Balıkçılık sektörünün sorunları için çalıştay düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Balıkçılık sektörünün sorunları için çalıştay düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 15:29

Balıkçılık sektörünün sorunları için çalıştay düzenlendi

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İZTO), balıkçılık sektöründe yaşanan sorunları, düzenlediği Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı'nda ele aldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Başkanı Mahmut Özgener, "Ülkemizde 2017 yılında yüzde 56'sı avcılıktan ve yüzde 44'ü yetiştiricilikten olmak üzere toplam 631 bin ton su ürünü elde edildi. Ülkemizde su ürünleri ihracatının yüzde 14'ünü İzmir karşılıyor. 337 milyon dolar ihracat ile ikinci sıradayız" dedi.

İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen Balıkçılık ve Su Ürünleri Çalıştayı, İTO'da yapıldı. Sektörün yaşadığı sorunlarının ele alındığı çalıştayın açılış konuşmasını İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener yaptı. Türkiye'nin en büyük tarım kentlerinden İzmir'in, tarım potansiyelini geliştirmek amacıyla özel projeler ürettiklerini söyleyen Mahmut Özgener, hayata geçirmek istedikleri çalışmalardan ilkinin, İzmir'e tarıma dayalı organize sanayi bölgesi (OSB) kazandırmak olduğunu belirtti. Menderes'te bitkisel üretim konusunda jeotermale dayalı seracılık ihtisas organize sanayi bölgesi kuracaklarını da söyleyen Özgener, "Projemizi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük icraat programında görmek de bizi ayrıca mutlu etti. Bugünkü çalıştayımızda görüşülen sorun ve önerilerin de İzmir'in sesi olarak Ankara'da duyulmasını sağlayacağımıza emin olabilirsiniz" diye konuştu.

Su ürünleri sektörünün yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu vurgulayan Özgener, "Şüphesiz 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridi ve denizlerimizle ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliği için son derece uygun koşullara sahip bulunuyor. Su ürünleri halihazırda ülkemizin en fazla katma değer üreterek ihraç ettiği hayvansal gıda. Dolayısıyla cari açığı gideren bir sektör konumundadır. Ülkemizde 2017 yılında yüzde 56'sı avcılıktan ve yüzde 44'ü yetiştiricilikten olmak üzere toplam 631 bin ton su ürünü elde edildi" dedi.

'SU ÜRÜNLERİ İHRACATININ YÜZDE 14'ÜNÜ İZMİR KARŞILIYOR'

İzmir'in kayıtlı balıkçı teknesi bakımından yüzde 11.9 pay ile ikinci sırada olduğunu, 2017 yılında üretilen 72 bin ton ürünün üretim değerinin ise 1 milyar 216 milyon lirayı bulduğunu belirten Özgener şöyle devam etti:

"Ülkemizde su ürünleri ihracatının yüzde 14'ünü İzmir karşılıyor. 337 milyon dolar ihracat ile ikinci sıradayız. Tarımsal ekonomi ve sağlıklı yaşam açısından su ürünleri ve balıkçılık sektörü stratejik öneme sahip bir sektör. Ne yazık ki ülkemizdeki balık tüketimi yeterli değil. Dünyada kişi başına düşen balık tüketimi 19 kilogram, Avrupa'da 24 kilogram iken ülkemizde 5.4 kilogram düzeyinde kalıyor."

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de toplantıda, sürdürülebilir üretimin önemine değindi. Öztürk, balıkçılığın daha fazla desteklenmesini istedi.

SEKTÖRÜN SORUNLARI KONUŞULDU

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay  Türkyılmaz, sektördeki tüm görüşlere önem verdiklerini kaydetti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de toplantıya katılmak istediğini fakat yoğun programından dolayı gelemediğini açıklayan Türkyılmaz, çalıştayda sunulan önerileri not alacaklarını söyledi. Türkyılmaz, sektörün tek bir çatı altında toplanasının çok önemli bir konu olduğuna değindi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan ise tüm sektörün aynı gemide olduğunun altını çizdi. Sektörün çok fazla sorununun bulunduğunu da dile getiren Çakan, "Sigortadan kaçak avcılığa, kayıt dışılıktan denetimlere, pazarlamadan teşviklere kadar çok çeşitli sorunlar ile mücadele ediyoruz. Sektörün sorunlarını çözmede artık yetersiz kalan ve 1971 yılında çıkarılan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, zaman kaybetmeden günün koşullarına uygun, sektörün tüm taraflarının çıkar ve beklentilerini karşılayacak şekilde yenilenmeli" dedi. Türkiye'de üretilen her 100 balıktan 10 tanesinin dünya sofralarını süslediğini de aktaran Şahin Çakan, Balıkçılık ve Av Malzemeleri Meslek Grubuna kayıtlı 332 üyenin bulunduğunu söyledi.

Çalıştay, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini sunmasıyla devam etti.

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!