Güncelleme Tarihi:
Duygu Ilbıra, emeklilik yerine üretmeyi seçenlerden. “İnsan yeter ki istesin, üstesinden gelmeyeceği, yapamayacağı şey yok” diyen çiçeği burnunda üretici Ilbıra ile hem hikayesini, hem de yeni markasıyla ilgili planlarını konuştuk. 1967 Milas doğumlu Duygu Ilbıra, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirmiş. Üniversitenin ardından Milas’a geri döndüğünü söyleyen Ilbıra, o süreci şöyle anlattı:
EMEKLİLİK UZUN SÜRMEDİ
“VakıfBank’ta çalışmaya başladım. Zaman içinde yükselerek Yatağan Şubesi’nin kurucu müdürlüğünü yaptım. Daha sonra işe başladığım şubeye müdür olarak geri döndüm. 25 yılımı fiilen tamamladıktan sonra da kariyerimin en üst seviyesinde bıraktım. 5 yıl önce emekli oldum. Çünkü yıllarca süren kurumsal hayat beni çok yormuştu. Emekli olduktan sonra bir süre dinlendim. Bu arada çocuklarım da büyümüştü.”
BAŞLAYINCA BIRAKAMADI
Yıllarca çalışmaya alışan biri olarak evde bir süre sonra sıkılmaya başladığını belirten Duygu Ilbıra, “Kayınpederim Mehmet Ilbıra çok eskiden beri zeytinyağı üretimi yapardı. O vefat ettikten sonra toplam 60 dönümlük bahçesini o dönem bankada çalıştığım için ortağa verdik. 5 yıl önce hasat dönemi yaklaşırken, (ki, o yıl da zeytin çok azdı), ‘Ben bu zeytin hasadını deneyeceğim’ dedim ve ailemin de desteğiyle başladım. Başlayınca bırakamadım. Zeytin hasadı o kadar zevkli ki, sanki her gün piknik. Öyle keyif veriyor” sözleriyle yeni hayatını çıkış sürecini anlattı.
DEĞERİMİZ ORTAYA ÇIKTI
Zeytin hasadına ilk başladığında hemen Ziraat Odası ve İlçe Tarım’a kaydolduğunu paylaşan Ilbıra, şöyle devam etti: “Organik tarımda sertifikasyon sürecini tamamladıktan sonra rahmetli kayınpederimin de adını yaşatabilmek amacıyla ‘Ilbıra Zeytinyağları’ olarak marka tescil sürecimi tamamladım. Henüz çok küçüğüm, butik olarak çalışıyorum. Milas Ticaret Odası’nın Milas zeytinyağına AB coğrafi işareti almasıyla önümüzün çok açıldığını düşünüyorum. Ürünlerimizi artık yurtdışında çok daha rahat pazarlayabileceğiz. Yıllardır zeytinyağımızı yok pahasına, toptan satmak zorunda kalıyorduk. MİTSO’nun bu girişimiyle üretici olarak ne kadar değerli bir ürün ürettiğimizin farkına vardık. Tüketiciler de Milas zeytinyağının ne kadar değerli bir ürün olduğunu keşfetti.”
DUYGU’NUN BAHÇESİ
DUYGU Ilbıra, zeytinleri işlemeye başlayıp sistemi oturttuktan sonra küçük de bir bahçe yapmaya karar vermiş. Yaz bahçesi yaptıktan sonra, kış bahçesine de geçtiğini aktaran Ilbıra, şöyle devam etti: “Artık duramıyordum. Tüketici olmaktan çıkıp, üretmenin kişiyi ruhsal anlamda mutlu ettiğini, doğanın tadını almıştım. Bahçemi çiçeklerle donattım. Bir bankacıdan umulmayacak performansla yaptığım için herkes buraya ‘Duygu’nun Bahçesi’ demeye başladı. Burada zeytinyağımızın dışında mevsimine göre yetiştirdiğimiz sebzeleri Instagram hesabım aracılığıyla da tüketiciyle buluşturuyorum. Ayrıca meyve ağaçlarımızdan elde ettiğimiz ürünlerle de reçeller yapıyorum.”
NEDEN BİZ DE BİR İTALYA OLMAYALIM?
ÜRETTİĞİ ve markalaştırdığı zeytinyağıyla Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nün düzenlediği “Muğla’nın En İyi Zeytinyağları” yarışmasına da başvuruda bulunan Duygu Ilbıra, hedefinin her yıl ödüller kazanacak kalitede zeytinyağı üretmek olduğunu söyledi, gelecekle ilgili şu bilgileri verdi: “Markam henüz bir bebek, daha çok yeni doğdu. İlerleyen zamanda pek çok sistemi yerine oturttuktan sonra, şişelemeyle birlikte Avrupa marketlerinde yer alacağını düşünüyorum. Milas’taki zeytin ağaçları memecik cinsi ve zeytinyağının dokusu muhteşem. Neden biz de her yanımız zeytinle çevriliyken bir İtalya olmayalım?”