Bakırçay'ın gelecek 50 yıllık projeksiyonu konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Bakırçayın gelecek 50 yıllık projeksiyonu konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 16:12

Bakırçay'ın gelecek 50 yıllık projeksiyonu konuşuldu

Haberin Devamı

ALİAĞA Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Aliağa'da yatırımlarla beraber nüfusun da arttığını belirterek Aliağa'nın gelecek 50 yıllık projeksiyonunun, bölgenin tüm ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

İzmir'in Aliağa ilçesinde düzenlenen ‘3.Bakırçay Ekonomi Zirvesi'nde, Bakırçay bölgesinde yer alan Aliağa, Bergama, Menemen, Dikili ve Kınık ilçelerinin ekonomisi ele alındı. Ekonomik kalkınma, istihdam iş ve iş dünyasını yakından ilgilendiren sorunların ele alındığı zirveye; AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, ALTO Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral ile kanaat önderleri, işadamları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. ‘Bakırçay ve İzmir'in Geleceği' oturumunun moderatörlüğünü yapan ALTO Başkanı Adnan Saka, Bakırçay'ın yatırımlarla her geçen gün büyüyen potansiyeli ile Ege Bölgesi ve Türkiye için önem taşıdığını söyleyerek Aliağa'nın petro kimya, demir çelik, gemi söküm ve lojistik sektörü gibi dev yatırımlara sahip olduğunu anlattı. Başkan Saka, "Bölgede yapımı devam eden 7 milyar dolarlık star rafinerisi yatırımı hayata geçmek üzere. Tüpraş'ın 2 milyar dolarlık ilave yatırımı olacak. Bununla birlikte Petkim'in yatırımları devam edecek. Tüm bu yatırımların faaliyete geçmesiyle Aliağa'nın ekonomik potansiyeli ikiye katlanacak" dedi.

"NÜFUS KONTROLSÜZ BÜYÜDÜ"

Aliağa'da 3 bin 500 megavat enerji üretildiğine, limanlarında yılda 50 milyon ton elleçleme yapıldığına ve yörede 45 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Başkan Saka, Aliağa'nın Türkiye ekonomisindeki stratejik önemine rağmen planlama eksikliğinden dolayı yıllardır sorunlarla boğuştuğunu savundu. Saka, "Aliağa'da yatırımlara paralel olarak nüfus da kontrolsüz bir şekilde büyüdü. Aliağa'da dar gelirle çalışan işçilerin pek çoğu ilçe dışından geliyor. Çünkü aldığımız göçü, zamanında yapılması gereken bütüncül planlamalarla ilçeye yerleştirememişiz. Dar ve orta gelirli çalışanların yaşamaları için zamanında planlama yapılmamış. Bizim Aliağa'da 1500-2000 lira ile çalışan kişilere yaşama imkanı sunmamız gerekiyor. Bu çalışanlara uygun fiyatlarla ev sahibi olabileceği her türlü sosyal ve fiziki altyapısı planlanmış mahallerin teşvik edilmesi lazım. İşte bu yüzden de alt yapı sorununu hızla çözmeliyiz. Altyapıyı da sadece kanalizasyon ve yollar olarak düşünürseniz bu doğru olmaz. Aliağa'nın gelecek 50 yıllık projeksiyonunun, bölgenin tüm ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde yapılması gerekiyor. Bu planlama da ancak tüm kurumların bir araya gelerek harekete geçmesiyle mümkün olur" diye konuştu.

"MESLEK OKULLARI İLE TOBB İLGİLENSİN"

Türkiye'de nitelikli eleman ihtiyacına rağmen mesleki eğitime gerektiği kadar önem verilmediğini söyleyen Başkan Saka, OSB'ler ile birlikte sanayi veya ticaret odalarının da aktif hale getirilerek mesleki eğitimde etkin görev almalarını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini belirtti. Meslek okulları ile ilgili sorumluluğun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) verilmesini öneren Saka, şöyle konuştu:

"OSB'lerde üretimin yanı sıra eğitim de yapılarak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlar OSB içinde açılacak okullarda karşılanabilir. Nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla öğrencilerin yarım gün teorik ve yarım gün de uygulamalı eğitimlerini OSB'deki okullarda aldıkları zaman, mezun öğrenciler eğitim aldıkları OSB'lerde zorlanmadan iş bulabilecek ve sanayi kuruluşlarınca da tercih edilecek."

ALİAĞA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!