudur. Çocuklar depremin farkında değil. Depremin vahşetini bilmiyor. Sadece anneden uzak kaldığı için korkuyor. Yaş ilerledikçe panik artıyor. En çok bebek anne ölümleriyle karşılaşıyoruz. Annelere 'bebeğinize koşmayın' diyoruz. Koşarsanız anne de beraber gidiyor. Önce kurtarabileceğimize gideriz. Deprem anında kapının altında asla durmayın. Makas yeridir. Deprem anında kaçamayacaksak örneğin salondaysak koltuğun yanına yan uzanarak dizlerimizi karnımıza çekmeliyiz. Yastıkla da vücudumuzu korumalıyız."


'KIZILAY TEDBİRİ ELDEN BIRAKMIYOR'
Türk Kızılayı Ege Bölgesi Afet Müdürlüğü Müdürü Halil Aksüt de, İzmir'de 2 bin 330 çadır, 17 bin 964 battaniye, 2 bin 809 yatak, 2 bin 536 mutfak seti, 917 soba stoklarının bulunduğunu söyledi. Aksüt, İzmir, Afyon, Antalya, Denizli, Fethiye, Isparta, Muğla kapsayan alanda da toplam 6 bin 315 çadır, 31 bin 399 battaniye, 11 bin 15 yatak, 3 bin 941 mutfak seti, bin 972 sobanın olduğunu aktardı. Bir öğünde 22 bin kişiye tek yemek verme kapasitesine sahip olduklarını belirten Aksüt, “Büyük bir afette binlerce insan etkilenecektir Yemek şirketleri, gıda firmalarıyla protokoller hazırlıyoruz. Olası bir durumda gıda tedariği yapacak, katkı sağlayacak yerlerden destek almak için çalışmalar yapıyoruz. Bütün kentler için de planlarımız hazır" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!