Güncelleme Tarihi:
KONAK Kent Konseyi Çocuk Hakları Çalışma Grubu üyesi çocukların barış dilekleri ile yaptığı bin turna kuşu Japonya'ya ulaşırken, bu ülkeden çocuklara teşekkür mektubu geldi. Mektupta barışçıl bir dünya inşa etmenin, tüm dünyanın ortak çabası ile olabileceği vurgulandı.
'Barış İçin Diren Çocuk' projesi kapsamında Konak Kent Konseyi Çocuk Hakları Çalışma Grubu tarafından başlatılan, “Barış için bin turna kuşu" etkinliği hedefine ulaştı. Grup üyesi çocuklar tarafından savaşta ölen çocuklara dikkat çekmek için kağıttan yapılan bin turna kuşu Japonya'ya ulaştı. Turna Kuşları, 2. Dünya Savaşı'nda nükleer bombanın atıldığı Hiroşima'daki Barış Parkı'nda yer alan Sadako Sasaki Anıtı'nda sergilenecek.
Turna Kuşlarının ulaştığı Japonya'dan çocuklara teşekkür mektubu ve turna kuşlarının sergilendiği anıttan fotoğraflar geldi. Hiroşima Barış Parkı Barış Destek Bölümü Direktörü Katsumi Suesada, tarafından gönderilen mektupta, kuşların anıta sunulduğu belirtilerek "Atom bombasında ölen pek çok kurbanın başına gelen trajedinin tekrarından kaçınmak için, nükleer silahların olmadığı barışçıl bir dünya inşa etmeye çalışıyoruz. Bu sadece bizim çabalarımızla değil, tüm dünyanın desteği ve dayanışması ile başarılabilir. Bu doğrultuda, sizin hareketinizi ve barış için olan arzunuzu takdir ediyoruz. Hiroşima’nın yaşadıklarını ve barış için olan ümitlerinizi kalbinizde tutmaya devam etmenizi diliyoruz, sağlığınız ve aktivitelerinizdeki her başarı için en samimi dileklerimizi sunuyoruz" denildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Konak Kent Konseyi Çocuk Çocuk Hakları Çalışma Grubu da 'çocuklar ölmesin' ve 'tüm dünya çocukları için barış' dilekleri ile yola çıktıklarını belirterek "Turna kuşları barışa uçarken hiçbir çocuk vatansız kalmasın, bombalardan kaçarken sularda boğulmasın, artık çocuklar ölmesin diyerek turna kuşlarının uçlarına kayıklar yaptık" denildi.
"BARIŞ DİLEĞİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Barış çağrılarının Japonya'ya ulaştığının ifade edildiği açıklama şöyle sürdürüldü:
"Proje grubu olarak barış dileğimizden vazgeçmeyeceğiz. Turna kuşu yapmaya ve anlatmaya devam edeceğiz. Hayallerimiz var, barış kültürünü yayabileceğimiz bir birlik kurmak istiyoruz. Ama en çok büyüklerin bizi duymasını, görmesini ve çocukların barış için direnmek zorunda kalmamasını diliyoruz."
SADAKO SASAKİ’NİN ÖYKÜSÜ
"İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima’ya düşen atom bombası birçok cana kıyar. Hayatta kalanları ise uzun vadede etkiler. Bomba düştüğünde 2 yaşında olan Sadako Sasaki iyi bir öğrenci, başarılı bir sporcu olarak büyür. 12 yaşına geldiğinde büyük bir yarışa hazırlanırken hastalanır. Atom bombasının yaydığı radyasyona bağlı olarak birçok insan gibi lösemiye yakalanır. Zamanının çoğu hastanede geçirmektedir. Onu ziyarete gelen bir arkadaşı 1000 turna kuşu efsanesinden söz eder. Bir dilek dileyerek 1000 turna kuşu yaparsan, dileğinin gerçek olacağını anlatır efsane. Arkadaşı altın renkli bir kağıttan ilk turna kuşunu öğretir Sadako’ya. 644'ncü turna kuşunu yapabilir en son. Hastalığı ilerler ve ölür Sadako. Tüm bu süreçte bir günlük tutar. Arkadaşları geri kalan 356 turna kuşunu tamamlarlar. Sadako’nun günlüğünü yayınlarlar. Bir turna kuşu kulübü kurarlar. Ardından bir kampanya başlatırlar. Bu kampanyayla Hiroşima Barış Parkına Sadako Sasaki anısına bir anıt heykel yapılır. Dünyanın her yerinden kâğıttan yapılan turna kuşları bu parka gönderilir ve Sadako ile arkadaşlarının barış dileği tekrarlanır.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF